Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2015: o Ρούναρ Ρούναρσον δείχνει στην κάμερα του Flix τα κρυμμένα στον κόσμο «Σπουργίτια»

στα 10

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης του «Sparrow», μία ταινίας φαβορί για βραβείο στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εξομολογείται στο Flix γιατί το μόνο σινεμά που αξίζει να κάνεις είναι το προσωπικό.

Θεσσαλονίκη 2015: o Ρούναρ Ρούναρσον δείχνει στην κάμερα του Flix τα κρυμμένα στον κόσμο «Σπουργίτια»

Τα «Σπουργίτια» είναι μία ταινία ενηλικίωσης στην παραθαλάσσια επαρχία της σύγχρονης Ισλανδίας. Ενα εύθραυστο, ντροπαλό, έφηβο αγόρι που έμενε με την μητέρα και τον πατριό του στο Ρέκιαβικ, τώρα αναγκάζεται να αποχωριστεί τη ζωή που ήξερε και να επιστρέψει στην ψαράδικη κωμόπολη όπου γεννήθηκε και στον αποξενωμένο αλκοολικό πατέρα που είχε να δει από μικρός. Οσα διαδραματίζονται εκεί είναι μία ιστορία απώλειας, ωρίμανσης, αποδοχής και εξιλέωσης. Ο Ρούναρ Ρούναρσον κινηματογραφεί την εξωτική, απόκοσμη, σκληρή και γοητευτική συνάμα ισλανδική φύση ως τον ψυχολογικό καμβά μίας έφηβης γενιάς που αδυνατεί να συνεννοηθεί με την προηγούμενη. Κοιτά όμως τα πάντα με ευαισθησία και κατανόηση και πλημμυρίζει την ταινία, και την ψυχή του θεατή, με ζεστασιά και τρυφερότητα.

Τον συναντήσαμε κάτω από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο στις αποθήκες του φεστιβάλ και λιώσαμε τα πολιτισμικά κλισέ. Ο άνθρωπος που ήρθε από το χιόνι μάς συγκίνησε με το ιδιαίτερο βλέμμα που κοιτά τα πράγματα, το σινεμά και την καριέρα του: το μόνο σινεμά που αξίζει τον κόπο είναι αυτό που θα κάνει το θεατή να αισθανθεί και θα τον εμπνεύσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Συμφωνείτε;

Πατήστε το play:

Δείτε ακόμη να μιλούν στην κάμερα του Flix:

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.