Άποψη

Best of 2013: Τα trending topics της χρονιάς

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2013, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα θυμόμαστε μερικά από τα trending topics που απασχόλησαν - δίκαια ή άδικα - περισσότερους και από όσους είδαν σινεμά μέσα στο 2013.

Best of 2013: Τα trending topics της χρονιάς

Κάθε χρόνο υπάρχουν μερικά θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις, εντός και εκτός των social media. Αλλοτε πρόκειται για απλά κινηματογραφικά κουτσομπολιά και άλλοτε για πραγματικά κοινωνικά φαινόμενα με αδιευκρίνιστες προεκτάσεις σε πολιτικό ή φιλοσοφικό επίπεδο.

Ο,τι ακολουθεί είναι μια λίστα με τα σημαντικότερα trending topics του 2013 - από το hype ταινιών που θα αργήσουμε ακόμη πολύ να δούμε στην οθόνη μέχρι το τέλος της ΕΡΤ και όλα όσα συνεχίζει να σημαίνει αυτό για το μέλλον του ελληνικού σινεμά.

2

#everybodycaresaboutfiftyshadesofgrey

To 2013 θα είναι για πάντα η χρονιά που ξεκίνησε παραγωγή το «Fifty Shades of Grey». Αυτό. Και μαζί το θρίλερ του «ποιος θα είναι ο Κρίστιαν Γκρέι;» (μέχρι και ο Τζον Γουότερς είχε άποψη επί του θέματος), πόσο έτοιμη είναι η Ντακότα Τζόνσον να παραδοθεί στο πάθος και τελικά πόσο μας νοιάζει που ένα φτηνό best-seller μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα δημοσιότητας δύο χρόνια πριν δούμε το όποιο αποτέλεσμα επί της οθόνης; Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε μέχρι στιγμής για το κινηματογραφικό «Fifty Shades of Grey».

2

#no_ village _gr

To περιστατικό της απόσυρσης διαφήμισης της Village από ειδησεογραφικό (ο Θεός να το κάνει) site λόγω ενός άρθρου με ομοφοβικό περιεχόμενο χαιρετίστηκε από όλους ως μια ελπίδα πως κάτι αλλάζει σε αυτήν την χώρα. Λίγες μέρες μετά, εκατέρωθεν επιστολές αποκατέστησαν την τάξη ανάμεσα σε διαφημιστή και διαφημιζόμενο και έτσι ξεκίνησε μια πρωτοφανή προσπάθειας μποϋκοταρίσματος της Village και των Village Cinemas. Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν είχε επιτυχία ή αν όπως όλα τα ξεσπάσματα ακτιβισμού που αρχίζουν και τελειώνουν στα social media διαρκούν τόσο λίγο όσο ένα trending topic στο εφήμερο timeline του Twiiter. Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό του #novillagegr.

2

#posikatiniaaytiizoitisadele

H «Ζωή της Αντέλ» ήταν με διαφορά η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονίας. Αρχικά για όλους τους σωστούς λόγους (γιατί είναι ταινιάρα, γιατί κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν...) και στη συνέχεια για όλους τους λάθους (γιατί άρχισαν να πλακώνονται τα κορίτσια με τον σκηνοθέτη τους και όλοι να έχουν άποψη πάνω στο λεσβιακό σεξ και πως αυτό πρέπει να κινηματογραφείται). Το σίριαλ (βλ. και ξεκατίνιασμα) δεν μοιάζει λήξαν, η «Ζωή της Αντέλ», όμως βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Ψηλά. Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό ενός (ελάτε τώρα...) προαναγγελθέντος σκανδάλου.

2

#benaffleckisthenewBatman

H ανακοίνωση πως ο Μπεν Αφλεκ θα είναι ο νέος Μπάτμαν στη συνέχεια του «Man of Steel» που θα βρει τον Σκοτεινό Ιππότη αντιμέτωπο με τον Σούπερμαν (τι ιδέα...) έριξε όλο το twitter και μαζί κάθε προσπάθεια πολιτικής ορθότητας. Μέσα σε δευτερόλεπτα τα hate messages έκαναν μέχρι και τον ίδιο τον Αφλεκ να το σκεφτεί δεύτερη φορά πριν δηλώσει οτιδήποτε, ενώ ακόμη και σήμερα που ο θόρυβος έχει καταλαγιάσει ένα δεύτερο κύμα αναμένεται με την έναρξη των γυρισμάτων. Θυμηθείτε εδώ όλο το χαμό μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Μπεν Αφλεκ ως Μπάτμαν.

2

#GOTredwedding

Ηταν το πιο σοκαριστικό επεισόδιο της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας. Και έστειλε το «Game of Thrones» σε δυσθεώρητα ύψη δημοτικότητας και θεαματικότητας. Επιβεβαιώνοντας πως ακόμη κι αν δεν είναι η καλύτερη σειρά που είδαμε φέτος, είναι με διαφορά η πιο συναρπαστική. Διαβάστε εδώ λεπτό προς λεπτό το whatthefuck χρονικό ενός επεισοδίου ήδη κλασικού και το λόγο για τον οποίο το «Game of Thrones» βρίσκεται και πάλι στη δεκάδα των καλύτερων τηλεοπτικών σειρών και για το 2013.

