Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #7 - Τα Χανιά στην «Ελεύθερη Κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #7 - Τα Χανιά στην «Ελεύθερη Κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου

Τα Χανιά στην «Ελεύθερη Κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου αναπνέουν με τα ίδια λιγοστά αποθέματα οξυγόνου έξω και μέσα στη θάλασσα.

Μια πόλη πιο μελαγχολική από τη θέα της αυγής στο απέραντο γαλάζιο και μάλλον βυθισμένη σε ένα παρελθόν από το οποίο δεν προσπάθησε να ξεφύγει ποτέ, αγχομαχά κι αυτή πάνω στα συντρίμμια μιας ερωτικής ιστορίας που όλοι θα ήθελαν να μείνει για πάντα ως άλλο «ναυάγιο» στο βυθό της θάλασσας. Και να μην ανασυρθεί ποτέ και για κανένα λόγο.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Εκεί τοποθετεί ο Γιώργος Πανουσόπουλος ακόμη μια μοντέρνα ελληνική τραγωδία που ξετυλίγεται με τους ρυθμούς του καυτού ελληνικού καλοκαιριού, με τη ζέστη να ανάβει τα πάθη, τον ήλιο να καίει τις λάθος επιλογές και το βαθύ μπλε σαν όνειρο και σκληρή πραγματικότητα να πνίγει την αλήθεια. Η Ολγα και ο Λευτέρης είναι δύο θύματα ενός ανομολόγητου μυστικού, δύο εραστές που συναντιούνται μόνο στο σκοτάδι, μέσα σε διπλοκλειδωμένα δωμάτια ή σε υγρές σπηλιές του νησιού τους την ώρα που αυτό ηρεμεί σε μεσημεριανή σιέστα ή αποκοιμιέται μετά από μια θορυβώδη ημέρα.

Σε παράλληλη δράση, μια επίφαση κανονικής ζωής και μια που βρίσκεται σε διαρκή αναμονή συγκρούονται στην «Ελεύθερη Κατάδυση» ελευθερώνοντας ένα σαρωτικό άνεμο ερωτισμού, ιδρώτα και αίματος, καθώς ο Πανουσόπουλος ζουμάρει στα εξαντλημένα από την επιθυμία πρόσωπα και κορμιά των ηρώων του καθώς προσπαθούν να αναπνεύσουν, να ζήσουν στα φανερά και να αφήσουν για πάντα πίσω τους τα ναυάγια του παρελθόντος, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Ελεύθερη Κατάδυση 607

Σε μια τελική σκηνή και ένα τελικό πλάνο από τα ωραίοτερα του ελληνικού σινεμά, και αφού τα ναυάγια δεν βρίσκονται πια στο βυθό, οι έρωτες αποδεικνύονται καταστροφικοί όσο οφείλουν και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι «σχολιάζει» με μοντέρνα ενορχήστρωση το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, το λιμάνι των Χανίων μοιάζει πιο θλιμμένο και από την ίδια την ιστορία της «Ελεύθερης Κατάδυσης», ένα τοπίο βυθισμένο στα προαιώνια ανομολόγητα πάθη που όταν βγουν στην επιφάνεια είναι αδύναμα να εμποδίσουν τη μοίρα.


Ελεύθερη Κατάδυση του Γιώργου Πανουσόπουλου (1995) / Σενάριο: Λεία Βιτάλη, Γιώργος Πανουσόπουλος, Δέσποινα Τομαζάνη, Βασίλης Αλεξάκης, Μανίνα Ζουμπουλάκη / Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις / Πρωταγωνιστούν: Καρυοφαυλλιά Καραμπέτη, Αλέκος Συσσοβίτης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Αντώνης Αντωνίου, Ηλίας Λογοθέτης, Μπέατα Ασημακοπούλου

Διαβάστε ακόμη: