Στη φετινή του διοργάνωση, το SIFF ιχνηλατεί το πεδίο ορισμού της φράσης Cracking Up. Το θέμα αυτό έχει πολλές προεκτάσεις: να καταρρέεις υπό πίεση/να διαλύεσαι ή να σχίζεσαι σε κομμάτια/μηχανές που εκρήγνυνται, αμάξια που συγκρούονται/να σκας στα γέλια ή να κάνεις κάποιον άλλο να σκάει στα γέλια. Ορισμοί που ενώνονται από ένα αόρατο νήμα φθοράς, υποχώρησης και μεταμόρφωσης.
Ευφάνταστα δομημένο πάνω στη φυσική ομορφιά της Σύρου και στη συνεχή αναζήτηση γύρω από την οπτικοακουστική τέχνη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινάει την Παρασκευή 14 Ιουλίου - όχι τυχαία στην αρχή με μια σειρά ταινιών υπό τον τίτλο «Αμοιβαία Αναγνωρισμένη Καταστροφή», στη συνέχεια με το «έχει υπερβεί την έννοια του κλασικού» «To Be or not To Be» του Ερνστ Λιούμπιτς, λίγο πριν τα μεσάνυχτα με το γοητευτικά αινιγματικό «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, παρουσία του ίδιου αλλά και της πρωταγωνίστριας Κάτια Γκουλιώνη που θα συνομιλήσουν με το κοινό μετά το τέλος της προβολής.
Αμοιβαία Αναγνωρισμένη Καταστροφή
Σύμπτωμα
To Be or not to Be
Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, πάει στη θάλασσα
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται, μετά μουσικής
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Από τον Αντώνη Σαμαράκη σε έναν ασυντέλεστο μέλλοντα
- Κάνοντας σινεμά τη θάλασσα στο «Cinemascope: Μικροί Κινηματογραφιστές στη Σύρο» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται η ιέρεια του πειραματικού animation, Μάρθα Κόλμπερν
- 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Με το «Cracking Up», θα πάθω κάτι;
- Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται για να μας τρελάνει
Με σύνθημα το «Cracking Up» και το βλέμμα στραμμένο στις τέσσερις γωνιές του νησιού, το φετινό Φεστιβάλ αντιμετωπίζει την... καταστροφή με απολαυστικές οδηγίες επιβίωσης και στρώνει το δρόμο για την τρέλα με συναρπαστικές φιλμικές εμπειρίες.
**Ακολουθούν μερικές επιλογές από το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και τις δράσεις του, ένα δείγμα του τι θα συναντήσει κανείς στη Σύρο μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Αναζητήστε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Επιστροφή στο Drive In Cinema του SIFF / Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου είναι οι drive in προβολές που φέτος θα γίνουν στις 16 Ιουλίου στη Ντελαγράτσια από τις 20:30 και μετά με τρεις αναπάντεχες ταινίες που ενδυναμώνουν τη λογική του ηδονοβλεψία - θεατή: το αριστούργημα του Μάικλ Πάουελ «Peeping Tom» από το 1960, ο καλτ «Εφιάλτης» του Ερρίκου Ανδρέου με τον Μιχάλη Νικολινάκο, τη Βούλα Χαριλάου, την Αθηνά Μιχαηλίδου και τη μουσική του Μίμη Πλέσσα και το σπάνιο μικρού μήκους «Αντίθεση» του συνθέτη και σκηνοθέτη από την Αργεντινή Μαουρίτσιο Κάγκελ από το 1965.
Λευκή επιταγή στη σκηνοθέτιδα της αβάν-γκαρντ Μάρθα Κόλμπερν / Η σκηνοθέτις και εικαστική καλλιτέχνης Μάρθα Κόλμπερν θα εστιάσει στο φετινό πρόγραμμα στην τέχνη του animation, μέσα από δύο προγράμματα που θα επιμεληθεί στο πλαίσιο της «λευκής επιταγής» (συμπεριλαμβάνοντας και κάποιες από τις δικές της ταινίες) και παραδίδοντας ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό.
Ο Ασυντέλεστος Μέλλων των Nusquam Productions / H Nusquam Productions είναι ο Φιλίπ Καρτέλι και η Μαριάντζελα Τσικαρέλο, που δουλεύουν μαζί αλλά και χωριστά από το 2013. Σκοπός της εταιρίας με το όνομα nusquam (σημαίνει: χωρίς τόπο) που έχει για έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Νάπολι, είναι να δοκιμάσει γεωγραφικές οπτικές και στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων (βίντεο, φιλμ, γλυπτική, εγκαταστάσεις), προκαλώντας δημιουργικές συναντήσεις στη μορφή των εργαστηρίων, δημόσιων παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Το μικρό τους φιλμ με τίτλο «Lampedusa» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2015 και θα παρουσιαστεί στη Σύρο από τους ίδιους τους Καρτέλι και Τσικαρέλο, ενώ το δίδυμο επιμελήθηκε και μια θεματική προβολών με τίτλο «Future Imperfect» («Ασυντέλεστος Μέλλων») με πέντε φιλμ: το «Kempinski» του Νιλ Μπελούφα (2007, Μαλί/Γαλλία), το «Le Tempestaire» του Ζαν Επστάιν (1947, Γαλλία), το «In Its Form Asleep» της Αντουανέτ Ζβιρμάιρ (2016, Αυστρία), το «Who's Afraid of the Dark?» του Θανάση Καφέτζη (2016, Ελλάδα), και το «Atom Spirit» της Ουρσουλα Μάγιερ (2016, Ηνωμένο Βασίλειο). Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους Nusquam Productions και το πρόγραμμα που επιμελούνται.
Ο «άγνωστος» Πίτερ Φλάισμαν στη Σύρο / O Γερμανός Πίτερ Φλάισμαν είναι Ευρωπαίος με αυτή τη σπάνια έννοια που τον θέλει να έχει γυρίσει ταινίες από την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα και από τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία, καταγράφοντας με μοναδική ένταση την μεταπολεμική Γηραιά Ηπειρο. Ανεξερεύνητος ως δημιουργός, αν και το «Havoc» του 1972 ήταν ένα από τα γεγονότα του Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς, ο 80χρονος σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τον Φόλκερ Σλέντορφ και έκανε ταινία το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, θα βρεθεί στη Σύρο για ένα ξεχωριστό masterclass, ενώ θα παρουσιάσει και τις δύο παραπάνω ταινίες. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Πίτερ Φλάισμαν.
Μια τελετή λήξης (όχι σαν όλες τις άλλες) / Η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ περιλαμβάνει την προβολή της βωβής ταινίας «Μια Σελίδα για την Τρέλα» (1926) του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα, η οποία θα συνοδευτεί από ζωντανό μουσικό αυτοσχεδιασμό από τον παγκοσμίως γνωστό μουσικό Ιβ Τουμόρ, μια ζωντανή περφόρμανς διευρυμένου κινηματογράφου από τον Ξαβιέ Κερέλ, προβολή της ταινίας «Θεοί του Μπαλί» (1951) του Νίκολα Ντράκουλιτς, με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Μαικ Κούπερ, καθώς και μια μοναδική μουσική παράσταση βασισμένη στην Ινδονησιακή παράδοση του γκαμελάν την οποία διοργανώνει ο μουσικός και συνθέτης Αντης Σκορδής σε συνεργασία με μουσικούς από τη Σύρο και την Αθήνα. Η βραδιά θα κλείσει με μια σειρά κινηματογραφικών περφόρμανς της Ράχα Ράισνια: «Μνήμη 3» και «Ναδίρ», με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Παναγιώτη Μαυρίδη.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.