Άποψη

To Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Καλύτερη Φωτογραφία

στα 10

Μετρώντας αντίστροφα προς τη βραδιά της απονομής των 84ων βραβείων Οσκαρ την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, το Flix σας ξεναγεί σε κάθε κατηγορία, με προγνωστικά, νούμερα, στατιστικές, trivia, πληροφορίες και κριτικό ένστικτο!

To Flix προβλέπει τα Οσκαρ: Καλύτερη Φωτογραφία
«Το Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ, διευθυντής φωτογραφίας ο Εμάνιουελ Λουμπέσκι

Η κατηγορία Καλύτερης Φωτογραφίες θα μπορούσε, φέτος, να χαρακτηριστεί… βασιλική! Συμμετέχουν κάποιοι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους διευθυντές φωτογραφίας, αληθινοί καλλιτέχνες και ευρηματικοί τεχνικοί. Οι τέσσερις έχουν ξανασυμμετάσχει στα Βραβεία της Ακαδημίας, οι τέσσερις ταινίες, επίσης, διαγωνίζονται για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δυνατό φαβορί: στην τελετή απονομής της 26η Φεβρουαρίου, όποιο όνομα και να ακουστεί, δε θα είναι έκπληξη.

Οι Απουσίες

Οι ατμοσφαιρικοί, ομιχλώδεις, γκρίζοι τόνοι του «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι». Η ‘80s εξτραβαγκάντσα με τους επιθετικούς φωτισμούς του «Drive». Το μπαρκόκ μεγαλείο του «Melancholia».

Οι Υποψηφιότητες

ΓΚΙΓΙΟΜ ΣΙΦΜΑΝ, «The Artist»

artist

Μια σπουδή πάνω στο ρετρό, το ασπρόμαυρο, που αποδίδει όχι μόνο τη γκάμα του γκρίζου, αλλά και την υφή, την αίσθηση του παλιού φιλμ. Ασπρόμαυρη ταινία έχει να κερδίσει σ’ αυτήν την κατηγορία από τη «Λίστα του Σίντλερ» το 1993, με την υπογραφή του επίσης υποψήφιου φέτος Γιάνους Καμίνσκι! Ωστόσο ο Σίφμαν δεν αποκλείεται να παρασυρθεί από το χείμαρρο που ονομάζεται «The Artist»

ΤΖΕΦ ΚΡΟΝΕΝΓΟΥΕΘ, «Το Κορίτσι με το Τατουάζ»

girl

Σταθερός συνεργάτης του Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Κρόνενγουεθ ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος πέρσι, για τη δουλειά του στο «Social Network». Αυτή εδώ είναι η πιο «προχωρημένη» υποψηφιότητα από τις πέντε, η πιο στιλιζαρισμένη, σκοτεινή και εγκεφαλικά υπολογισμένη και ταυτόχρονα η πιο ανεπηρέαστη από ψηφιακή επεξεργασία. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ο Κρόνενγουεθ να μείνει με την υποψηφιότητα και μόνο.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣΟΝ, «Hugo»

hugo

Εχει ξανατιμηθεί με Οσκαρ για συνεργασία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε, για το «Aviator» το 2004, αλλά και για το «JFK» του Ολιβερ Στόουν το 1992, ενώ ήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές, για τα «Platoon», «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», «Snow Falling on Cedars» και «Inglourious Basterds». Εχει δουλέψει σε πολλές ταινίες με τον Σκορσέζε, ενώ είναι και ο μόνιμος διευθυντής φωτογραφίας του Κουέντιν Ταραντίνο. Ο πειραματισμός του, φέτος, με το 3D είχε συγκλονιστικά αποτελέσματα βάθους, υφής και φωτισμού και οδηγείται με ταχύτητα προς τη νίκη.

ΕΜΑΝΙΟΥΕΛ ΛΟΥΜΠΕΣΚΙ, «Το Δέντρο της Ζωής»

tree

Η λυρικότητα της φωτογραφίας στην ταινία του Τέρενς Μάλικ έχει αποσπάσει, δίκαια, τα περισσότερα βραβεία στη φετινή κούρσα. Ο αδιανόητος συνδυασμός απίστευτης λεπτομέρειας και συμπαντικού μεγαλείου είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα του φιλμ. Ο Λουμπέσκι ήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές, το 2005 πάλι για ταινία του Μάλικ, το «The New World», αλλά και για τα «The Little Princess» και «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» του Αλφόνσο Κουαρόν και για το «Sleepy Hollow» του Τιμ Μπέρτον. Η φετινή απονομή τον βρίσκει ν’ ανασαίνει στο λαιμό του Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον.

ΓΙΑΝΟΥΣ ΚΑΜΙΝΣΚΙ, «Το Αλογο του Πολέμου»

horse

Εκτη φορά υποψήφιος φέτος, ο Καμίνσκι έχει κερδίσει δύο Οσκαρ, για τη «Λίστα του Σίντλερ» και το «Saving Private Ryan» και ήταν επιπλέον υποψήφιος για τα «Amistad» και «Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Η μεγαλειώδης φωτογραφία του σ’ αυτήν την ταινία, είναι εξίσου ρετρό με αυτήν του «The Artist», παραπέμποντας συνειδητά και απ’ ευθείας στις σινεμασκόπ, τεκνικολόρ ταινίες της Αμερικής του ’50. Η φετινή του υποψηφιότητα είναι φυσική κι επόμενη, ως φόρος τιμής στο κλασικό, αλλά η αγάπη για το παρελθόν δεν είναι αρκετή για να τον οδηγήσει στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε όλες τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Οσκαρική κούρσα και θυμηθείτε πως για την Ελλάδα η μετάδοση της απονομής θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα από 26η προς 27η Φεβρουαρίου στα κανάλια NovaCinema 1 και NovaCinema HD και μοιραστείτε στα σχόλια παρακάτω τις επιλογές σας.