Άποψη

Best of 2012: Τι μάς έμαθαν φέτος οι ταινίες;

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2012, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα κάνουμε... επανάληψη σε όσα χρήσιμα μάθαμε από τις φετινές ταινίες!

Best of 2012: Τι μάς έμαθαν φέτος οι ταινίες;
Αφθονη προσκοπική γνώση προσέφερε το «Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον

Το ωραιότερο πράγμα στο σινεμά είναι όταν με μια ταινία ψυχαγωγείσαι και, ταυτόχρονα, ενημερώνεσαι, εκπαιδεύεσαι, μαθαίνεις πράγματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα στη ζωή σου. Γι' αυτό, τελειώνοντας το 2012, επισημαίνουμε τα σημαντικά που μάθαμε φέτος από τις ταινίες, με μια μικρή επανάληψη στα δεδομένα.

Ο,τι ακολουθεί, είναι η κινηματογραφική εγκυκλοπαίδεια του 2012, με τα περισσότερο και λιγότερο σημαντικά που ανακαλύψαμε στο σινεμά...

rouille

Δε χρειάζεσαι πόδια για να προχωράς. / Ο Φρανσουά Κλουζέ στους «Αθικτους» και η Μαριόν Κοτιγιάρ στο «Σώμα με Σώμα» έκαναν τα μεγαλύτερά τους βήματα στη ζωή όταν έχασαν τη δυνατότητα να περπατούν.

Δε χρειάζεσαι χέρια για να παίζεις τη λατέρνα / Δεν υπάρχει αμφιβολία. Φάνηκε ξεκάθαρα στο «Αν…», όταν ο οργανοπαίχτης χαιρέτησε τη Χριστίνα με τα δυο χέρια, ενώ η λατέρνα έπαιζε το σκοπό της.

Αν διψάσεις, πιπίλησε μια πέτρα / Μας το έμαθε ο Σαμ, ο πρόσκοπος πρωταγωνιστής του «Moonrise Kingdom» και είναι αλήθεια! Αν δεν έχει νερό μαζί σου, σε μια πεζοπορία και διψάσεις, μπορείς να βρεις μια πέτρα και να την πιπιλήσεις: προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου και ξεγελά το αίσθημα της δίψας.

Η ισχύς εν τη ενώσει / Οι «Avengers» τα κατάφεραν καλύτερα όλοι μαζί, το ίδιο και οι «Πέντε Θρύλοι». Ισως βέβαια βοήθησαν και οι υπεράνθρωπες ικανότητές τους, αλλά κάτι μας λέει ότι μόνοι τους δε θα τα είχαν βγάλει πέρα.

Οταν σε τσιμπήσει μια αράχνη, δοκίμασε να σκαρφαλώσεις στο ταβάνι / Δε δουλεύει πάντα, αλλά ο Πίτερ Πάρκερ κάτι υποψιάστηκε και τα κατάφερε, στο «The Amazing Spider-Man»!

perks

Αποδεχόμαστε την αγάπη που νομίζουμε ότι μας αξίζει / Το είπε ο δάσκαλος, ο κ. Αντερσον, στον Τσάρλι. Το είπε ο Τσάρλι στη Σαμ. Το λέει η κάθε σχέση μας που πήγε στραβά. «Τα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο».

Οταν πας σε δημόσια υπηρεσία, κοίτα καλά πάνω από τα ντουλάπια / Εκεί βρίσκονται όλοι οι φάκελοι «σε εκκρεμότητα», που περιμένουν κάποιον ν’ ασχοληθεί μαζί τους σοβαρά. Μας το έμαθε ο Ανώνης Καφετζόπουλος στον «Αδικο Κόσμο».

Για όλα φταίει τ’ όνομά σου / Προσέχουμε πώς ονομάζουμε τα παιδιά και βαφτιστήρια μας γιατί ένα όνομα όπως Αδόλφος (ή ακόμα και Χρυσοβαλάντω), μπορεί να σημάνει την κοινωνική τους καταδίκη, όπως είδαμε στο… «Για Ολα Φταίει τ’ Ονομά σου».

Είστε HIV Αλαντίν / Ολοι. Γιατί «αλαντίν» μπορεί να σημαίνει θετικό και αρνητικό, ναι και όχι, νικητής και χαμένος, απλοποιώντας έτσι πολλές ανθρώπινες καταστάσεις, όπως εμπνεύστηκε ο Δικτάτορας Στρατηγός Αλαντίν της Γουαντίγια, μεγάλη η χάρη του, στον «Δικτάτορα».

Οι δεξιοί στον Εμφύλιο έλεγαν πολύ «θα σε κάνω να πιεις το τσίσο σου» / Τουλάχιστον αυτό έλεγε πολύ ο Τάσος Νούσιας στη «Δεμμένη Κόκκινη Κλωστή» και τον πιστεύουμε.

ted

Δεν κάνουμε σεξ με το σύντροφό μας και το λούτρινο αρκουδάκι του / Γιατί υπάρχει περίπτωση το λούτρινο αρκουδάκι να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του. Οπως μάθαμε στο «Ted».

Η τρίτη ηλικία περνάει φίνα! / Ειδικά όσοι επισκέφθηκαν το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ», πέρασαν τόσο καλά που τους κάνουν και σίκουελ.

Τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς σε μια βάρκα μεσοπέλαγα / Μάθαμε στο «Η Ζωή του Πι». Μαζεύεις από μέσα όλα τα σωσίβια. Τα δένεις με τα δίχτυα. Αποθηκεύεις ανάμεσα μπισκότα και κονσέρβες νερού. Τη ρίχνεις στη θάλασσα. Κάθεσαι πάνω και φροντίζεις να εξασκείς τους μύες σου και το μυαλό σου. Μακριά από τη βάρκα. Γιατί εκεί μέσα υπάρχει μια τίγρη.

Ποτέ δεν είναι αργά, εκτός κι αν πρόκειται για πίπα / Η Κέι και ο Αρνολντ μπόρεσαν, στο «Ποτέ δεν Είναι Αργά», ν’ αναγεννήσουν τον κουρασμένο τους γάμο, έστω και στα εξήντα. Το μόνο που δεν μπόρεσαν είναι να απολαύσουν λίγα λεπτά στοματικού έρωτα. Γιατί αν κάποια πράγματα δεν τα μάθεις στην ώρα τους…

Τα παιδιά δεν λένε πάντα την αλήθεια / Ετσι την πάτησε ο Λούκας στο «Κυνήγι», βλέποντας ότι οι ενοχικοί ενήλικες της γειτονιάς του και του κόσμου μας «αποζημιώνουν» τα παιδιά τους, δίνοντάς τους πάντα δίκιο. Και κάνοντας και σ’ αυτά και στους υπόλοιπους κακό.

piranha

Δεν κολυμπάμε στην πισίνα – ούτε καν στην μπανιέρα! – χωρίς προφυλάξεις / Γιατί να τι έπαθαν τα κορίτσια στο «Piranha 3DD» που, απρόσεχτα, άφησαν μικρά φονικά ψαράκια να τις διακορεύσουν! Μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Ο νόμος λέει ότι δεν κάνει ν’ αγγίζεις / «Αλλά βλέπω πολλούς παράνομους ανάμεσά σας απόψε!» Διαπίστωση του Ντάλας, του εκπληκτικού Μάθιου ΜακΚόναχι στο «Magic Mike», όπου λίγο παραπάνω άγγιγμα αποδεικνύεται άκρως αποδοτικό!

Ετσι μοιάζει μια πόλη σε οικονομική κρίση / Βλέποντας το Μπουένος Αϊρες στις «Μεσοτοιχίες», αναγνωρίσαμε τη σύγχρονη Αθήνα, με το κομμένο ρεύμα, τους σκυθρωπούς ανθρώπους που κάνουν ό,τι δουλειά τους βρεθεί και μένουν πολλές ώρες σπίτι, παρέα με τον υπολογιστή τους. Τουλάχιστον να μη νιώθουμε μόνοι.

Αν θέλεις, μπορείς να είσαι ταυτόχρονα πριγκίπισσα, γοργόνα και ποπ σταρ / Το έκανε η Barbie. Μέσα στην ίδια χρονιά. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί το 2013!

Ο δονητής εφευρέθηκε για να κατευνάσει τις γυναικείες νευρώσεις / Το 1880. Το μάθαμε στη «Μηχανή της Χαράς». Και κάπως έτσι χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

frank

Ενας κεραυνός μπορεί να ξαναφέρει το pet σου στη ζωή / Αν το βάλεις κοντά στο παράθυρο, του κρεμάσεις μια ομπρέλα και περιμένεις να βρέξει. Το κατάφερε ο Βίκτορ στο «Frankenweenie». Βέβαια εκείνος ήταν καλός στη Φυσική. Εσύ διάβαζες στο σχολείο;

Η αγάπη μόνο φτάνει / Ο,τι κι αν συμβεί, η ζωή κρίνεται στο τέλος. Μας το δίδαξαν ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και η Εμανουέλ Ριβά, ο Μίκαελ Χάνεκε και το «Amour» και… ο χρόνος.

- Καλημέρα, θα ήθελα μέλι, το καλύτερο. - Βεβαίως. - Ωραίο μπουφάν. - Ευχαριστώ. - Είναι ζεστό; - Εχει εσωτερική επένδυση. / Το ακούσαμε τόσες φορές από τον Αρη Σερβετάλη στο «L» του Μπάμπη Μακρίδη, που το αποστηθίσαμε. Μάθε τέχνη κι άστηνε...

Σ’ ένα εκατομμύριο χρόνια, όταν τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα το μαθαίνουν: Κάποτε υπήρχε η Hushpuppy, που ζούσε με τον μπαμπά της στο Bathtub. / Μας το είπε η Hushpuppy στο «Beasts of the Southern Wild». Και δεν το ξεχνάμε.

hush

Διαβάστε ακόμη:

Tags: best of 2012