Buzz

Η Πάιπερ Λόρι ήταν σταρ - με τους δικούς της όρους

στα 10

Από το «The Hustler» στο «Twin Peaks» και εμβληματική παρουσία στο αυθεντικό «Carrie» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, η Πάιπερ Λόρι που πέθανε σε ηλικία 91 ετών, έδωσε νόημα στο δεύτερο ρόλο που κλέβει την παράσταση.

Η Πάιπερ Λόρι ήταν σταρ - με τους δικούς της όρους

«Στην πραγματικότητα, δεν ήθελα ποτέ να γίνω σταρ του σινεμά.»

Κι αν λάβει κανείς υπόψη, τα προβλήματα που είχε η Πάιπερ Λόρι στην αρχή της καριέρας της, αλλά και αργότερα, κυρίως λόγω του περίεργου ονόματός της - «Ολοι εκείνη την εποχή λέγονταν Λάνα και Ροκ» -, δεν το πίστευε και κανείς άλλος.

Η ειρωνία είναι πως το πραγματικό της όνομα ήταν Ροζέτα Τζέικομπς, αλλά δεν το χρησιμοποιήσε ποτέ, αφού ως Πάιπερ Λόρι ξεκίνησε στη Universal με ρόλους στο «Louisa», μαζί με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1950 (η ίδια υποστήριξε στην αυτοβιογραφία της πως ήταν ο πρώτος άνδρας με τον οποίο έκανε σεξ), δίπλα στον Ντόναλντ Ο' Κόνορ το 1951 στο «Francis Goes to Races», στον Τόνι Κέρτις στο «Son of Ali Baba» το 1951, τον Ροκ Χάντσον στο «The Golden Blade» του 1953 και τον Ρόρι Καλχούν στο «Ain't Misbehavin'» του 1955. Απογοητευμένη από την προσπάθεια του στούντιο να την κάνει σταρ με μεθόδους άλλες από καλούς ρόλους, έφτασε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να σπουδάσει και να κυνηγήσει εκεί το όνειρό της.

piper laurie Με τον Ροκ Χάντσον στο «The Golden Blade» του 1953

piper laurie Με τις Τζιν Σίμονς, Τζόαν Φοντέιν και Σάντρα Ντι στο «Until they Sail» του 1957

Στη Νέα Υόρκη έπαιξε στο θέατρο, με πιο σημαντική στιγμή της το πρώτο ανέβασμα του «Days of Wine and Roses» με τον Κλιφ Ρόμπερτσον για να ξαναγυρίσει στο Χόλιγουντ και να παίξει μαζί με τον Πολ Νιούμαν το 1961 στο «The Hustler», μια υπέροχη ταινία που της χάρισε ένα σπουδαίο δεύτερο ρόλο και μια υποψηφιότητα για Οσκαρ. Η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να της στρώσει μια καριέρα. Οι ρόλοι που της προσφέρθηκαν ήταν πάλι μικροί και ανούσιοι.

The Hustler Με τον Πολ Νιούμαν στο «The Hustler»

Ετσι μετακόμισε ξανά στη Νέα Υόρκη, θα έπαιζε στην τηλεόραση και στο θέατρο και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1976 για να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, όταν ο Μπράιαν ντε Πάλμα να παίξει τη «σατανική» μαμά της Κάρι - Σίσι Σπέισεκ στη θρυλική μεταφορά του best-seller του Στίβεν Κινγκ.

carrie Carrie

Εκτός από το πόσο διασκέδασε στα γυρίσματα («Ηταν η πιο διασκεδαστική στιγμή της καριέρας μου. Γελούσα συνέχεια ανάμεσα στις σκηνές. Ηταν τόσο διασκεδαστικό να είμαι τόσο κακιά.»), η Πάιπερ Λόρι είδε τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει κατακόρυφα, μπαίνοντας στην πιο ομαλή εργασιακά δεκαετία της καριέρας της. Γύρισε το «Tim» με τον Μελ Γκίμπσον το 1979, ήταν υποψήφια για Οσκαρ για τρίτη φορά στα «Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού» της Ράντα Χέινς, κέρδισε Emmy για την τηλεταινία «Promιse», έλαμψε στη μίνι σειρά «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας», έπαιζε στο Broadway αλλά και off Broadway σε ανεξάρτητες παραγωγές.

piper laurie Ως Κάθριν Μαρτέλ στο «Twin Peaks»

Και θα συστηνόταν ακόμη μια φορά σε μια ακόμη νεότερη γενιά, όταν ο Ντέιβιντ Λιντς της ζήτησε να υποδυθεί την Κάθριν Μαρτέλ στο «Twin Peaks» - για να μην αναφέρει κανείς τη μεταμφίεσή της ως Ιάπωνας επιχειρηματίας σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη σειρά. Θα έπαιζε πολύ στην τηλεόραση («Will & Grace», «Frasier», «Law & Order» και άλλα), ενώ ο τελευταίος της ρόλος στο σινεμά ήταν το 2017 στο «White Boy Rick» του Γιαν Ντεμάνζ, διασκεδάζοντας μετά από πάρα πολλά χρόνια με το γεγονός ότι σε όλη της την καριέρα δεν ήταν ποτέ η νύφη, αλλά το «παρανυφάκι» που έκλεβε την παράσταση.

«Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι δεν μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις από τη ζωή χωρίς να δώσει πίσω κάτι σαν αντάλλαγμα.»

Η Πάιπερ Λόρι πέθανε σε ηλικία 91 ετών στις 14 Οκτωβρίου 2023.

Δείτε εδώ μια συνέντευξη-ποταμό της Πάιπερ Λόρι το 2021:

Δείτε εδώ την Πάιπερ Λόρι να κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για το «Twin Peaks»

Δείτε εδώ μια σκηνή από το «The Hustler» του Ρόμπερτ Ρόσεν:

Δείτε εδώ μια κλασική σκηνή από το «Carrie»: