Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #31 - Τα Κύθηρα στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #31 - Τα Κύθηρα στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Τα Κύθηρα βρίσκονται μόνο στον τίτλο της έκτης μεγάλου μήκους ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Και από εκεί έρχονται να συναντήσουν τη μυθική τους διάσταση ως ένας τόπος από αυτούς που θα συμβολίζουν πάντα το επιθυμητό, το ανέφικτο, μια Γη της Επαγγελίας που όμως βρίσκεται στη Γη και που για να φτάσεις στο λιμάνι της οφείλεις να ταξιδέψεις πρωτίστως μέσα σου διανύοντας όλη την απόσταση μιας εξορίας προσωπικής, πολιτικής, κοινωνικής, συχνά... φανταστικής.

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Την ίδια απόσταση διανύει και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κουβαλώντας για αποσκευές σε ένα διαρκές ταξίδι στην πατρίδα τις ρυτίδες του Μάνου Κατράκη, το σκληρό χώμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, την εξορία που παραμένει εξορία όταν νιώθεις πως τίποτα πια δεν σε περιμένει πίσω στο σπίτι, το ίδιο το σινεμά που σμιλεύει το χρόνο κόβοντας άναρχα το παρόν, το παρελθόν το μέλλον, το διάσημο ομότιτλο πίνακα του Αντουάν Βατό και τις δικά του εμμονικά και εδώ κάδρα μιας χώρας σε απόλυτη ερημιά.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Ταξίδι στα Κύθηρα 607

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, σε ένα κόσμο που ονειρεύεσαι και έναν κόσμο που δεν θα μπορέσεις να βρεις ποτέ, σε μια Ελλάδα που υποκρίνεται και μια άλλη που έχει μάθει να ζει με τις πληγές της, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» αποκτά τις διαστάσεις μιας σύγχρονης Οδύσσειας, μιλώντας για όλες τις Ιθάκες και όλα τα... Κύθηρα που αγιάζουν το ταξίδι, παραμένοντας νησιά και μαζί χώρες ονειρικές, στόχος για να ζεις ή τουλάχιστον για να μην αρνηθείς ποτέ ότι έζησες.


«Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1985) / Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος (συνεργάτες: Θανάσης Βαλτινός, Τονίνο Γκουέρα) / Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης / Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου / Πρωταγωνιστούν: Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δώρα Βολανάκη, Giulio Brogi, Γιώργος Νέζος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μιχάλης Γιαννάτος

Διαβάστε ακόμη: