Buzz

Αν βλέπεις «Φιλαράκια», θα θυμάσαι σίγουρα τον Ρον Λάιμπμαν

στα 10

Γνωστός ως ο πατέρας της Ρέιτσελ που έκανε δύσκολη τη ζωή του Ρος, αλλά και με μια χαρακτηριστική καριέρα σε σινεμά και θέατρο, ο Ρομπ Λάιμπμαν πέθανε στα 82 του χρόνια.

Αν βλέπεις «Φιλαράκια», θα θυμάσαι σίγουρα τον Ρον Λάιμπμαν

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη και γνήσιο τέκνο του Actors Studio, ο Ρομπ Λάιμπμαν ξεκίνησε την καριέρα του με ένα ρόλο στη σαπουνόπερα «The Edge of Night» το 1956 και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1970 στην κωμωδία «Where's Poppa» του Καρλ Ράινερ.

Θα συνέχιζε στο σινεμά με μικρότερους ή μεγαλύτερους ρόλους στο «The Hot Rock» του Πίτερ Γέιτς και το «Slaughterhouse-Five» του Τζορτζ Ρόι Χιλ το 1972 και το «Super Cops» του Γκόρντον Παρκς το 1974, περιμένοντας την επιτυχία που θα ερχόταν από την τηλέοραση στα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν ο ίδιος θα έγραφε και θα πρωταγωνιστούσε στο «Kaz», την ιστορία ενός Πολωνού κατάδικου που μετά την αποφυλάκισή του γίνεται δικηγόρος - διώκτης του εγκλήματος.

Η σειρά δεν θα κρατούσε παρά μόνο 22 επεισόδια, πριν κοπεί, από το CBS, το 1979, αλλά ο Λάιμπμαν θα προλάβαινε να κερδίσει ένα βραβείο Emmy για την ερμηνεία του, εξαργυρώνοντας τη δημοτικότητά του και με ένα ρόλο δίπλα στη Σάλι Φιλν στο «Norma Rae» του Μάρτιν Ριτ την ίδια χρονιά.

weh Στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, «Where's Poppa» του 1970

Norma Rae _Με τη Σάλι Φιλντ στο «Norma Rae»

Ο πιο διάσημος τηλεοπτικός του ρόλος θα ήταν βέβαια αυτός του πατέρα της Ρέιτσελ, του Δρ. Λέοναρντ Γκριν στα «Φιλαράκια», όπου παρόλο το γεγονός ότι έπαιξε μόνο σε 4 επεισόδια, η παρουσία του ήταν τόσο έντονη που θα έλεγες ότι οι εμφανίσεις του στη σειρά ήταν πολύ περισσότερες. Εξίσου διάσημη και η φωνή που δάνεισε στον Ron Cadillac στο «Archer» αλλά και ο μικρός αλλά χαρακτηριστικός του ρόλος ως Δρ. Λίορ Πέπλερ στο «Sopranos».

friens Στα «Φιλαράκια» μαζί με τον Ντέιβιντ Σουίμερ

rhinestone Με την Ντόλι Πάρτον στο «Rhinestone»

Το 1993, ο Ρον Λάιμπμαν κέρδισε βραβείο Tony για το ρόλο του Ρόι Κον στο «Angels in America: Millennium Approaches» και συνέχισε να εμφανίζεται στο σινεμά σε λιγότερο σημαντικούς, αν και χαρακτηριστικούς ρόλους, ανάμεσά τους στο «Rhinestone» στο πλευρό της Ντόλι Πάρτον το 1984, στο «Personal Velocity» του 2002, στο «Garden State» του 2004.

Δείτε εδώ τον Ρον Λάιμπμπαν να παραλαμβάνει το βραβείο Tony για το «Angels in America»


Δείτε εδώ μια σκηνή από τα «Φιλαράκια» με τον Ρον Λάιμπμπαν στο ρόλο του πατέρα της Ρέιτσελ: