Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #25 - Η Θηρασιά στο «Μικρό Εγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #25 - Η Θηρασιά στο «Μικρό Εγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου

Ενα ελληνικό νησί, μοναδικό, πανέμορφο αλλά και άγριο. Οι κάτοικοί του ιδιαίτεροι, ανθρώπινοι αλλά και λίγο τρελοί. Σε αυτόν τον κόσμο εμφανίζεται ο Λεωνίδας, ένας νεαρός αστυνομικός, που σαφώς θα προτιμούσε την κινητικότητα της πόλης από ένα ήσυχο νησί. Κοντά του, γνωρίζουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στην αρχή βλέπουμε μόνο την επιφάνεια, ένα ήσυχο νησάκι, καθώς όμως ανακαλύπτουμε τους κατοίκους μέσα από τα μάτια του κωμικού αλλά και φιλότιμου αστυνομικού, παρασυρόμαστε από την ομορφιά του τοπίου και γινόμαστε ένα μαζί του, όπως κι ο πρωταγωνιστής. Τα γεγονότα της ταινίας αλλάζουν τα σχέδια του Λεωνίδα, όπως σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις όπου δένεσαι με ένα τόπο τόσο πολύ ώστε να αλλάζεις το εισιτήριο της επιστροφής σου για να μείνεις λίγο ακόμα, κι έπειτα λίγο παραπάνω

Ο Χρίστος Γεωργίου περιγράφει με το παραπάνω σημείωμα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τι ακριβώς είναι το «Μικρό Εγκλημα» και πόσο σημαντικό είναι ότι διαδραματίζεται στη Θηρασιά, δυτικά της Σαντορίνης, σε ένα νησί που νιώθεις πως κάποτε αποκόπηκε από τη μαμά του Σαντορίνη για να γίνει μάρτυρας της απέραντης μοναξιάς των Κυκλάδων.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Σε ένα τόπο όπου φαινομενικά δεν συμβαίνει τίποτα, ο Λεωνίδας θα βρει σχεδόν το νόημα της ζωής - όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις καλοκαιρινές διακοπές διαρκείας, όταν αρχίζεις να γνωρίζεις καλύτερα τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους και όλα όσα μπορεί να κρύβονται στις φρεσκοασβεστομμένες αυλές των σπιτιών τους. Ο έρωτας θα είναι απλά παρεπόμενο και μια φαντασμαγορία ελληνικού φωτός θα κάψει κάθε μικρό ή μεγάλο μυστικό μπορεί - κάπου στην άκρη του νήματος αυτού που ψάχνεις - να σου αλλάξει τη ζωή.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Μικρό Εγκλημα 607

Ανάμεσα στο ξερό απόμκρημνο τοπίο και το απέραντο της θάλασσας, σε ένα μυθικό νησί ξεχασμένο από το χρόνο που πρωταγωνιστεί πριν κι από τον ίδιο τον Αρη Σερβετάλη (εδώ σε ένα ντελιριακό one man show), ο Χρίστος Γεωργίου τοποθετεί μια ανθρώπινη κωμωδία για όλα όσα δεν περιμένεις να ανακαλύψεις σε ένα γκρεμό και στα μικρά εγκλήματα ακόμη και μιας απροσδόκητης καθημερινότητας.


«Μικρό Εγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου (2008) / Σενάριο: Χρίστος Γεωργίου / Πρωταγωνιστουν: Αρης Σερβετάλης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ράνια Οικονομίδου

Διαβάστε ακόμη: