
φωτογραφίες: Motionteam
Προτελευταία μέρα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει μέσα κι έξω από τις αίθουσες - και τους θεατές να προλαβαίνουν τελευταία εισιτήρια σε προβολές που ήδη συζητήθηκαν αλλά και συζητήσεις που διαρκούν εδώ και μέρες.
To μεσημέρι στις 13.00 στο Πράσινο Δωμάτιο έγινε η ανοιχτή ακρόαση του podcast «BiPolar Opposites» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του open call που απεύθυναν ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Θέμα του μια ψυχική ασθένεια που παραμένει ταμπού, ξεδιπλώνεται μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις με ειδικούς και ασθενείς, με στόχο την απομυθοποίηση και την αποστιγματοποίησή της.
Η «Γεωγραφία του Βλέμματος: Η Εκτός Σχεδίου Ελλάδα (1950-2000)», το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην αθέατη Ελλάδα μέσα από το βλέμμα σημαντικών δημιουργών, με αφορμή την ανακάλυψη της «Καστοριάς» του Τάκη Κανελλόπουλου, ολοκληρώθηκε με ένα άτυπο σπάνιο αφιέρωμα στον Τάκη Χατζόπουλο και την καθολικά προσβάσιμη προβολή των δύο κινηματογραφικών ταινιών του, πριν ξεκινήσει την σπουδαία και επιδραστική καριέρα του στο τηλεοπτικό Παρασκήνιο.
Οι «Πρέσπες» του 1966 και το «Γάζωρος Σερρών» του 1974 προβλήθηκαν στο Ολύμπιον δίνοντας το στίγμα τόπων που λίγοι γνωρίζουν με τον τρόπο που τους βλέπει ο Τάκης Χατζόπουλος, όπως περιέγραψε με συγκίνηση ο συνεργάτης του Ηλίας Γιαννακάκης, σε μια αίθουσα γεμάτη από φίλους και συνεργάτες του δημιουργού και την παρουσία της συζύγου του Τέτας Παπαδοπούλου.
Λίγη ώρα μετά στον Παύλο Ζάννα, τα «Μέγαρα» των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου που είχαν μοιραστεί με το «Γάζωρο Σερρών» το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του 1974 πυροδότησαν συζητήσεις για τη «νίκη των ανθρώπων» πάνω στην κρατική μηχανή και τη βίαιη ανάπτυξη. 19η ταινία του αφιερώματος που ολοκλήρωθηκε με επιτυχία μετά από ένα δεκαήμερο οδοιπορικό.
Το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 6 μέχρι και τις 16 Μαρτίου. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.
Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Λήδα Γαλανού, Βένα Γεωργακοπούλου, Ρόμπυ Εκσιέλ, Μανώλης Κρανάκης, Πόλυ Λυκούργου
Το Flix βλέπει και γράφει ταινίες από το πρόγραμμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Συνύπαρξη, Λέμε Τώρα! (Coexistence, My Ass!), Aμπερ Φάρες, Γαλλία-ΗΠΑ, 2025, 94' | Διεθνές Διαγωνιστικό
Η Νόαμ Σούστερ Ελιάσι, κόρη ειρηνιστών –πατέρας από την Ιερουσαλήμ, μητέρα περσικής καταγωγής-, έζησε όλα τα παιδικά της χρόνια στην πόλη Νέβε Σαλόμ/Ουατάχ αλ-Σαλάμ, αποκαλούμενη και «Oαση της Ειρήνης», καθώς είναι η μόνη συνειδητά ενοποιημένη σε εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό περιοχή του Ισραήλ. Έντονα πολιτικοποιημένη από τα σχολικά της κιόλας χρόνια, έγινε πρωταγωνιστικό πρόσωπο της κοινωνικής δικτύωσης χάρη στον θαρραλέο περί συνύπαρξης λόγο της και διπλωμάτισσα του ΟΗΕ μετά το πανεπιστήμιο, μέχρι που αποφάσισε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εκπέμπεις τις ανησυχίες σου είναι η… κωμωδία. Σε μια πρόσκληση του Χάρβαρντ για υποτροφία, να αναπτύξει ένα πρόγραμμα ακριβώς για την συνύπαρξη στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας με τίτλο «Θρησκεία, Διαμάχη και Ειρήνη», απάντησε απλώς… «Coexistence, My Ass!». Αυτό το σόου θα ήθελα να αναπτύξω, τους είπε. Φυσικά, το Χάρβαρντ δέχτηκε.
