Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #27 - Η Πάρος στο «Μια του Κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #27 - Η Πάρος στο «Μια του Κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου

Αν και παραδοσιακά ένα από τα πιο μεγάλα και τα πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, η Πάρος δεν ευτύχησε να κινηματογραφηθεί με πάθος και συχνότητα από το ελληνικό σινεμά. Κάποιος θα έλεγε πως της έκλεψε τη δόξα η Αντίπαρος που με τη «Μανταλένα» κατάφερε να γίνει διάσημη εντός και εκτός συνόρων, αφήνοντας το απέναντι μητρικό νησί χωρίς τη δική του κινηματογραφική μυθολογία.

Ηταν όμως την ίδια χρονιά με τη βάρκα της Αλίκης στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, όπου στην Πάρο θα κατέβαινε το συνεργείο της ταινίας «Μια του Κλέφτη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου (ήταν ο σκηνοθέτης της «Φωνής της Καρδιάς» της πρώτης ταινίας της Finos Films) σε μια ταινία που την ίδια χρονιά με τη «Μανταλένα» θα χάριζε στον Δημήτρη Χορν το πρώτο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα χάριζε μερικά κοντινά στο λιμάνι, τις απόμερες παραλίες και τα αριστοκρατικά ξενοδοχεία του νησιού - εικόνες που θυμίζουν πλέον αμυδρά την Πάρο των αρχών της δεκαετίας του '60.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Μια του Κλέφτη 607

Μια του Κλέφτη 607

Μια του Κλέφτη 607

Μια του Κλέφτη 607

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Μια παρεξήγηση, ένα ρομάντζο, λίγο ελληνικό καλοκαίρι, καράβια που πάνε κι έρχονται και η δροσιά των Δημήτρη Χορν και Κάκιας Αναλυτή ήταν αρκετά για να μετατρέψουν μια απλοϊκή κομεντί σε ένα θερινό έδεσμα με τα λιγοστά εξωτερικά στο νησί της Πάρου - όλη η υπόλοιπη ταινία είναι γυρισμένη σε στούντιο και στην Αθήνα - να δίνουν το ρυθμό για όλα όσα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σε ένα ελληνικό νησί.


«Μια του Κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου (1960) / Σενάριο: Δημήτρης Ιωαννόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Χορν, Κάκια Αναλυτή, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Διαβάστε ακόμη: