Οι πέντε «καλοί» ήρωες της παιδικής φαντασίας συνασπίζονται ενάντια στο «κακό» σ’ αυτήν την παιδική εκδοχή του concept των… «Εκδικητών»! Ο Αγιος Βασίλης (με εκπληκτικά τατουάζ naughty και nice στα δυο του χέρια!), ο Πασχαλινός Λαγός, η Νεράιδα των Δοντιών και ο Αμμος των Ονείρων ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον νεαρό και όμορφο αντι-ήρωα Τζακ Πάγο για να πολεμήσουν τον Μπαμπούλα, τον Πίσσα των Μαύρο, κάτοχο των δυνάμεων του φόβου και του εφιάλτη που, κάνοντας come back από την εποχή του Μεσαίωνα, απειλεί να σκεπάσει τις παιδικές ψυχές με σκοτάδι.

Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες μόνο σε ελληνική μεταγλώττιση, όχι τυχαία: δεν έχει τη σεναριακή πρωτοτυπία ή την προχωρημένη φαντασία που θα προσελκύσει και το ενήλικο κοινό. Είναι όμως ιδανική για να βάλει τα παιδιά στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα, μια και είναι σε σωστά μέτρα περιπέτεια, κλασικό παραμύθι και οικεία ιστορία. Το σκίτσο, θαυμάσιο και σε 3D, είναι περισσότερο μοντέρνο και αιχμηρό, με τόνους από γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια και το σκοτεινό τόνο που οπωσδήποτε προσθέτει το χέρι του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Τζακ Πάγος, μοιάζει με teen idol, ο Αγιος Βασίλης είναι χαριτωμένα άξεστος και οι «δεύτεροι» χαρακτήρες, όπως οι μικρές νεραϊδούλες και τα ξωτικά, αξιολάτρευτοι. Η παραδοσιακή μάχη του καλού με το κακό (μαντέψτε ποιο κερδίζει!), ο συνδυασμός ηρώων που τα παιδιά αγαπούν (ακόμα κι όσους γνωρίζουν λιγότερο από το αμερικανικό κοινό) και η αίσθηση της παντοδυναμίας της παιδικής πίστης που μπορεί να καταφέρει τα πάντα, εγγυώνται ότι οι μικρές ηλικίες θα ταυτιστούν με την περιπέτεια και θα ενθουσιαστούν. Οι μεγαλύτεροι , πάλι, μπορούν εν τω μεταξύ να στολίζουν το δέντρο!