Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #27 | «The Summer Knows» από το «Summer of ‘42»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #27 | «The Summer Knows» από το «Summer of ‘42»

«Το καλοκαίρι ξέρει», επιμένει το μουσικό θέμα του σπουδαίου Μισέλ Λεγκράν από το «Summer of ‘42» (ελλ. τίτλος: «Μαζί σου Γνώρισα τον Ερωτα») του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, του πιο παραγνωρισμένου ίσως μελοδραματοποιού των μεταβατικών χρόνων του Χόλιγουντ, όποτε ο 15χρονος Χέρμι (Γκάρι Γκράιμς) προσπαθεί να ξεπεράσει τη ντροπή του για να πλησιάσει την αινιγματική γυναίκα (Τζένιφερ Ο’Νιλ) που ζει στην άκρη του νησιού περιμένοντας νέα από τον πιλότο άντρα της, στο Ναντάκετ των χρόνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καθίστε μπροστά στη θάλασσα, βάλτε τα ακουστικά, αδειάστε τον νου και παίξτε την ορχηστρική μπαλάντα από τούτη την τρυφερή ιστορία παρθενικού έρωτα. Είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσετε –σωστότερα, θα «νιώσετε»- πως το καλοκαίρι μπορεί όντως να ξέρει, όμως ο Λεγκράν ξέρει καλύτερα όλα τα ανεξαρτήτως χρονικού στίγματος καλοκαίρια, τα καθοριστικά στη ζωή ενός ανθρώπου που στέκει αμήχανο στο κατώφλι της ενηλικίωσης.

Summer of 42


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


Summer of 42

Μεγάλη επιτυχία της εποχής στις λίστες του Billboard (όπως άλλωστε και σε εκείνες των μπεστ σέλερ το βιωματικό σενάριο του Χέρμαν Ραουχερ, που μετετράπη σε βιβλίο πριν η ταινία κυκλοφορήσει στις αίθουσες την άνοιξη του 1971), η οσκαρούχα μουσική αποτελεί βασικά παραλλαγές στο ίδιο αυτό θέμα, το οποίο απέκτησε στίχους (των Μέριλιν και Άλαν Μπέργκμαν) στις αρχές του 1972 και πρωτοερμηνεύτηκε από τη χορωδία και την ορχήστρα του Ρέι Κόνιφ.

Eκτοτε, έχει ανά τις δεκαετίες γνωρίσει πάμπολλες επανεκτελέσεις, με γνωστότερες εκείνες των Τζόνι Μάθις, Αντι Γουίλιαμς, Σάρα Βον, Τόνι Μπένετ, Φρανκ Σινάτρα, Σκοτ Γουόκερ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ και Νανάς Μούσχουρη, ενώ ακόμα πλουσιότερη είναι η λίστα των διασκευών του πρωτότυπου ορχηστρικού θέματος από big bands ή τζαζίστες.

The summer smiles, the summer knows
And unashamed, she sheds her clothes
The summer smooths the restless sky
_And lovingly she warms the sand on which you lie

Ακούστε το μουσικό θέμα του Μισέλ Λεγκράν από την ταινία:


Ακούστε εδώ και το ομώνυμο τραγούδι με τη φωνή του Τζόνι Μάθις:

>

Ακούστε εδώ και το ομώνυμο τραγούδι με τη φωνή της Μπάρμπρα Στρέιζαντ:



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Summer of 42