Άποψη

Best of 2013: Τα πρόσωπα της χρονιάς

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2013, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα αποδίδουμε τιμές στα πρόσωπα που σφράγισαν τη χρονιά.

Best of 2013: Τα πρόσωπα της χρονιάς
Αντέλ Εξαρχόπουλος: το πρόσωπο της χρονιάς;

Απασχόλησαν το 2013 ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σίγουρα δεν είναι οι μόνοι, αλλά καθώς προσπαθείς να θυμηθείς τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά επανέρχεσαι συχνά και σε αυτά που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση ή είσαι σίγουρος πως σε μια μελλοντική ανασκόπηση δίπλα στο έτος 2013 θα σημείωνες σίγουρα τα ονόματά τους

Οσοι λείπουν από την παρακάτω λίστα ας δεχθούν από τώρα τη συγγνώμη μας. Οσοι είναι μέσα, όμως, ήταν με διαφορά μερικοί από τους αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές του 2013.

2

Ρόμπερτ Ρέντφορντ / Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

Το one man show του στο «Ολα Χάθηκαν» του Τζέι Σι Τσάντορ υπήρξε μια από τις μεγαλειώδεις ερμηνευτικά στιγμές της χρονιάς. Μια επείγουσα, άμεση και αφοπλιστική απάντηση στο ότι σε ένα παράλληλο Χόλιγουντ δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν.

2

Αλέξανδρος Αβρανάς / Σκηνοθέτης

Με το «Miss Violence», τη δεύτερη μεγάλου μήκους του ταινία θριάμβευσε στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας και χαρίζοντας στον πρωταγωνιστή του, Θέμη Πάνου, το βραβείο ανδρικού ρόλου. Βάζοντας υποθήκη για το μέλλον ως ένας από τους Ελληνες σκηνοθέτες που θα πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές τοπίο.

2

Τζέιμς Γκαντολφίνι / Ηθοποιός

Ο αιφνίδιος θανατός του παραμένει μια από τις πιο δυσάρεστες στιγμές του 2013. Η εμφάνισή του στο «Εκεί Που Δεν το Περιμένεις» της Νικόλ Χολοφσένερ ήρθε σαν βάλσαμο για να μας θυμίσει τι σπουδαίος ηθοποιός (και άνθρωπος) ήταν ανέκαθεν ο Τόνι Σοπράνο της καρδιάς μας.

2

Στιβ ΜακΚούιν / Σκηνοθέτης

Με την τρίτη του ταινία, το «12 Χρόνια Σκλάβος», φτάνει στην κορυφή του χολιγουντιανού stardom, υπογράφοντας την ταινία που περίμενε ολόκληρη η Αμερική για να αποθηκεύσει ως το απόλυτο ευαγγέλιο των αμαρτημάτων της εποχής της δουλείας. Το έκανε με πιο mainstream τρόπο απ' όσο περιμέναμε και απ' όσο μπορούσε, αλλά αλλιώς δεν θα ήταν φαβορί για τα Οσκαρ της χρονιάς.

2

Αντέλ Εξαρχόπουλος / Ηθοποιός

Το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της χρονιάς, η νεαρή γαλλίδα που έκανε τον πλανήτη να πει το ονομά της περισσότερο απ' όσο το έχει ακούσει στην μέχρι τώρα ζωή της, ένα πλάσμα απόλυτα γήινο που στη «Ζωή της Αντέλ» παραδίδει μια από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες που είδαμε ποτέ και εκτός σινεμά παραμένει η λολίτα που δεν χορταίνει κανείς να χαζεύει.

2

Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος / Παραγωγός

Από το «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μέχρι το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και από το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάντου μέχρι το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους, ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος κρατάει χαμηλούς τόνους ως άνθρωπος, αλλά ανεβάζει συνεχώς τη στάθμη με τις επιλογές του, ως ο πιο επιτυχημένος Ελληνας παραγωγός αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Συνεχίζοντας ακάθεκτα να συμπληρώνει τη φιλμογραφία της Faliro House Productions με ελληνικούς και διεθνείς τίτλους που ετοιμάζονται για νέες διακρίσεις στα φεστιβάλ του κόσμου.

2

Αστον Κούτσερ / Ηθοποιός

Κανονικά το 2013 θα ήταν η χρονιά του Αστον Κούτσερ, αφού σε μια στροφή στην καριέρα του αποφάσισε πως θέλει και μπορεί να υποδυθεί τον Στιβ Τζομπς στην κινηματογραφική βιογραφία του με τίτλο «Jobs». Δεν τα κατάφερε όσο καλά νόμιζε, αλλά ακόμη κι έτσι τώρα μπορεί να συμπληρώσει στο cv του μια ταινία που όλο και κάποιος θα θυμάται στο μέλλον.