Ραχοκοκαλιά του βραβευμένου στο Σάντανς ντοκιμαντέρ της Καναδολιβανέζας Άμπερ Φάρες είναι αποσπάσματα από την stand up ρουτίνα της -που αργότερα θα καταλάβουμε πως δεν είναι ακριβώς ρουτίνα- σε μια πρόσφατη περιοδεία της στην Αμερική. Η πορεία της κωμικού ξετυλίγεται σαν μια σειρά από ενθέσεις/εξηγήσεις/σχόλια στις ατάκες της. Πιο πικρόχολα σατιρικές στην αρχή, πιο σοβαρές, βαριές, φέρουσες τόνους απόγνωσης προς το φινάλε. Εννοείται πως είναι μια πορεία άρρηκτα δεμένη με εκείνη του ισραηλινοπαλαστινιακού ζητήματος -με τα ταραχώδη χρόνια του Κόβιντ, των οικονομικών σκανδάλων και της επανεκλογής του Νετανιάχου, των καθημερινών συμπλοκών και διαδηλώσεων –και μέχρι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023. Είναι το σημείο ακριβώς που η «ρουτίνα» που λέγαμε ανατρέπεται. Και το ιδεολογικό σκέλος του φιλμ, που είχε αρχίσει να περιπλέκεται με τις εικόνες από τα αντί-Νετανιάχου προεκλογικά συλλαλητήρια (πολίτες που θέλουν δημοκρατία, αλλά τη διαχωρίζουν κάθετα από το παλαιστινιακό!), γίνεται πολύ πιο σύνθετο.
Οι κάτοικοι της Oασης της Ειρήνης συμπλέκονται. Φίλες και συνάδελφοι της κωμικού απαλύνουν τον δημόσιο λόγο τους. Ο φόβος καίει τα σωθικά. Oχι όμως και της Νόαμ, που επιμένει πως το πρόβλημα της συνύπαρξης δεν είναι καθόλου σύνθετο. Ίσα-ίσα που είναι πληκτικά απλό. Αρκεί η συνύπαρξη να προϋποθέτει ισότητα, λέει προηγούμενα. Θα συμφωνήσουμε. Όμως από μόνο του το θέμα της ισότητας δεν είναι ένα κουβάρι, που προϋποθέτει άλλα σύνθετα βήματα;
Ρόμπυ Εκσιέλ
Διαβάστε περισσότερες κριτικές από τις ταινίες του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
- Σχετικά με έναν Ηρωα, Πιοτρ Βίνιεβιτς
- Το Αγόρι (Le Garçon), Ζαμπού Μπρετμάν
- Cum as You Are, Μάρτα Μπάκρι
- Απομεσήμερα της Μοναξιάς (Afternoons of Solitude), Αλμπερτ Σέρα
- Connected, Βέρα Κριτσέφσκαγια
- Ο κ. Κανένας Εναντίον του Πούτιν (Mr. Nobody Against Putin), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν
- Μάτια της Γάζας (Eyes of Gaza), Μαχμούντ Ατάσι
- Η Καρδιά του Ταύρου, Εύα Στεφανή
- Ρίφενσταλ (Riefenstahl), Αντρες Βάιελ
- Κάτω από τις Σημαίες, ο Ηλιος (Under the Flags, the Sun), Χουάνχο Περέιρα
- Αυτή που Ελπίζει, Στρατής Χατζηελενούδας
- NovaMax SkyLand, Διονυσία Κοπανά
- Λo, Θανάσης Βασιλείου
- Βασίλισσες της Χαράς (Queens of Joy), Ολγκα Γκιμπελίντα
- Σχέδιο Θανάτου για Εναν Σκύλο και Εναν Αντρα, Χρήστος Καρακέπελης
- Σμιλεμένες Ψυχές, Σταύρος Ψυλλάκης
- GEN_, Τζανλούκα Ματαρέζε
- Zodiac Killer Project, Τσάρλι Σάκλετον
- Super Paradise, Στηβ Κρικρής
- Καίτη Δρόσου: Κιβώτιο Μνήμης, Αθανασία Δρακοπούλου
- Εδώ Μιλάνε για Λατρεία, Βύρων Κριτζάς
- Τα Τέρματα του Αυγούστου, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
- Παιδί της Σκόνης (Child of Dust), Βερόνικα Μλιτσέβσκα
To 27o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 6 μέχρι και τις 16 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φειστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις σελίδες του στο Facebook και το Instagram. Μάθετε τα πάντα για το TiDF27 στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.