Industry

Το «Ζ» του Μισέλ Χαζαναβίσιους αναγκάζεται να αλλάξει τίτλο λόγω πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας

στα 10

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης αναγκάζεται να αλλάξει τον τίτλο της ζόμπι-κωμωδίας του, καθώς το «Ζ» παραπέμπει στο έμβλημα των Ρώσων εισβολέων.

Το «Ζ» του Μισέλ Χαζαναβίσιους αναγκάζεται να αλλάξει τίτλο λόγω πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας

Για δες καιρό που διάλεξε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους να βγάλει την νέα του ταινία, μία ζόμπι/σάτιρα, «Ζ» (προφανώς από το «Ζombie»). Δυστυχώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας έχει δώσει ένα τελείως διαφορετικό στίγμα στο γράμμα Ζ, καθώς οι Ρώσοι εισβολείς το χρησιμοποιούν ως υπογραφή της επιβολής τους - το φορούν στις στολές τους, το βάφουν στα τανκς τους, ή το αφήνουν εκδικητικά πάνω στα ερείπια που αφήνουν πίσω τους.

Για αυτό το λόγο το Ουκρανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έστειλε επιστολή στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της, εξηγώντας ότι ένας τέτοιος τίτλος όταν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ταινιών που θα προβάλει το φεστιβάλ, δίνει άλλο μήνυμα στις παρούσες συνθήκες.

Διαβάστε κι αυτό: «Final Cut»: Η νέα ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους θα είναι ένα ριμέικ του «One Cut of the Dead»

final cut

«Σας παρακαλούμε να αλλάξετε τον τίτλο. Αυτή σας η κίνηση θα δείξει την συμπαράστασή σας με τον Ουκρανικό λαό που υποφέρει από την εισβολή των Ρώσων. Θα είναι μία συμβολική κίνηση εναντίον της βαρβαρότητας, της βίας και του τρόμου που σκορπίζει ο ρωσικός στρατός» δηλώνει ο Βλοντιμίρ Σέικο, που υπογράφει την επιστολή εκ μέρους του Ινστιτούτου.

Τόσο το Φεστιβάλ, όσο κι ο ίδιος ο Χαζαναβίσιους απάντησαν άμεσα. Ο σκηνοθέτης άλλαξε τον τίτλο σε «Coupé», κι έτσι θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία. Στις Κάννες, θα προβληθεί με τον διεθνή τίτλο που ήταν πάντα διαφορετικός: «Final Cut».

final cut

Ο Χαζαναβίσιους δήλωσε ότι ένιωσε «μεγάλη στεναχώρια κι ευθύνη αν προκάλεσε άθελά του περισσότερο πόνο στον Ουκρανικό λαό».

«Ηταν ένας τίτλος που διάλεξα 7-8 μήνες πριν, όταν τα πράγματα στον κόσμο ήταν εντελώς διαφορετικά. Δυστυχώς σήμερα, η επικαιρότητα είναι δυσβάσταχτη. Εκανα μία κωμωδία για να προσφέρω διασκέδαση και χαρά στο κοινό. Με τίποτα δε θα ήθελα να συνδεθεί με αυτόν τον πόλεμο. Με χαρά λοιπόν άλλαξα τον τίτλο κι ελπίζω ότι αυτή η μικρή μου χειρονομία να δείχνει ότι στέκομαι στο πλευρό του ουκρανικού λαού με όλη μου την καρδιά!»

«Εχω αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής μου στα γυρίσματα της ταινίας "The Search", που αφορούσε στον πόλεμο του 1999 ανάμεσα στην Τσετσενία και τη Ρωσία. Η ταινία έδειχνε την βαρβαρότητα με την οποία ο ρωσικός στρατός συμπεριφέρθηκε στους Τσετσένους. Οπότε νομίζω ότι έχω αποδείξει σε ποια πλευρά της Ιστορίας στέκομαι...» πρόσθεσε πολύ σωστά ο Χαζαναβίσιους.

Υπερβολική αντίδραση ή σωστή επικοινωνιακή κίνηση; Πάντως φανταστείτε να έπρεπε να κάνει πρεμιέρα τώρα το «Ζ» του Γαβρά.

Το «Final Cut» θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Μαΐου στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών.

final cut