Άποψη

Best of 2013: The Mixtape of the Year

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2013, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα θυμόμαστε τα τραγούδια που μας σημάδεψαν μέσα στη χρονιά, έτσι όπως ακούστηκαν σε κάποιο σινεμά δίπλα σας.

Best of 2013: The Mixtape of the Year

Φτιάχνοντας το mixtape του 2013, δεν έχεις πολλές επιλογές. Προσπαθείς να θυμηθείς τραγούδια που σημάδεψαν σκηνές από τις αγαπημένες σου ταινίες ή tracks που για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπήρξαν σχεδόν πιο σημαντικά και από το ίδιο το φιλμ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται. Από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μέχρι μια καταπληκτική πορτογαλέζικη διασκευή του «Be My Baby» και από τη Λάνα ντελ Ρέι μέχρι τη Χαρούλα Αλεξίου, ό,τι ακολουθεί είναι ένα playlist για να συνοδευσει τις μέρες και τις νύχτες του Δεκέμβρη.

Ολα τα Best of 2013 εδώ


David Bowie - Modern Love (από το «Frances Ha» του Νόα Μπόμπακ)

(Οχι και τόσο) μακρινή αναφορά στο «Mauvais Sang» του Λεός Καράξ ή απλά το ιδανικό κομμάτι για όλες τις Φράνσις αυτού του κόσμου που θα πιστεύουν για πάντα σε ένα «Modern Love», είναι το σημείο που θες να ανεβάσεις το volume μέσα στο σινεμά και να αρχίσεις να τρέχεις στη Νέα Υόρκη. Προς άγνωστη - πάντα - κατεύθυνση.

Les Surfs - Βe My Baby (από τον «Χαμένο Παράδεισο» του Μιγκέλ Γκομές)

Μία από τις σαγηνευτικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, το «Tabu» («Χαμένος Παράδεισος») του Πορτογάλου Μιγκέλ Γκομές περιλαμβάνει μερικές από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές διασκευές διάσημων hits των 60s και των 70s. Ανάμεσά τους αυτή τη διασκευή του «Be My Baby» των Ronettes που σε έντονο κοντράστο με το απαστράπτον ασπρόμαυρο της ταινίας κάνει το vintage να μοιάζει ήδη κλασικό.


Lana Del Ray - Young and Beautiful (από τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» του Μπαζ Λούρμαν)

Ο,τι και να λέτε, δεν υπάρχει άλλο τραγούδι που θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα από οτιδήποτε το «over the top» εγχείρημα του Μπαζ Λούρμαν. Είτε σας άρεσε είτε όχι, τολμήστε να ρωτήσετε αυτήν/αυτόν που έχετε δίπλα σας αν θα σας αγαπάει ακόμη όταν δεν θα είστε νέοι και όμορφοι; Η απάντηση μπορεί να σας κάνει κομμάτια.


Johan Heldenbergh & Veerle Baetens - If I Needed You (από τα «Ραγισμένα Ονειρα» του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν)

Soundtrack ενός αντεστραμμένου μιούζικαλ μελοδράματος, οι bluegrass μουσικές του Μπιορν Ερικσον ακούγονται μόνο από ερωτευμένους και ερωτευμένους. Σαν μικρές υποσχέσεις για όλα όσα δίνουν καρδιά σε μια ταινία που είναι ικανή να ραγίσει τη δική σου για πάντα. Το «If I Needed You» του Τάουνς Βαν Ζαντ δεν ακούστηκε ποτέ πιο κινηματογραφικά.


M83 - Oblivion (από το «Oblivion» του Τζόζεφ Κοζίνσκι)

Ελεγειακή, απόκοσμη, σχεδόν σαν να έχει γραφτεί χρόνια πριν για ένα μέλλον που δεν θα αργήσει να έρθει, η μουσική των M83 για το «Oblivion» σώζει το μεγαλύτερο κομμάτι μιας λάθος προσέγγισης πάνω σε μια επιστημονική φαντασία. Για πολλή ώρα μετά το φιλμ είναι το μόνο που θυμάσαι...


J.S.Bach - Erbarme dich, mein Gott (από το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου)

Tα «Κατά Ματθαίον Πάθη» σε αντιδιαστολή με τη βασανιστικά λυτρωτική διαδρομή ενός αγοριού στα χρόνια των σύγχρονων παθών. Μια φωνή που δεν μπορεί να τραγουδήσει από την «πείνα», αλλά όταν το καταφέρνει σε κάνει να κλαις. Και σε συντρίβει a capella.


