Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #6 - Η Ανδρος στα «Κορίτσια στον Ηλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #6 - Η Ανδρος στα «Κορίτσια στον Ηλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη

Αν έλειπε η σκηνοθετική εμπειρία του Βασίλη Γεωργιάδη, το «Κορίτσια στον Ηλιο» θα ήταν απλά ένα τουριστικό ρομάντζο με φόντο τη γήινη Άνδρο των 60s και highlight το «στάσου, μύγδαλα» που άθελά του έγραψε τη δική του καλτ διαδρομή στην ελληνική ποπ κουλτούρα.

Οχι ότι ο σε άλλες περιπτώσεις πιο auteur Γεωργιάδης δεν παρασύρεται από την φωτογένεια της Αν Λόμπεργκ και τον βουκολικό ανδρισμό του Γιάννη Βόγλη εν μέσω αθώων περιπτύξεων στις παραλίες και στα χωράφια ενός εξίσου πανέμορφου νησιού (παρακινούμενος και από τη φιλοδοξία του παραγωγού Κλέαρχου Κονιτσιώτη να υπερβεί την κυριαρχία του Φίνου), αλλά ακριβώς με αυτά στα χέρια του, καταφέρνει ακόμη και μέσα στην αφέλεια ενός αρχετυπικού «boy meets girls» (και μιας πρώιμη εκδοχή του greek kamaki), να προσδώσει μια ναίφ μελαγχολία στο ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Κορίτσια στον Ηλιο 607

Κορίτσια στον Ηλιο 607

Κορίτσια στον Ηλιο 607

Παρά το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο «Κορίτσια στον Ηλιο» δεν συμβαίνει τίποτα. Ή συμβαίνουν τα πάντα - αν θεωρήσει κανείς πως ενα love story με άδοξο τέλος είναι αρκετό για να επαναφέρει την κοσμική μνήμη κάθε καλοκαιρινού έρωτα που διήρκεσε όσο ένα ηλιοβασίλεμα στην παραλία και δεν ξεχάστηκε ποτέ, μένοντας για πάντα στο μεγάλο ημερολόγιο των ελληνικών διακοπών.

Σχεδόν βωβό, με μοναδικό ήχο αυτόν της φύσης και το αριστουργηματικού soundtrack του Σταύρου Ξαρχάκου, το «Κορίτσια στον Ηλιο» διαδραματίζεται στην τουριστική Ανδρο των τελών της δεκαετίας του 60, ακριβώς πάνω στην αυγή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, εποχή που το ελληνικό σινεμά αναζητούσε την ελαφρότητα, τη φυγή, το εθνικό φρόνημα και την ορμή μιας νεότητας βγαλμένης από το ανώφελο των περιστάσεων.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά


Και αν το δεις λίγο στο «πιο καμμένο από τον ήλιο», η Αναμπελ είναι μια ελαφριά, σαν αεράκι στην ακρογιαλιά, πράξη αντίστασης καθώς ως «ξένη» προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που της συμβαίνει - τυχερή όχι γιατί το καλοκαιρινό της διάλειμμα είναι καταδικασμένο να τελειώσει ώστε να έχει κάποιο νόημα, αλλά γιατί θα έχει για πάντα την Ανδρο να της θυμίζει πως στην Ελλάδα τα καλοκαιρινά «σ'αγαπώ» ξεκινάνε πάντα τόσο απλά όσο μια χούφτα αμύγδαλα.


Κορίτσια στον Ηλιο του Βασίλη Γεωργιάδη (1968) / Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης / Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος / Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Βόγλης, Αν Λόμπεργκ, Βαγγέλης Καζάν, Μιράντα Μυράτ

Διαβάστε ακόμη: