Μία μόνο ημέρα πριν τη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου και πλέον είσαι σίγουρος πως η εμμονή των διοργανωτών του να αξιοποιήσουν το νησί σαν να ήταν από μόνο του ένα κουτί με ανεξάντλητες δυνατότητες κινηματογραφικής προβολής είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη «έξυπνη ιδέα» σε μια διοργάνωση που διαχειρίζεται έτσι κι αλλιώς τον κόσμο των ιδεών με το δικό του ιδισυγκρασιακό τρόπο.
(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)
Διαβάστε ακόμη
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 1η: Ολα είναι θέμα ενόρμησης!
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 2η: Από τον Μπουνιουέλ στον Νικολαϊδη και από εκεί στο σύγχρονο «χάος»
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 3η: Μια βραδιά στο drive-in
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Η Μεσόγειος των Μαριάντζελα Τσικαρέλo και Φίλιπ Καρτέλι
Σε μια κλιμακωτή επανεφεύρεση του όρου open air σινεμά που ξεκίνησε από την προβολή στα Αστέρια στην Ερμούπολη, συνεχίστηκε στην παραλία στο Κόμητο, κορυφώθηκε με το drive-in στην Ντελαγκράτσια και μετατράπηκε σε πραγματική εμπειρία στα ναυπηγεία στον Ταρσανά, η προβολή στον Αγιο Αθανάσιo στην Ανω Σύρο είναι κάτι που δεν περιγράφεται ακριβώς με λόγια - ακόμη κι αν τα περισσότερα που θα άκουγε κανείς χθες το βράδυ ανάμεσα στις χαράδρες, τις πηγές και τα πλατάνια είχαν να κάνουν με το δυνατό αέρα, ιδανικό συμπλήρωμα στη μυσταγωγία δύο προγραμμάτων πειραματικού σινεμά του σήμερα και του χθες.
Στο πρόγραμμα «Surfacing», το κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ με τίτλο «Cracking Up» βρήκε σχεδόν την κυριολεκτική του έννοια με ταινίες πάνω στην έννοια της ρωγμής και στο κοντινό πάνω στις επιφάνειες που αποκαλύπτει αυτό που κρύβεται από κάτω. Ενώ στο πρόγραμμα «Polyamorous Puppets and Human Predators» το έργο της διάσημης animator της πρωτοπορίας Μάρθα Κόλμπερν ήρθε να συνομιλήσει ιδανικά με το χώρο, τον τόπο, το ανατρεπτικό χιούμορ, τη βλάσφημη επίθεση απέναντι στα ιερά και τα όσια του σύγχρονου κόσμου.
Η αίσθηση του να βλέπεις 16mm μηχανές να στήνονται στη μέση ενός δάσους, με τον αέρα να αλλάζει τις δυναμικές ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος, ήταν κάτι περισσότερο από μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Και σε επίπεδο διοργάνωσης πειραματικού σινεμά, μάλλον μια από τις μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν συνδυάσει κανείς και τους μύθους γύρω από τη θαυματουργή πηγή του Αγίου Αθανάσιου και τη ανεξίτηλη «σκιά του κρεμασμένου» πάνω στο βουνό, τότε η εικόνα απλά συμπληρώνεται με τον πιο μυσταγωγικό τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
- Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινάει (και αυτό είναι υπόσχεση και προειδοποίηση μαζί)
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται, μετά μουσικής
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, πάει στη θάλασσα
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται, μετά μουσικής
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Από τον Αντώνη Σαμαράκη σε έναν ασυντέλεστο μέλλοντα
- Κάνοντας σινεμά τη θάλασσα στο «Cinemascope: Μικροί Κινηματογραφιστές στη Σύρο» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται η ιέρεια του πειραματικού animation, Μάρθα Κόλμπερν
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Με το «Cracking Up», θα πάθω κάτι;
- Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται για να μας τρελάνει
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.