TV

«Game of Thrones», Κύκλος 3, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις

στα 10

Μια και είναι η σειρά που κάνει την άνοιξη ενδιαφέρουσα, κάθε εβδομάδα το Flix βουτά στον χειμώνα του Γουέστερος, σχολιάζοντας τα νέα επεισόδια.

«Game of Thrones», Κύκλος 3, Επεισόδιο 09: Σημειώσεις
Ο Ρομπ, με τη ρομαντική κι ενάρετη φύση του, προκάλεσε τους Επτά Θεούς. Δε σηκώνει τέτοια το Γουέστερος!

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το έννατο επεισόδιο του τρίτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 309:

Τι ήταν ετούτο; ΤΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΥΤΟ; Πώς ήρθε αυτός ο «κόκκινος γάμος» που δε γνωρίζαμε και μας άφησε μ… ε το στόμα ανοιχτό και να μην μπορούμε να ξεπεράσουμε την έκπληξη και την απώλεια; Οπως και στη δεύτερη σεζόν, ένα επεισόδιο πριν το τέλος του κύκλου αποδεικνύει περίτρανα γιατί το «Game of Thrones» δικαιώνει, κάθε φορά, την υπομονή των θεατών και τη φήμη του ως τηλεοπτικό (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), αριστούργημα. Αλλά για να φτάσουμε σ’ αυτά τα κοσμογονικά, ας περάσουμε πρώτα μια βόλτα από τους άλλους ήρωες που είδαμε στο επεισόδιο, που δεν ήταν ούτε ο Τζέιμι και η Μπρίεν, ούτε το «στρατόπεδο» των Λάνιστερ ούτε ο βασανισμένος – πράγματι – Θίον.

denΗ Ντένερις ανάμεσα σε δύο άντρες

Οι μνηστήρες της Ντένερις Και λέει ο Νταάριο Ναχάρις (να χαρείς να φτιάξεις λίγο τα μαλλιά και τα δόντια σου, Νταάριο): «Δε μ’ ενδιαφέρουν οι σκλάβοι. Ενας άντρας δεν μπορεί να κάνει έρωτα σε κάποιου την ιδιοκτησία». Πάρ’την κάτω την Ντένερις, που στον άντρα αυτό βρήκε ομοϊδεάτη απελευθερωτή για να τακιμιάσει όχι μόνο στο κρεβάτι (που φανταζόμαστε ότι θα γίνει οσονούπω), αλλά και στο επαναστατικό μέτωπο. Ως γνώστης της περιοχής, ο Νταάριο προτείνει στην Καλίσι να μπει εκείνος κρυφά, μαζί με τον Τζόρα Μόρμοντ και τον Γκρίζο Σκουλήκη μέσα στο Γιουνκάι από την πίσω πόρτα, να εξολοθρεύσουν τους φρουρούς και ν’ ανοίξουν μετά την κεντρική πύλη της πόλης για τους Unsullied και την ασημένια βασίλισσα. Μπορεί ο Τζόρα να είναι καχύποπτος απέναντι στον κοτσίδα, αλλά τελικά το σχέδιο πηγαίνει καλά: οι τρεις άντρες περνούν τα τείχη της πόλης, κατατροπώνουν την πρώτη δόση στρατιωτών που τους επιτίθενται, τα βάζουν και με τη δεύτερη. Η Ντένερις περιμένει μόνη στη σκηνή με τον Μπάρισταν και κάνει και πάλι ερωτήσεις χαζής ξανθιάς: «πόσο κρατάει μια μάχη τέλος πάντων»; Αλλά οι άντρες με τα πολλά επιστρέφουν νικητές κι ενημερώνουν ότι το Γιουνκάι κατακτήθηκε και οι σκλάβοι του απελευθερώθηκαν. Η Ντένερις έχει μάτια μόνο για τον Νταάριο που πέφτει στα γόνατα για να της παραδώσει τη ματωμένη σημαία του τόπου κι ο καημένος ο Τζόρα κοιτάζει τον εκκολαπτόμενο έρωτα με βλέμμα πληγωμένου κουταβιού.

Σαμ, ο στρογγυλός μάγος Ο Σαμ, η Γκίλι και το μωρό βρίσκονται on the road για το Nightfort, το πιο παλιό κάστρο του Τείχους. Το ούφο η Γκίλι – τι να κάνει κι η κοπέλα με την ανατροφή που είχε – λέει στον Σαμ ότι για να ξέρει τόσα πολλά και να γνωρίζει «τα σημάδια πάνω στα χαρτιά», θα πρέπει να είναι μάγος κι εκείνος κολακεύεται. Φτάνοντας για πρώτη φορά σε απόσταση όπου το Τείχος είναι ορατό, η Γκίλι ανακουφίζεται γιατί θυμάται ότι ο Κράστερ τους έλεγε πως κανείς άγριος δεν είδε ποτέ το Τείχος από κοντά κι έμεινε ζωντανός. Και να τώρα. Μόνο που κάτι στο γεγονός ότι ακούμε την Γκίλι να λέει αυτά τα λόγια, μας προδιαθέτει για σκοτεινές εξελίξεις για το ζευγάρι.

Μπραν και Τζον Σνόου σε απόσταση αναπνοής Για πρώτη φορά, μετά από τις ατελείωτες περιπλανήσεις των ηρώων σ’ αυτή τη σεζόν, δυο άνθρωποι που θέλουν να συναντηθούν, ο μικρός Μπραν και ο Τζον Σνόου, σχεδόν τα καταφέρνουν. Αλλά σχεδόν. Ο Μπραν και η ομάδα του – Τζότζεν με αδελφή, Οσα, Χόντορ, Ρίκον και λύκοι – φτάνουν σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που λέγεται The Gift και κατασκηνώνουν σ’ ένα ερείπιο για ν’ αποφύγουν την καταιγίδα που έρχεται.

Στάδιο 2 Παράλληλα, ο Τζον Σνόου, η Ιγκριτ και το παρεάκι των άγριων φτάνουν σ’ ένα στάβλο όπου ένας γέροντας εκτρέφει άλογα για τους Φρουρούς της Νύχτας. Οι άγριοι θέλουν να τον σκοτώσουν και να πάρουν τα άλογα και τα λεφτά του. Ο Τζον τους πιέζει να μη σκοτώσουν τον γέροντα, γιατί δε χρωστάει τίποτα και θα έρθουν και πολλοί Φρουροί στο κατόπι τους, αλλά οι άγριοι μοιάζουν να το λιγουρεύονται αυτό. Ο γέρος το σκάει μ’ ένα άλογο, η Ιγκριτ τον έχει στο σημάδι κι ο Τζον την κόβει. Λάθος κίνηση. Πώς θα πείσει τώρα ο Τζον τους άγριους ότι έχει το δικό τους συμφέρον προτεραιότητα;

igrΆλλα της είχαν τάξει της Ιγκριτ...

Στάδιο 3 Μέσα στο ερείπιο, Μπραν, Τζότζεν et al συζητούν για το πώς θα περάσουν το Τείχος. Ακούνε σαματά από κάτω και, ναι, είναι ο Τζον και οι άγριοι που καταδιώκουν τον γέροντα και τ’ άλογό του. Ο γίγαντας Χόντορ τρομάζει από τα μπουμπουνητά και την καταιγίδα και αρχίζει να φωνάζει, πράγμα που φυσικά αντιλαμβάνεται ο Ορελ που βρίσκεται ακριβώς κάτω απ’ το παράθυρό τους. Βρισκόμενος σε ανάγκη, ο Μπραν κάνει αυτό με τα λευκά μάτια – γιατί είναι warg – και υπνωτίζει τον Χόντορ ώστε να το βουλώσει.