2

#nymph()maniac

Στο πιο NSFW promotion που έγινε ποτέ για ταινία, ο Λαρς φον Τρίερ γέμισε όλο το 2013 με πράξεις βασανιστικού ερωτισμού ξεφυλλίζοντας ορεκτικά για όλα τα κεφάλαια του «Nymph()maniac» πριν καταλήξει σε ένα τρέιλερ που έριξε το Flix (και όλο το ιντερνετ) τα δευτερόλεπτα μετά το upload του. Το φιλμ θα μετράει για τις λίστες του 2014, αλλά κανείς δεν θα ξεχάσει πως το 2013 ήταν η χρονιά που δεν αντέχαμε να περιμένουμε. Διαβάστε, δείτε και ακούστε όλα όσα φέρνουν το «Nymph()maniac» πιο κοντά μας στις επόμενες μέρες του Ιανουαρίου.

2

#greecebeforemidnight

Στην αρχή ήταν τα γυρίσματα που έγιναν κρυφά στην Πελλοπόνησο. Μετά οι πρώτες φωτογραφίες. Μετά οι πρώτες σκηνές. Μετά η ίδια η ταινία. Η πρεμιέρα στο Βερολίνο. Τα χρόνια που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας με φόντο ένα ηλιοβασίλεμα στη Μεσσήνη. Η Σελίν. Ο Τζέσι. Η Ζιλί. Ο Ιθαν. Και κάπου ανάμεσα τους η Ελλάδα, πρωταγωνίστρια για πρώτη φορά σε μια αμερικάνικη ταινία χωρίς ευκαιριακή διάθεση. Σαν μια υπενθύμιση για όλα όσα μπορούν να είναι ακόμη ωραία σε αυτή τη χώρα. Ολα όσα ειπώθηκαν, γράφτηκαν, ακούστηκαν και συνεχίζουν να αντηχούν για το «Πριν τα Μεσάνυχτα» τα βρίσκετε εδώ.

2

#starwarsVII

Και να φανταστείτε ότι το hype είχε ξεκινήσει από το 2012. Μέσα στο χρόνο όμως, μάθαμε ποιος σκηνοθετεί, δεν καταλάβαμε ακριβώς ποιοι θα επιστρέψουν, καμιά δεκαριά σεναριογράφοι ήρθαν και έφυγαν, ημερομηνίες εξόδου άλλαξαν, φήμες και κόντρα φήμες για την υπόθεση δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και την ίδια στιγμή memorabilia από όλα τα προηγούμενα έξι επεισόδια εμφανίστηκαν ως δια μαγείας κρατώντας το ηθικό του Τζορτζ Λούκας ψηλά. Το έβδομο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων» είναι ακριβώς αυτό: η ταινία που κανείς δεν θέλει να δει, αλλά που όλοι τελικά θα δουν. Διαβάστε εδώ - αν δεν χορτάσατε ακόμη - περισσότερα για τον «Πόλεμο των Αστρων».

2

#breakingbadfinale

Πρέπει να ήταν με διαφορά το πιο πολυσυζητημένο φινάλε σειράς όλων των εποχών. Και δίκαια. Αφού έκανε φανατικούς και μη να λιώσουν από συγκίνηση, αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο ήρωα που για χρόνια μετά θα παραμένει σημείο αναφοράς. Από τον Αντονι Χόπκινς που έγραψε γράμμα θαυμασμού στον Μπράιαν Κράνστον (διαβάστε το εδώ) μέχρι την αφορμή για ένα αφιέρωμα στα καλύτερα φινάλε τηλεοπτικών σειρών στην ιστορία, πουθενά στο Flix δεν θα βρείτε ακόμη και τώρα ίχνος spoiler!

2

#ripERT

To μαύρο που έπεσε στις οθόνες των κρατικών καναλιών εκείνο το μοιραίο βράδυ του Ιουνίου υπήρξε το ίδιο βαθύ με μία από τις πιο μαύρες σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η ΕΡΤ έγινε όσο δημοφιλής δεν υπήρξε ποτέ όσο εξέπεμπε κανονικά, ενώ ό,τι ακολούθησε - μέχρι και σήμερα που η ΔΤ θεωρείται ως η κρατική τηλεόραση που μας αξίζει (!), περιλάμβανε από εργατικά μανιφέστα μέχρι καταλήψεις και άπειρες επιστολές διαμαρτυρίας, ένα μπάχαλο διαρκείας, άνεργους πρώην εργαζόμενους και μια ανυπολόγιστη καταστροφή στον τομέα των παραγωγών που κανείς δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει παρά τις επανειλλημμένες προσπάθειες της μιας πλευράς και των υποσχέσεων της άλλης. Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό από το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι το χάος που συνεχίζει να επικρατεί.

Η δική σας γνώμη: Στα σχόλια παρακάτω περιμένουμε και τις δικές σας προσθήκες για τα «καυτά θέματα» του 2013.

Περισσότερη κινηματογραφική ανασκόπηση του 2013 εδώ:

Περισσότερη τηλεοπτική ανασκόπηση του 2013 εδώ:

Tags: best of 2013