Visage - Fade to Grey (από το «Λόρενς για Πάντα» του Ξαβιέ Ντολάν)

Ολοκληρώνοντας έναν 80s παροξυσμό, ο Ξαβιέ Ντολάν τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης ερωτικής ιστορίας έναν α-χρονο χορό υπό τους ήχους του «Fade to Grey». Σε μια σκηνή τολμηρή, σχεδόν όσο και η απόφαση του ήρωα του να αποφασίσει κόντρα σε όλους και σε όλα τον τρόπο που θέλει να αγαπάει.


The Pointer Sisters - I'm so Excited (από το «Δεν Κρατιέμαι» του Πέδρο Αλμοδόβαρ)

Σαν αυτοσχέδιο κλιπάκι στο YouTube, o Αλμοδόβαρ χορογραφεί/μεγαλουργεί σε ένα καραόκε στα όρια που το queer συναντά μια από τις πλέον κλασικές στιγμές της φιλμογραφίας του, τοποθετημένη δυστυχώς σε μια από τις πιο αμήχανες στιγμές του.


Anne Hathaway - Ι Dreamed a Dream (από τους «Αθλιους» του Τομ Χούπερ)

Ισοπεδώνοντας κάθε πρότερη ερμηνεία του πιο διάσημου τραγουδιού του εν λόγω μιούζικαλ, η Αν Χάθαγουεϊ τραγουδάει/ανασαίνει/νιώθει/τερματίζει το «I Dreamed a Dream» και κερδίζει Οσκαρ, αφού πριν σε κρατά καθηλωμένο για όσα λίγα λεπτά διαρκεί η σπαρακτική ερμηνεία της. Προσπαθήστε να το ακούσετε χωρίς εικόνα. Είναι το ίδιο ή και περισσότερο δυνατό.


Leonard Cohen - Dance me to the End of Love (από το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά)

Μια τούρτα γενεθλίων και ένα πάρτι που θα ολοκληρωθεί με μια αυτοκτονία. Υπό τους ήχους του «Dance me to the End of Love» του Λέοναρντ Κοέν, ο κύκλος της βίας στο «Miss Violence» ξεκινάει με ρετρό αναλογίες ενός ρομαντισμού που μοιάζει να έχει χαθεί από καιρό.



David Bowie - Ragazzo solo, ragazza sola (από το «Εγώ κι Εσύ» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι)

Μετά από χρόνια κανείς δεν θα θυμάται πως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είχε γυρίσει μια ταινία με τίτλο «Εγω κι Εσύ». Ολοι όμως θα θυμούνται ένα αγόρι και ένα κορίτσι να χορεύουν το αλά ιταλικά «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπόουι σε μια από τις πιο αλησμόνητες σκηνές της φετινής χρονιάς.


Ολο τo soundtrack του «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο

Από τον Ενιο Μορικόνε μέχρι τον Τζέιμς Μπράουν και από τον Λουίς Μπακάλοφ μέχρι τον Τζον Λέτζεντ, το soundtrack του «Django Unchained» είναι ακόμη μια προσθήκη στην κλασική δισκοθήκη που φτιάχνουν οι ταινίες του Ταραντίνο. Ακούγεται το ίδιο απολαυστικά ακόμη κι αν δεν είσαι σκλάβος, σιχαίνεσαι τα γουέστερν και δεν βρήκες το φιλμ αριστουργηματικό!


Alexander Ebert - Amen (από το «Ολα Χάθηκαν» του Τζ. Σι. Τσάντορ)

Αυτό το τραγούδι ακριβώς στο τέλος αυτής της ταινίας. Από τον Αλεξάντερ Εμπερτ των Ima Robot και των Edward Sharpe and the Magnetic Zeros που υπογράφει τη «φωνή» σε μια ταινία σχεδόν βωβή. Και ένα σωτήριο track για κάθε... ναυάγιο. Προσωπικό ή κοσμικό.


Χάρις Αλεξίου - Για Ενα Τανγκό (από το «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)

Ενα τανγκό για δύο στους τίτλους τέλους της τρίτης συνάντησης του Τζέσι και της Σελίν. Ιδανικό φινάλε μιας σχέσης που έμελλε να ξαναγεννηθεί στην Ελλάδα, μια χώρα για τα ερείπια που αφήνει μια σχέση όταν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο γεννιέται ξανά και ξανά σαν μια μεγάλη ερωτική ιστορία των ημερών μας.

Διαβάστε ακόμα:

Tags: best of 2013