Άποψη

Best of 2015: Το κλισέ που δεν ξέχασα

στα 10

Τα κλισέ στη ζωή υπάρχουν για να την επιβεβαιώνουν. Στο σινεμά για να το κάνουν πιο βαρετό. Κι αυτοί είναι οι φετινοί αντι-νικητές.

Best of 2015: Το κλισέ που δεν ξέχασα
«Χωρίς Διέξοδο»... από τη βαρεμάρα

Σύμφωνοι, παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει, αλλά οι παρακάτω ταινίες το παράκαναν σε κοινοτοπίες. Κι εμείς, με κινηματογραφικό μαζοχισμό, τις ξαναθυμόμαστε για να εμπεδώσουμε κάθε κλισέ - και να το έχουμε πρόχειρο την επόμενη φορά που θα το συναντήσουμε στη μεγάλη οθόνη! Προσθέστε κι εσείς τα δικά σας στα σχόλια, συμβουλευόμενοι αυτήν εδώ τη λίστα με όλες τις ταινίες της χρονιάς.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

[Πατήστε τον τίτλο κάθε ταινίας για να διαβάσετε τη γνώμη του Flix.]

everest 607

Σε πίνει η μποτίλια; Δε θα τη βγάλεις καθαρή στα χιόνια. Η δουλειά φάνηκε απ' την αρχή με τον Τζέικ Τζίλενχαλ στο «Everest» του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ.


vatican tapes 607

Υπάρχουν απόρρητοι φάκελοι με σατανιστικά τελετουργικά; Κάποια στιγμή θ' ανοίξουν και θα γίνει χαμός, εμετοί, εξορκισμοί και θα έρθει κι ο Αντίχριστος, όπως στο «Vatican Tapes» του Μαρκ Ντεβέλντιν.


no escape 607

Αν είσαι λευκός Αμερικανός σε χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας (ή κάπου εκεί), οι άγριοι ιθαγενείς θα απειλήσουν εσένα και την οικογένειά σου, αλλά εσύ θα σώσεις τους αγαπημένους σου και για τους ιθαγενείς ποιος νοιάζεται κιόλας, όπως ο Οουεν Γουίλσον στο «Χωρίς Διέξοδο» του Τζον Ερικ Ντάουντλ.


suite francaise 607

Αν έχεις πεθερά την Κριστίν Σκοτ Τόμας, θα στραφείς στον πλησιέστερό σου Ναζί αξιωματικό, όπως η Μισέλ Γουίλιαμς στη «Γαλλική Σουίτα» του Σολ Ντιμπ. Αν, μάλιστα, αυτός φέρνει στον Ματίας Σχούναρτς, όλα γίνονται ευκολότερα.


Tu Veux ou tu Veux Pas? 607

Για να έρθει μια σεξομανής στον ίσιο δρόμο, μέχρι και ν' αποκατασταθεί και να οδηγηθεί στον γάμο, πρέπει να έχει τις διαστάσεις μιας Σοφί Μαρσό, όπως η... Σοφί Μαρσό στο «Θέλεις ή δεν Θέλεις» της Τονί Μαρσάλ. Αλλιώς αυτοκαταστρέφεται πριν τελειώσει το 2ωρο.


the cut fatih akin 607

Αν στη Γενοκτονία των Αρμενίων χάσεις το σπίτι σου, τη γυναίκα σου, την αξιοπρέπειά σου, τις κόρες σου, την ανθρωπιά σου, ε, οπωσδήποτε θα χάσεις και τη λαλιά σου, όπως ο Ναζαρέτ στη «Μαχαιριά» του Φατίχ Ακίν.


ricki and the flash 607

Αν είσαι η Μέριλ Στριπ μπορείς να διασώσεις (οριακά) οποιαδήποτε ταινία, ακόμα και την αφόρητη «Η Ρίκι και η Ροκ» του Τζόναθαν Ντέμι.


θα μείνει μεταξύ μας 607

Αν είσαι 16χρονο νυμφίδιο, θα σε ποθήσει ο κολλητός του μπαμπά σου. Κι αν μοιάζει και με τον Βενσάν Κασέλ, είσαι και τυχερή, όπως η Λούνα στο «Θα Μείνει Μεταξύ μας» του Ζαν Φρανσουά Ρισέ. Κι εκείνος θα δυσκολευτεί ν' αντισταθεί. Αλλά είπαμε, τα κλισέ βγαλμένα από την (κινηματογραφική) ζωή είναι.


Περισσότερα Best of 2015:

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!