Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #29 - Η Τήνος στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #29 - Η Τήνος στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη

Η Τήνος πρωταγωνιστεί στο «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη για μόλις τρεισήμιση λεπτά μιας ταινίας που διαρκεί λίγο λιγότερο από δύο ώρες, ορίζοντας ωστόσο ένα από τα πιο σπαρακτικά, υπερβατικά και απόλυτα τολμηρά φινάλε της ιστορίας του ελληνικού σινεμά.

Κλείσιμο μιας ταινίας βαθιά μελαγχολικής για το τέλος μιας Ελλάδας, μιας ολόκληρης τάξης, ενός κύκλου ψεμάτων που με το... τελευταίο της θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια χώρα χωρισμένη στα δύο, θύμα της επίπλαστης ευημερίας της και της υποκρισίας των αστών της, η Τήνος έρχεται ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις ως το σύμβολο της εξιλέωσης μιας γενιάς που θα αρχίσει να πιστεύει στα θαύματα, αρνούμενη λιγότερο από τρεις φορές τους θεούς του χρήματος και της καλής ζωής που πια έχουν τελειώσει οριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Το Τελευταίο Ψέμα 607

Δεν είναι μόνο ο συγκλονιστικός τρόπος με τον οποίο η Χλόη - ένα κορίτσι που ομολογεί με σχεδόν κοσμική θλίψη πως θα παντρευόταν κάποιον απλά και μόνο επειδή «έχει πάρα πολλά λεφτά» - μεταμορφώνεται στη μάνα που οφείλει στο τάμα που έκανε να φτάσει γονατιστή στην Παναγιά της Τήνου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Κακογιάννης αποβιβάζεται από το πλοίο που φτάνει στοιβαγμένο με «πιστούς» στο λιμάνι του νησιού για να κινηματογραφήσει πιο ανατριχιαστικά και από νεορεαλιστικά τον ελληνικό Δεκαπενταύγουστο σαν να επρόκειτο για ένα ντοκιμαντέρ πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

Μέσα σε τρεισήμιση λεπτά κινηματογραφικού χρόνου, η Τήνος γίνεται ολόκληρη η χρεοκοπημένη Ελλάδα της ανεπανόρθωτα πληγωμένης αλαζονίας, της χαμένης ελπίδας, της απόγνωσης και της βίας του θαύματος - ένας τόπος μαγικός και εξαθλίωσης μαζί, όπου δεν υπάρχουν τάξεις και κοινωνικές διαφορές, παρά μόνο αυτή η θορυβώδης, αποπνιχτική ατμόσφαιρα που ενώνει τις κραυγές σε μια κοσμική ιαχή που ζητάει βοήθεια και που το μόνο που σου απομένει είναι να φωνάξεις πιο δυνατά απ' όλους για να ακουστείς. Και ίσως κάπως έτσι να συγχωρεθείς...

«Το Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) / Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης / Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις / Πρωταγωνιστούν: Ελλη Λαμπέτη,Αθηνά Μιχαηλίδου,Ελένη Ζαφειρίου,Γιώργος Παππάς,Μιχάλης Νικολινάκος,Ζωρζ Σαρή, Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Διαβάστε ακόμη: