Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #22 | «True Love Will Find You in the End» από το «Medianeras»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #22 | «True Love Will Find You in the End» από το «Medianeras»

Χαοτικό, ακατάστατο, βρώμικο, τσιμεντένιο Μπουένος Αϊρες - πόσο μοιάζεις με την Αθήνα. Μητροπόλεις που χτίστηκαν με αρπαχτές, άναρχα, θυσιάζοντας την αισθητική τους ιστορία με κτίρια κλουβιά. Κάτοικοι σε κρίση - ω, όχι μόνο οικονομική. Εγκλωβισμένοι, ευνουχισμένοι, μουδιασμένοι, κρυμμένοι σε μικρά δυάρια που τα χωρίζουν ακαλαίσθητες μεσοτοιχίες. Ανόμοια, ογκώδη, συχνά τερατόμορφα κτίρια κρύβουν τον ορίζοντα. Χιλιάδες καλώδια λερώνουν τον ουρανό. Σπίτια που υπόσχονται να σε στεγάσουν, σε φυλακίζουν. Σύρματα που προσφέρουν άμεση, απεριόριστη επικοινωνία, σε κρατούν μόνο.

Ο Μάρτιν είναι ένας 30χρονος web designer. Γλυκός, φοβισμένος, υποχόνδριος χρησιμοποιεί το Internet για να φέρει τον κόσμο κοντά του και να κρατήσει την πραγματική ζωή μακριά. Δουλεύει, ερευνά, παίζει, παραγγέλνει, ακούει μουσική, τσατάρει, βλέπει ταινίες, γνωρίζει γυναίκες μέσα από το διαδίκτυο. Η Μαριάνα μετακομίζει σ' ένα γειτονικό κτίριο. Στην ουσία επιστρέφει στο παλιό της διαμέρισμα, μετά από μία σχέση 4 χρόνων που την ισοπέδωσε. Με σπουδές και όνειρα στην αρχιτεκτονική, έχει καταλήξει να σχεδιάζει βιτρίνες πολυκαταστημάτων και να μην σχεδιάζει τίποτα για το μέλλον. Πανέμορφη - αλλά παγωμένη, μουδιασμένη, αγοροφοβική, μένει κλεισμένη σπίτι της και προσπαθεί να σβήσει τις αναμνήσεις από τον Mac και την καρδιά της.

Θα συναντηθούν ποτέ; Θα τους ξετρυπώσει ποτέ η αληθινή αγάπη; Ή θα παραμείνουν στα σπιρτόκουτα διαμερίσματά τους, βολεμένοι με την οικειότητα της μοναξιάς;

Medianeras 607 2

Medianeras 607 11


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


Medianeras 607 3

Medianeras 607 4

Αυτή τη μοναξιά κινηματογραφεί με μαεστρία ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Γκουστάβο Ταρέτο στο «Μεσοτοιχίες» (Medianeras / Sidewalls, 2011). Mία μοναξιά που δεν προκύπτει από κάποια τραγωδία, αντιθέτως, είναι πολύ πιο γνώριμη, πολύ πιο συχνή, πολύ πιο «φυσιολογική». Εμείς, η γενιά της τεχνολογίας, της επικοινωνίας, των σπουδών και των ιδεών έχουμε χαθεί στο αστικό τοπίο.

Πόσο εύκολο είναι να βρεις σε μία πόλη εκατομμυρίων, έναν ακόμα άνθρωπο; Πόσο μάλλον, να βρεις επιτέλους τον εαυτό σου που εξαφανίζεται μέρα με την μέρα;

Medianeras 607 5

Medianeras 607 6

Medianeras 607 8

Ο Μάρτιν και η Μαριάνα μάταια τριγυρνούν στις γειτονιές τους, χωρίς να συναντιούνται. Χάνουν ο ένας τον άλλον για λίγα δευτερόλεπτα, χάνουν το χρόνο και το κουράγιο τους με λάθος άτομα. Ο Ταρέτο όμως τους αγαπά. Απεικονίζει χαριτωμένα και με βαθιά κατανόηση τις νευρώσεις τους, φωτίζει το ψυχρό μπλε της αστικής τους μοναξιάς με ζεστές αντιθέσεις και πολύχρωμες εικονογραφήσεις από την ποπ κουλτούρα της γενιάς μας.

Τους διακωμωδεί, τους νιώθει, τους επιτρέπει σιωπές, αλλά ταυτόχρονα τους γράφει υπέροχα, λυρικά voice over. Εσωτερικούς μονολόγους μέσα από τους οποίους ανοίγουν τις κλειδωμένες καρδιές τους – δραπετεύουν, συναντούν τα δικά μας όνειρα, τις δικές μας κρυφές ανασφάλειες.

Medianeras 607 7

Κι έρχεται το καλοκαίρι. Κι ανοίγουν τα παράθυρα που κοιτούν στη μεσοτοιχία που χωρίζει τα κτίριά τους. Δυναμώνουν το τραγούδι που παίζει το ραδιόφωνο, στο σταθμό που (τυχαία;) έχουν συντονιστεί και οι δυο.

«True Love Will Find You in the End» τραγουδά με μελαγχολική αυτοπεποίθηση ο Ντάνιελ Τζόνστον. Ο Μάρτιν και η Μαριάνα σταματούν ό,τι κάνουν. Χαμογελούν και σιγοτραγουδούν με μελαγχολική αμφιβολία.

Medianeras 607 10

Οι μεσοτοιχίες – η πιο άσχημη πλευρά ενός κτιρίου- δεν χωρίζουν μόνο, ενώνουν. Δεν αποτελούν μόνο την άβαφη, μουτζουρωμένη από φτηνές ακαλαίσθητες ρεκλάμες φυσιογνωμία ενός σπιτιού. Συχνά, στις ρωγμές τους φυτρώνουν ατίθασες, άγριες πρασινάδες.

Ή ξεφυτρώνουν παράνομα κατά την πολεοδομία παράθυρα ενοικιαστών που αρνήθηκαν να ζουν χωρίς θέα.

Δείτε τη σκηνή από το «Medianeras»Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Medianeras 607 9