2

Σάντρα Μπούλοκ / Ηθοποιός

O άθλος της στο «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν δεν ήταν μόνο προσωπικός. Χωρίς τον σκηνοθέτη της δεν θα μπορούσε να ίπταται επί μιάμιση ώρα σε ένα σπαρακτικό κρεσέντο που την τοποθετεί στις μεγάλες ηθοποιούς της χρονίας και στις μεγάλες αδικίες των Οσκαρ, αφού το πήρε τότε για το «Blind Side», χωρίς να γνωρίζει πως λίγα χρόνια μετά θα το άξιζε με το παραπάνω. Ωστόσο, η κάποτε παντοδύναμη του box office αποδεικνύει πως μεγαλώνοντας μπορεί να παραμένει στο παιχνίδι ως κυρίαρχος.

2

Γιάννης Μπουτάρης / Οινοποιός, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ηρωας ντοκιμαντέρ

Η εμφάνισή του στο «Ενα Βήμα Μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη ήταν σαρωτική, ένα ανοιχτό βιβλίο της σύγχρονης Ελλάδας και της σύγχυσής της ανάμεσα στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον. Χαρισματικός, πεισματάρης, ένας άνθρωπος φτιαγμένος για να εκφράσει περισσότερο από οποιονδήποτε τη σημασία του να προχωράς ένα βήμα μπροστά ακόμη και όταν όλα γύρω σου σου επιβάλλουν να κάνεις αμέσως μετά δύο βήματα πίσω.

2

Τόνι Σερβίλο / Ηθοποιός

O Μαρτσέλο Μαστρογιάννι της εποχής μας έκλεψε καρδιές και ολόκληρες πόλεις στην «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να τον γνωρίσει από κοντά για να ανακαλύψει πόσο κοντά βρίσκεται από τον ήδη τεράστιο μύθο του.

2

Ασημίνα Προέδρου / Σκηνοθέτης

Το υπέροχο «Red Hulk» της ήταν η πιο διάσημη μικρού μήκους ταινία της χρονιάς, θριαμβεύτρια στο Φεστιβάλ της Δράμας και ακριβώς η ταινία που χρειαζόταν για να θέσει το ελληνικό σινεμά ενώπιον της Χρυσής Αυγής. Προβλήθηκε την ίδια ώρα που η δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνοιγε τον κύκλο μιας ακόμη εν εξελίξει προσπάθεια εξάρθρωσης μιας εγκληματικής ομάδας που συνεχίζει να επιλέγει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων για τη ψήφο του.

2

Λεονάρντο ΝτιΚάπριο / Ηθοποιός

Μέσα στην ίδια χρονιά έπαιξε τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» στην ταινία του Μπαζ Λούρμαν και τον «Λύκο της Wall Street» στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, δηλώνοντας πως θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από το σινεμά. Ισως γιατί δεν υπάρχει - και μάλλον δεν θα υπάρξει - κανένας άλλος ηθοποιός της γενιάς του με τέτοιο σερί ρόλων.

2

Εκτορας Λυγίζος / Σκηνοθετής - Γιάννης Παπαδόπουλος / Ηθοποιός

Η συνάντησή της ασκητικής σκηνοθεσίας του πρώτου πάνω στο ερμηνευτικό one boy show του δεύτερου στο «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» αποδείχθηκε ικανή να ολοκληρώσει ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων. Και δύο ονόματα που κάνουν το ελληνικό σινεμά πιο ταλαντούχο...

2

Πολ Γουόκερ / Ηθοποιός

Ο θάνατος του 40χρονου Πολ Γουόκερ σφράγισε μια διαδρομή ταχυτήτων που χτίσηκε μέσα από τις έξι ταινίες της σειράς «Fast & Furious», αφήνοντας ως τελική παρακαταθήκη μια δραματική ερμηνεία στο «Hours» του Ερικ Χάισερερ σαν υπόσχεση ενός μέλλοντος που δεν θα δούμε ποτέ.

2

Ζακ Μπραφ / Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

Αδιαφορώντας για τους κανόνες του παιχνιδιού, ο Ζακ Μπραφ κατέφυγε στο crowdfunding - μετά την τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής «Veronica Mars» που συγκέντρωσε το budget της εν μια νυκτί - για να βάλει μπροστά το «I Wish I Was Ηere», βάζοντας φωτιά στα στούντιο και τους ιθύνοντες που βλέπουν την ισχύ τους να μειώνεται από τη θέληση του κοινού. Ο Σπάικ Λι απλά ακολούθησε...

