Φεστιβάλ / Βραβεία

Το ισπανικό σινεμά υπογράφει καταστατικό ίσης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία

στα 10

Με καμβά το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η ισπανική κινηματογραφική βιομηχανία υποσχέθηκε φυλετική ισότητα.

Το ισπανικό σινεμά υπογράφει καταστατικό ίσης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία

Το ισπανικό σινεμά λέει si δυνατά: μετά τα Φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας, του Λοκάρνο και του Τορόντο, το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν έδωσε στέγη στην υπογραφή Καταστατικού για την Ιση Εκπροσώπηση των Γυναικών στην ισπανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Παρούσα ήταν η Αντιπρόεδρος της Ισπανίας, Κάρμεν Κάλβο, που δήλωσε: «Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι το επίκεντρο και το πιο δυνατό όπλο της δημοκρατίας. Το σινεμά είναι ένα δυνατό όπλο. Είναι ο χώρος όπου διατυπώνεται και απεικονίζεται η ζωή. Γι' αυτό, όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προσβασιμότητας, το σινεμά δεν καταπιάνεται με πραγματικά ζητήματα. Χωρίς εμάς, δεν υπάρχει δημοκρατία, μαζί μ' εμάς, η δημοκρατία βελτιώνεται.» Σύμφωνα με τις στατιστικές του 2017, η ισπανική κινηματογραφική βιομηχανία αποτελείται από άνδρες κατά 76% και γυναίκες κατά 24%, με επί μέρους εξαίρεση τον τομέα της ενδυματολογίας, όπου οι γυναίκες επαγγελματίες απαρτίζουν το 86% και το μακιγιάζ/κομμώσεις όπου το ποσοστό είναι 72%. Οι γυναίκες σκηνοθέτες αποτελούν μόνο το 12%, το οποίο, αν αφαιρεθεί η κατηγορία των ντοκιμαντέρ, πέφτει στο 9%.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2018 | Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο έχει κάτι να πει για τις γυναίκες στο σινεμά

morewomen 607

Το καταστατικό υπέγραψαν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Χοσέ Γκιράο, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, Μαριάνο Μπαρόζο, ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, Χοσέ Λουίς Ρεμπορντίνος, η Πρόεδρος της CIMA, της ισπανικής οργάνωσης για τη γυναικεία εκπροσώπηση, Κριστίνα Αντρέου και, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Τσους Γκουτιέρες, Πατρίσια Φερέιρα, Αζουκένα Ροντρίγκες και Βιρχίνια Γιάγκουε. Απαιτούμενα του καταστατικού είναι τα οικονομικά κίνητρα για ταινίες με μεγαλύτερη γυναικεία συμμετοχή και η συγκρότηση και δημοσιοποίηση στατιστικών, τόσο για την παρουσία των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία, όσο και για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, τον προγραμματισμό και το ίδιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

**Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2018 | 82 γυναίκες στα σκαλιά του Φεστιβάλ για την ισότητα και την αντιπροσώπευση

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.