Στάδιο 4 Από κάτω οι άγριοι έχουν πιάσει τον γέροντα και βάζουν τον Τζον να του κόψει το κεφάλι για ν’ αποδείξει ότι είναι δικός τους, αλλά ο Μπάσταρδος δεν μπορεί. Ο Ορελ που τον έχει ούτως ή άλλως άχτι λέει στην ομάδα ότι ο Τζον είναι ακόμα πιστός στους Φρουρούς της Νύχτας και θα τους τη φέρει μπαμπέσικα. Ανάμεσά τους θα ξεσπάσει μάχη. Ο Τόρμουντ θα συγκρατήσει την Ιγκριτ με σιδερένια χειρολαβή, ο Μπραν από πάνω θα «μιλήσει» στους λύκους του για να επιτεθούν σ’ άλλους δυο σε μια θαυμάσια μεταφυσική συνεργασία κι ο Τζον, για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικός, θα διαπεράσει με το σπαθί του τον Ορελ απ’ άκρη σ’ άκρη και θα του πει «είχες δίκιο από την αρχή...». Αφήνοντας την τελευταία του πνοή, ο Ορελ θα μπει στο μυαλό του αετού που πετά από πάνω τους και θα τον κάνει να επιτεθεί στον Τζον, ο οποίος θα γλιτώσει και θα φύγει καβάλα σ’ ένα άλογο. Σύξυλη η Ιγκριτ, παρατημένη από τον έρωτα που είχε γι’ αληθινό.

Στάδιο 5 Οταν πια όλα έχουν ησυχάσει, ο Τζότζεν εξηγεί στον Μπραν ότι έχει ένα χάρισμα μοναδικό: υπάρχουν κι άλλοι Warg που ελέγχουν το μυαλό των ζώων και των πτηνών, αλλά μόνο αυτός μπορεί να το κάνει και σε ανθρώπους – αχτίδα φωτός, στο πνευματικό του ταξίδι ο Μπραν είδε από κάτω τον Τζον και κατάλαβε ότι εξακολουθεί να υπηρετεί, στην καρδιά του, τους Φρουρούς. Μόνο που τώρα οι δρόμοι της παρέας θα χωρίσουν: Η Οσα με τον μικρό Ρίκον θα πάνε στο Last Hearth να ζητήσουν προστασία – για πρώτη φορά ακούμε και βλέπουμε τον γλυκούλη Ρίκον να μιλά και να παίρνει πρωτοβουλίες, πράγμα που μας υποψιάζει ότι στο μέλλον θα παίξει σημαντικότερο ρόλο. Κι ο Μπραν με τον Τζότζεν και την αδελφή του θα πάνε πέρα απ’ το Τείχος να βρουν το γεράκι/κοράκι με τα τρία μάτια. Οι σύντροφοι αποχωρίζονται μέσα στη νύχτα.

