Άποψη

Best of 2013: Μέσα μου σ' έχω Σατανά!

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2013, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα ρίχνουμε αγιασμό στις ταινίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δοκίμασαν την... πίστη μας.

Best of 2013: Μέσα μου σ' έχω Σατανά!

Σε μια ετήσια σοδειά που είχε τουλάχιστον δύο εξορκισμούς, αρκετές θρησκόληπτες ηρωίδες και μερικές ακόμη σκηνές σε... εκκλησίες και μοναστήρια, επιστρέφουμε σε όσες ταινίες και σκηνές δοκίμασαν αποτελεσματικά την πίστη μας το 2013.

Για ό,τι ακολουθεί, μάρτυρας μας μόνο ο Θεός!

Ολα τα Best of 2013 εδώ

2

Ο Σατανάς είναι ακόμη μέσα της στο «O Τελευταίος Εξορκισμός 2»

Το πραγματικά σατανικό σε αυτήν την ταινία υπήρξε εξ αρχής ο τίτλος της, αφού όταν ονομάζεις μια ταινία «The Last Exorcism» είναι μάλλον αποτέλεσμα κάποια διαβολικής κατάληψης σώματος και νου το να την ακολουθήσεις με ένα δεύτερο μέρος. Κατά τα άλλα, η Νιλ πάνω που νόμιζε πως το κακό είχε βγει από το παρθενικό κορμί της, βρίσκει τον Αμπαλαμ να την καταδιώκει και μια ολόκληρη κοινωνία συννενοημένη για να την δαιμονίσει και να την αναγκάσει να πάρει αυτές τις περίεργες στάσεις σώματος που αν δεν ήταν για τα ειδικά εφέ θα μιλούσαμε για ταινία γυμναστικών επιδείξεων και βάλε...

2

Είσαι γυναίκα; Τον ήπιες και πρέπει να πεις και ευχαριστώ στο «Στο Κενό Της»

Μια δεκαοκτάχρονη κοπέλα, μέλος μια ορθόδοξης χασιδικής οικογένειας ετοιμάζεται να παντρευτεί το προξενιό της. Και ξαφνικά, όταν πεθαίνει η αδερφή της, της επιβάλλουν να παντρευτεί τον μέλλοντα γαμπρό της. Αν αυτό δεν είναι ένα δίλημμα που μπορεί να σε στείλει στο διάολο, τότε ακόμη και η πειραγμένη και πορωμένη με τη θρησκεία ρομαντική κομεντί της Ράμα Μπερστάιν δεν μπορεί να σου δώσει λύσεις. Από τις πιο μπερδεμένες - θρησκευτικά και κοινωνικά - ταινίες της χρονιάς, κάνει τις αρετές της ένα διαρκές πείραμα πάνω στην ανοχή του θεατή.

2

Η πίστη δεν χορταίνει στο «To Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

Το Αγόρι πεινάει, ακολουθεί μια κυρία με τσάντες μέσα στην εκκλησία και της τραγουδάει τα «Κατα Ματθαίον Πάθη» του Μπαχ. Μπορεί να την κάνει να κλάψει. Αλλά αυτή δεν θα του δώσει ποτέ λίγο από το μοσχαράκι με ρύζι που το Αγόρι λαχταράει. Ακόμη και στον Οίκο του Θεού κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σου...

2

Ο Χριστός δεν θα μπει ποτέ μέσα της στον «Παράδεισο της Πίστης»

Η Αννα - Μαρία είναι ερωτευμένη με το Χριστό. Και δεν ντρέπεται να το παραδεχτεί. Να βασανιστεί για Αυτόν. Και να νιώσει διακριτικά το παγωμένο μέταλλο της Σταύρωσής του στο κορμί της. Ανάμεσα στις ερωτοτροπίες της, ο Ούλριχ Ζάιντλ σπάει πλάκα με τη θρησκευτική υστερία σε μια σατανική κωμωδία γύρω από την τέλεια ένωση με τα... Θεία.

2

Μόνο ο Θεός συγχωρεί. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ όχι. Στο «Only God Forgives»

Μπορεί ο «Εκδικητής Αγγελος» Τσανγκ να θεωρεί το χέρι του οπλισμένο από το Θεό, αλλά ο πραγματικός Θεός στην ταινία του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν είναι ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Και το μόνο πράγμα που δεν θα μπορέσει ποτέ να συγχωρήσει κανείς είναι μια «αρπαχτή» που δαιμόνισε ακόμη και τους σκληροπυρηνικούς φανατικούς του «Drive».

2

Οχι πια προσευχή, μόνο αίμα στο «Carrie»

H μαμά πιστεύει ότι έχει γεννήσει το Σατανά. Ο μικρός Σατανάς προσπαθεί να ζήσει την εφηβεία του, αλλά αντί για ερωτικά μηνύματα από τα σέξι αγόρια του σχολείου δέχεται επίθεση ταμπόν από τις σκύλες συμμαθήτριες της. Και κάθε φορά που κάνει κάτι απρεπές, η μαμά την κλείνει σε μια ντουλάπα για να κάνει τις προσευχές της. Μέχρι τη στιγμή που η Κάρι θα κλείσει τη μαμά στην ίδια ντουλάπα και θα την αφήσει να φάει κυριολεκτικά τα λυσσακά της παρέα με τον αγαπημένο της Ιησού! Μετά θα τη σταυρώσει κιόλας, αλλά αυτό δεν πιάνει γιατί το είχαμε ξαναδεί στη... διαολεμένα καλύτερη ταινία του ντε Πάλμα.

2

Μην πας ποτέ εκδρομή σε μοναστήρι που βρίσκεται «Πίσω από τους Λόφους»

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το φρικαλέο συμβάν που συγκλόνισε τη Ρουμανία γίνεται στα χέρια του Κριστιάν Μουντζίου ένα κατηγορώ πάνω στην εκκλησία, το παπαδαριό και τους λοιπούς αποτρόπαιους τρόπους με τους οποίους η οργανωμένη θρησκεία επιλέγει να αποτινάξει από πάνω σου το κακό. Κανείς δεν φταίει, όλοι πληρώνουν και στο τέλος, ναι, δεν μένει ούτε η αγάπη.

2

Τα παιδικά παιχνίδια είναι του Σατανά στο «Κάλεσμα»

Πάλι μια οικογένεια. Πάλι σε μια απομονωμένη φάρμα. Πάλι παιδικά παιχνίδια που ζωντανεύουν από μόνα τους. Πάλι κάτι δαίμονες που δεν σε αφήνουν να φας ένα πιάτο φαί με την ησυχία σου. Εμπιστεύσου τυφλά τον Πάτρικ Γουίλσον και την Βέρα Φαρμίγκα, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να ξορκίσουν το κακό στην ταινία που διεκδικεί με διαφορά τον τίτλο της τρομακτικότερης της χρονιάς - κυρίως για τη Λίλι Τέιλορ που είναι αγαπημένη σατανού και επειδή μπορεί και να το μπερδέψεις με το παρόμοιας θεματικής (αλλά κατώτερο) «Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2» του ιδίου σκηνοθέτη!

2

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στο «Ενα Βήμα Μπροστά»

Μπρρρ....

Περισσότερα Best of 2013

Tags: best of 2013