2

Αντζελίνα Τζολί / Ηθοποιός

Η απόφαση της να δημοσιοποιήσει τη διπλή μαστεκτομή που υπέστη την έκανε το πρόσωπο της χρονιάς χωρίς να συμμετέχει σε καμία ταινία, προτάσσοντας εδώ περισσότερο το ρόλο μιας σπουδαίας γυναίκας - πρότυπο σε στιλ «αμερικανιά», αλλά πραγματικά τόσο σπουδαίο.

2

Γιώργος Τσεμπερόπουλος / Σκηνοθέτης

Εκμηδενίζοντας σε μια λαμπρή στιγμή την δεκαετία της απουσίας του από το σινεμά, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επέστρεψε στο σινεμά με τον «Εχθρό Μου», για να χτυπήσει κέντρο στο κοινωνικό σινεμά που μιλάει για το παρόν μιας χώρας σε απόλυτα σκοτεινές συνθήκες, δίνοντας μόνο τις απαντήσεις που χρειάζονται στα αναπάντητα ερωτήματα που μοιάζουν καταδικασμένα να μείνουν τέτοια.

2

Μάικλ Ντάγκλας / Ηθοποιός

Αν το «Behind the Candelabra» του Στίβεν Σόντερμπεργκ ήταν κινηματογραφικό και όχι ταινία για το τηλεοπτικό HBO, τώρα ο Μάικλ Ντάγκλας θα είχε μαζέψει όσα βραβεία δεν έχει πάρει ποτέ του άνθρωπος στο Χόλιγουντ. Γιατί έπαιξε τον Λιμπεράτσε με κέφι, σπαρακτική ειλικρίνεια και αντιομοφοβικό τόνο προς όλους όσους δεν θα τολμούσαν ποτέ να ενδώσουν τόσο αμαχητί στην κραυγαλέα εξτραβαγκάντζα του μύθου του.

gomes

Μιγκέλ Γκομές / Σκηνοθέτης

Το «Tabu» του (στα ελληνικά: «Χαμένος Παράδεισος») υπήρξε η μεγαλύτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία της Πορτογαλίας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα μια υπέροχη ταινία που ξεκίνησε τη διαδρομή της από το Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2012 πριν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.

2

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς / Ηθοποιός

Με τρεις ταινίες φέτος («Star Trek Into Darkness», «O Ανθρωπος Που Πούλησε τον Κόσμο», «12 Χρόνια Σκλάβος», ο τηλεοπτικός Σέρλοκ είναι το νέο pet του παγκόσμιου σινεμά, ένας ηθοποιός χαμαιλέοντας έτοιμος να μεταμορφωθεί και να παίξει οτιδήποτε του δώσεις με τον ίδιο εμβληματικό τρόπο.

2

Κέιτ Μπλάνσετ / Ηθοποιός

Δεν λείπει από καμία λίστα φέτος και πως θα μπορούσε, αφού ως «Θλιμμένη Τζάσμιν» έδωσε μάθημα υποκριτικής σε όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει «η απλότητα είναι ευφυία». Φαβορί για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, έχει κερδίσει ήδη τον τίτλο της σημαντικότερης ηθοποιού της γενιάς της και της γυναίκας που θέλουμε να υπάρχει πάντα στη ζωή μας.

2

Ράιαν Γκόσλινγκ / Ηθοποιός

Πρωταγωνιστής της χρονιάς και φέτος ο Ράιαν Γκόσλινγκ δεν είχε στ' αλήθεια μια πολύ καλή χρονιά. Και οι τρεις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν από μέτριες μέχρι κακές (διαλέξτε μόνοι σας τη σειρά: «Στο Τέλος του Δρόμου», «The Ganster Squad», «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί»), παραμένοντας ωστόσο στην επικαιρότητα καθώς το it του πράγματος αργεί ακόμη να ξεφτίσει.

2

H Σελίν και ο Τζέσι / Ηρωες του «Πριν τα Μεσάνυχτα»

Γνωρίστηκαμε μαζί τους. Ερωτευτήκαμε μαζί τους. Παντρευτήκαμε μαζί τους. Και ξανασυναντηθήκαμε στην Ελλάδα. Για το πιο συγκινητικό τρίτο μέρος μιας σχέσης στο «Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Οποτε βρίσκονται μαζί, η Ζιλί Ντελπί και ο Ιθαν Χοκ θα είναι για πάντα η Σελίν και ο Τζέσι.

Περισσότερη ανασκόπηση του 2013 εδώ:

Tags: best of 2013