56o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 2015: Γιορτάσαμε 70 Χρόνια Ελληνικού Animation - πάμε για τα επόμενα 70; Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Γιορτάσαμε 70 Χρόνια Ελληνικού Animation - πάμε για τα επόμενα 70;

O Πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης ηγήθηκε της συζήτησης για τα «70 χρόνια ελληνικού animation», τονίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες παραγωγοί κινουμένων σχεδίων και την ανάγκη δημιουργίας διεθνών συνεργασιών και συμπαραγωγών.

Θεσσαλονίκη 2015 - Πρόσωπα στην κάμερα του Flix Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015 - Πρόσωπα στην κάμερα του Flix

Από τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη ως τον πολυβραβευμένο Σέσαρ Ασεβέδο από την Κολομβία, τα πρόσωπα που χαρακτήρισαν το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πέρασαν μπροστά απο την κάμερα του Flix. Δείτε, ακούστε και θυμηθείτε τους.

Θεσσαλονίκη 2015: Ο Σέσαρ Ασεβέδο μιλάει στην κάμερα του Flix για το «Η Γη και η Σκιά» Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Ο Σέσαρ Ασεβέδο μιλάει στην κάμερα του Flix για το «Η Γη και η Σκιά»

Ο 28χρονος Κολομβιανός έφτασε στη Θεσσαλονίκη έχοντας κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Καννών με το ντεμπούτο του «Η Γη και η Σκιά». Στην κάμερα του Flix μιλάει για όλα όσα ενώνουν τη φύση με τους ανθρώπους και τον πόνο που μπορεί να σε κάνει να ξεκινήσεις τη ζωή σου από την αρχή.

Θεσσαλονίκη 2015: Η Λίσα Ασάν μιλά για τους «White People» στην κάμερα του Flix Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Η Λίσα Ασάν μιλά για τους «White People» στην κάμερα του Flix

Μετά το «She Monkeys», η Σουηδή Λίσα Ασάν παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το «White People» και εξηγεί στο Flix, μαζί με την ηθοποιό της, Αλιέτε Οπχαϊμ, πώς είναι ευκολότερο να προσεγγίζεις την πραγματικότητα ως επιστημονική φαντασία.

Θεσσαλονίκη 2015: «Sparrows» σημαίνει «σπαραχτικό» στα ισλανδικά Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: «Sparrows» σημαίνει «σπαραχτικό» στα ισλανδικά

Ενα ήσυχο, λυρικό, καθόλου μελό, αλλά βαθιά συγκινητικό «προσωπικό» σινεμά. Μία μικρή ιστορία ενηλικίωσης, που φυσικά την έχεις ξαναδεί, αλλά η ειλικρίνεια, η ανθρωπιά και η ηθική της σε κερδίζει.

Θεσσαλονίκη 2015: Aρνό Ντεπλεσέν - Το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ τα λέει όλα σε 5 λεπτά Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Aρνό Ντεπλεσέν - Το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ τα λέει όλα σε 5 λεπτά

Ο Γάλλος σκηνοθέτης μιλά στην κάμερα του Flix για τη χαρά μιας ρετροσπεκτίβας, για την αγάπη του για το εμπορικό αμερικανικό σινεμά, αλλά και για το πώς σήμερα στη Γαλλία το σινεμά είναι φωνή πιο πολιτική από τους πολιτικούς.

Θεσσαλονίκη 2015: Το «White People» αποχρωματίζει την ξενοφοβία Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Το «White People» αποχρωματίζει την ξενοφοβία

Η νέα ταινία της Σουηδής Λίσα Ασάν, μετά το «She Monkeys», κάνει διεθνή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει ένα αλληγορικό σύμπαν όπου οι σχέσεις εξουσίας δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Θεσσαλονίκη 2015: o Ρούναρ Ρούναρσον δείχνει στην κάμερα του Flix τα κρυμμένα στον κόσμο «Σπουργίτια» Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: o Ρούναρ Ρούναρσον δείχνει στην κάμερα του Flix τα κρυμμένα στον κόσμο «Σπουργίτια»

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης του «Sparrow», μία ταινίας φαβορί για βραβείο στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εξομολογείται στο Flix γιατί το μόνο σινεμά που αξίζει να κάνεις είναι το προσωπικό.

Θεσσαλονίκη 2015: Στο «Mediterranea», το ταξίδι ενός μετανάστη γίνεται η διάφανη αντανάκλαση της πραγματικής ζωής στο σινεμά Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Στο «Mediterranea», το ταξίδι ενός μετανάστη γίνεται η διάφανη αντανάκλαση της πραγματικής ζωής στο σινεμά

Υποψήφιο (και φαβορί) για το φετινό βραβείο LUX, το ντεμπούτο του Ιταλού Τζόνας Καρπινιάνο αφηγείται την πορεία ενός μετανάστη από την Αφρική στη Μεσόγειο, με τον τρόπο που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένα δελτίο ειδήσεων - χωρίς μελοδραματισμούς, φτηνούς εντυπωσιασμούς. Με μοναδικό στόχο τον άνθρωπο και την ελπίδα για επιβίωση.

Η ΕΡΤ έχει επιτέλους λεφτά για το ελληνικό σινεμά, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα! Φεστιβάλ / Βραβεία

Η ΕΡΤ έχει επιτέλους λεφτά για το ελληνικό σινεμά, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα!

Η συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αναμενόταν με αγωνία από τον κόσμο του σινεμά ως το βήμα για την ανακοίνωση της έναρξης της απόδοσης του 1.5% και του ποσού που θα δεσμευτεί για την κινηματογραφική παραγωγή. Τελικά το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν τα μέλη της επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις και τίποτ' άλλο.

Θεσσαλονίκη 2015: «Ο Δρόμος για το Λα Πας» είναι στρωμένος με ανθρωπιά και καλές προθέσεις Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: «Ο Δρόμος για το Λα Πας» είναι στρωμένος με ανθρωπιά και καλές προθέσεις

O Φρανσίσκο Βαρόνε κέρδισε το χειροκρότημα, τη συγκίνηση και τις καρδιές των θεατών του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μία γλυκόπικρη ταινία δρόμου που μας έτρεξε πολλά χιλιόμετρα. Μέσα μας.

Θεσσαλονίκη 2015: Ο Γιώργος Γκικαπέππας και η Κίκα Γεωργίου σπάνε τη σιωπή τους στην κάμερα του Flix Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Ο Γιώργος Γκικαπέππας και η Κίκα Γεωργίου σπάνε τη σιωπή τους στην κάμερα του Flix

Επιστρέφοντας τρία χρόνια μετά την «Πόλη των Παιδιών», ο Γιώργος Γκικαπέππας και η Κίκα Γεωργίου μιλούν στο Flix για το «Silent», με αφορμή την πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη 2015: Το «Ηφαίστειο» είναι ένα οικουμενικό μάθημα ανοχής Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Το «Ηφαίστειο» είναι ένα οικουμενικό μάθημα ανοχής

To ντεμπούτο του νεαρού Ζαίρο Μπουσταμάντε από τη Γουατεμάλα είναι μία από εκείνες της ταινίες που ξεπερνούν γρήγορα τον εθνογραφικό τους χαρακτήρα για να γίνουν ένα οικουμενικό μάθημα ανοχής και ανθρωπιάς.

Θεσσαλονίκη 2015: Στο «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο η φύση είναι ο άνθρωπος Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: Στο «Η Γη και η Σκιά» του Σέσαρ Ασεβέδο η φύση είναι ο άνθρωπος

Το ντεμπούτο του Κολομβιανού Σέσαρ Ασεβέδο εντυπωσιάζει με την αυστηρότητά του και τη βαθιά μελαγχολία των ηρώων του, κερδίζοντας περισσότερο στην ατμόσφαιρα πάρα στην πρωτοτυπία της ιστορίας του.

Θεσσαλονίκη 2015: η «Γυάλινη Χώρα» από την Ιρλανδία είναι το εύθραυστο και παγκόσμιο σινεμά που αγαπάμε Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: η «Γυάλινη Χώρα» από την Ιρλανδία είναι το εύθραυστο και παγκόσμιο σινεμά που αγαπάμε

Ενα μικρό οικογενειακό δράμα στις εργατικές συνοικίες του σύγχρονου Δουβλίνου κερδίζει τις (ραγισμένες σαν το τζάμι του) καρδιές μας και ελπίζουμε και κάποιο βραβείο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 56ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.