Το «The Sky Will Migrate With This Cup of Water» του Νεριτάν Ζιντζιρία δεν είναι μόνο μια ταινία για την καραντίνα

BUZZ 12 MAY  /  Μανώλης Κρανάκης

Φτιαγμένη σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, η νέα μικρού μήκους ταινία του συμμετέχει πρώτο Online Πανδημικό Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Corona Short Film Festival με 36 συμμετοχές απ' όλον τον κόσμο.

Το σήμα δεν είναι καλό όμως ο Αμπάς και η Φαρούχ, μόνο αυτό έχουν.

H νέα μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία «The Sky Will Migrate With This Cup of Water» φτιάχτηκε μέσα στην καραντίνα, τις μέρες της εξάπλωσης της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να συστήσει την κινηματογραφική εταιρία Reconstructing Memories «στην οποία ντοκουμέντα και αληθινοί πρωταγωνιστές καλούνται να επανασυνθέσουν προσωπικές ιστορίες μέσω φιλμ».

cup

Ο ίδιος ο Νεριτάν Ζιντζιρία αφηγείται την «προσωπική ιστορία» πίσω από το φιλμ:

Η μητέρα μου λόγω χαρτιών δεν έκλαψε τον πατέρα της όταν πέθανε παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα. Τότε την άφησαν να ταξιδέψει και να επισκεφτεί τον τάφο του αλλά και να επιστρέψει ασφαλής πίσω σε εμάς. Τα συστατικά του εκδιωγμένου και ηττημένου είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μου και την περίοδο της απομόνωσης, της ψηφιακής επικοινωνίας και του κακού σήματος, οι σκέψεις μου οργανικά πήγαν σε εκείνους που ζούσαν με βραχυκυκλωμένη επικοινωνία και πολύ πριν την έλευση του ιού. Από τη ξέφρενη ταχύτητα της κρίσης του Εβρου μέχρι το ακίνητο τίποτα της πανδημίας, γνωρίζοντας την πολιτική πολυπλοκότητα της κατάστασης, εύχομαι πάντα η πλάστιγγα να γέρνει προς την αγάπη. Εξού και αυτές οι ψηφιακές -χειρόγραφες- καρτ ποστάλ για τον έρωτα, σε όσους έχουν ανάγκη να κοινωνήσουν και να επικοινωνήσουν: σε όσους έχουν ανάγκη να υπερπηδήσουν προσωπικά και μη σύνορα.

Δείτε εδώ το «The Sky Will Migrate With This Cup of Water»:

The Sky Will Migrate With This Cup of Water | Ετος: 2020 | Διάρκεια: 5’ | Γλώσσα: Φαρσί | Σενάριο, σκηνοθεσία & μοντάζ: Νεριτάν Ζιντζιρία | Με τους Μασούντ Αμντολαχί, Νέντα Φαρζάμ | Σχεδιασμός ήχου/χρωματική επιδιόρθωση: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Χειρόγραφοι τίτλοι: Νεριτάν Ζιντζιρία

Το πρώτο Online Πανδημικό Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους - Corona Short Film Festival αποτελεί μια φρέσκια πρωτοβουλία κινηματογραφιστών, ως απάντηση στις περίεργες μέρες του COVID19. Το δημιουργικό κάλεσμα ήταν για ταινίες που θα μπορούσαν να γίνουν από απόσταση, μεσούσης της κοινωνικής απομόνωσης. Από 1262 συμμετοχές, μόνο 36 επελέγησαν - ανάμεσα τους και η ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία. Με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Interfilm Berlin και της Fritz-Kola, οι δύο καλύτερες μικρού μήκους ταινίες θα διανεμηθούν στις αίθουσες από το υπεύθυνο τμήμα του Interfilm Berlin.

cup

Η τελευταία μικρού μήκους ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία «A Country of Two», έπειτα από φεστιβαλικές συμμετοχές, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum. Ο σκηνοθέτης βρίσκεται στο στάδιο προπαραγωγής της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας «Το Ευαγγέλιο του Κίμωνα» (διαβάστε περισσότερα εδώ), βραβευμένη με το βραβείο CNC στο τμήμα Crossroads του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ένα από τα 8 project μεγάλου μήκους που ανακοινώθηκαν για το φετινό Cinelink Co-Production Market.

Δείτε όλες τις ταινίες που διαγωνίζονται στο Corona Short Film Festival και ψηφίστε την ταινία του Νεριτάν Ζιντζιρία στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.