The horror, the horror… Και φτάνουμε στο κλου του επεισοδίου, μεγαλειώδη, σπαρακτική σεκάνς που με χαρά θα ξεχνούσαμε αλλά ο συναισθηματικά αδίστακτος Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν δε μας το επιτρέπει. Κι όλα ξεκίνησαν τόσο καλά. Ο Ρομπ τα ξαναβρίσκει με τη μητέρα του, την Κάτλιν, της απολογείται που στο παρελθόν δεν την εμπιστεύτηκε και της ζητά τη συμβουλή της για το μέλλον του πολέμου. Ολόκληρη η αποστολή των Σταρκ φτάνει στα Twins κι ο Γουόλντερ Φρέι – ο Ντέιβιντ Μπράντλεϊ από τις πιο πετυχημένες επιλογές κάστινγκ της σειράς – τους υποδέχεται «πλουσιοπάροχα» με λαπά και παξιμάδι. Το κάστρο του είναι γκρίζο, κρύο και χαμηλοφωτισμένο και η μια ντουζίνα κόρες κι εγγόνες που παρουσιάζει στους καλεσμένους – η μια πιο άσχημη απ’ την άλλη, βρώμικες και αμίλητες – δίνει την αίσθηση ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των Φρέι. Ο Γουόλντερ «εξετάζει» και τη βασίλισσα Ταλίσα, με τα σάλια να τρέχουν απ’ το σιχαμένο στόμα του και τα λέει έξω απ’ τα δόντια: «αυτήν δεν την παντρεύτηκες, Ρομπ, γιατί την αγάπησες, αλλά γιατί είναι κουκλίτσα σκέτη.» Πάντως το παρελθόν μοιάζει περασμένο ξεχασμένο, ο Ρομπ ζητά συγγνώμη απ’ τα κορίτσια (ναι, ολοκληρώνει όλες τις απολογίες του ο Ρομπ…) που τα προσέβαλλε αρνούμενος να παντρευτεί μια απ’ αυτές και, υπό το φως των κεριών, τελείται ο γάμος του Εντμιουρ με τη Ρόσλιν Φρέι που μάλλον στο ντουλάπι την έκρυβε ο γέρος γιατί μόλις σηκώνει το πέπλο της αποκαλύπτεται η θεϊκή ομορφιά της. Τα βλέμματα ανταλλάσσονται ασκαρδαμυκτί, ο Φρέι στον Ρομπ με ύφος «είδες καλό πράμα που’χα και δεν το’ θελες;», ο Ρομπ στην Ταλίσα «μην ανησυχείς, εσύ είσαι η καλύτερη», η Κάτλιν στο γιο της καμαρώνοντας, ο Λόρδος Μπόλτον, επίσημος προσκεκλημένος στο γάμο, στην Κάτλιν «how you doin’?».

frey

Λίγο πιο μακριά, ο Hound και η μικρή Αρια βρίσκονται κι αυτοί στο δρόμο για τα Twins, που πια φαίνονται απέναντί τους ολοκάθαρα. Παίρνουν το κάρο ενός γουρουνέμπορα για να το χρησιμοποιήσουν ως καμουφλάζ για να μπουν στο γάμο, αλλά με επιμονή της ατίθασης Αρια δεν τον σκοτώνουν: «Είσαι πολύ καλή, μια μέρα αυτό θα σε σκοτώσει,» θα της πει ο Hound με λόγια που μοιάζουν προφητικά. Και με τον άξεστο τρόπο του κάνει μια μίνι ψυχανάλυση στο κοριτσάκι που για πρώτη φορά, απ’ όταν ξεκίνησε η σειρά, βρίσκεται δυο βήματα από τ’ αγαπημένα του πρόσωπα: όσο πλησιάζεις στην ευτυχία, τόσο μεγαλώνει ο φόβος σου. Οργισμένη, όπως πάντα, η μικρή Αρια δίνει παρορμητικό όρκο ότι μια μέρα θα σκοτώσει τον Hound. Κι ο δρόμος τους συνεχίζει.

aryaΥπογράφουμε petition να περάσει η Αρια μια όμορφη μέρα στη ζωή της!

Show them how it feels to lose what they love Το είχε πει στην αρχή του επεισοδίου η Κάτλιν, στον Ρομπ, για τους Λάνιστερ. Και να που μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Γιατί η έκβαση του γάμου αγγίζει επίπεδα ανατροπής και τραγωδίας σαν εκείνα του θανάτου του Νεντ Σταρκ στο τέλος του πρώτου κύκλου. Γιατί βρισκόμαστε σ’ αυτό που – αργότερα μάθαμε – αποκαλείται «the red wedding», όπου η σάλα των Φρέι και το όνομα των Σταρκ βάφονται κόκκινα. Το γλέντι, τρικούβερτο, έχει ανάψει για τα καλά και οι καλεσμένοι οδηγούν – σύμφωνα με το έθιμο που μάθαμε στον άλλο γάμο, πόσο ανώδυνο συγκριτικά, του Τίριον με τη Σάνσα – στο κρεβάτι για την πρώτη κοινή τους νύχτα. Ο Ρομπ με την Ταλίσα φλερτάρουν και μιλούν για τον αγέννητο γιο τους, που αν είναι αγόρι θα το πουν Ενταρντ. Και ξαφνικά κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά. Η Κάτλιν βλέπει ότι κάτω από τα ρούχα του ο Λόρδος Μπόλτον φορά προστατευτική πανοπλία. Τα πρωτοπαλίκαρα του Φρέι αμπαρώνουν τις πόρτες της σάλας. Κι η ορχήστρα αρχίζει να παίζει γνώριμο σκοπό, το «The Rains of Castamere», με εφιαλτικό συμβολισμό (διαβάστε εδώ), που είναι και ο τίτλος του επεισοδίου. Το πρόσωπο της Κάτλιν μεταλλάσσεται σε μάσκα τρόμου. Εξω από το κάστρο καταφθάνουν ο Hound με την Αρια που το σκάει για να μπει γρήγορα μέσα, να βρει επιτέλους τη μητέρα και τον αδελφό της. Στη σάλα, ο Φρέι ετοιμάζεται να προσφέρει στη βασίλισσα Ταλίσα το «δώρο» της, την ύψιστη εκδίκηση: στρατιώτες του ξεφυτρώνουν από δεξιά κι αριστερά και χώνουν τα μαχαίρια τους στην κυοφορούσα κοιλιά της κοπέλας. Οι τοξοβόλοι ρίχνουν στην Κάτλιν και τον Ρομπ. Η Αρια κρύβεται – ευτυχώς – έξω από το κάστρο και βλέπει τους άντρες των Σταρκ αλλά και τους λύκους τους ακόμα να σφάζονται εν ψυχρώ. Ο Hound βρίσκεται εκεί, να την «πάρει μακριά απ’ όλο αυτόν το θάνατο», ακόμα κι αν χρειάζεται να την αναισθητοποιήσει με μια πέτρα στο κεφάλι. Η Κάτλιν, λαβωμένη, μεγαλόπρεπη σαν ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας, ζητά από τον Φρέι να κρατήσει αιχμάλωτη την ίδια και ν’ αφήσει τον Ρομπ να φύγει, παρότι εκείνος μοιάζει τυφλωμένος μπροστά στο αιματοβαμμένο κορμί της γυναίκας του. Ο Λόρδος Μπόλτον, αγκαλιάζοντάς τον σχεδόν, ρίχνει την τελειωτική μαχαιριά στον Ρομπ, «με τους χαιρετισμούς των Λάνιστερ». Ο Βασιλιάς Ρομπ Σταρκ είναι νεκρός. Ο λυγμός της Κάτλιν. Σιωπή. Ενα χέρι μ’ ένα μαχαίρι της κόβει το λαιμό. Τίτλοι τέλους. Ηχος κανείς. Κι έτσι, από το πουθενά, από μια προσβολή που ποτέ δεν ξεχάστηκε και γιγαντώθηκε στο σκοτάδι, χάθηκε η γενιά των Σταρκ. Ποιοι μας απέμειναν; Η μικρή Αρια φυσικά, η αδύναμη Σάνσα, ο Μπραν με τις υπεράνθρωπες ικανότητες και ο Ρίκον. Για όλα τα άλλα, το τέλος. Ρούμπος στους Λάνιστερ. Πού θα οδηγηθεί τώρα η δράση της ιστορίας; Ελπίζουμε το επόμενο επεισόδιο και τελευταίο της σεζόν να μας δώσει στοιχεία. Αλλά το σοκ του «Κόκκινου Γάμου» δε θα το ξεχάσουμε εύκολα. Ούτε και οι υπόλοιποι θεατές στον κόσμο: δείτε τις αντιδράσεις τους στο παρακάτω video.

Προηγούμενα:

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την επόμενη Τετάρτη για το 10ο και τελευταίο επεισόδιο του 3ου κύκλου της σειράς!