Buzz

Ο Γιώργος Μοσχίδης αποχαιρετά το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση στα 87 του χρόνια

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης, με θητεία πέντε δεκαετιών στο θεάτρο και συμμετοχή σε 43 κινηματογραφιικές ταινίες, ανάμεσά τους και το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη για το οποίο είχε βραβευθεί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Μοσχίδης αποχαιρετά το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση στα 87 του χρόνια

Ο γεννημένος στην Καβάλα το 1931, Γιώργος Μοσχίδης υπήρξε ηθοποιός για περισσότερο από μισό αιώνα, ξεκινώντας πίσω στα χρόνια του '50 με συμμετοχή σε περιοδεύοντες θιάσους, μετά από τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1952 στο έργο «Ρομάντζο» του Εντουαρντ Σέλντον με το θίασο Μαίρης Αρώνη - Βάσως Μανωλίδου. Από τότε και μέχρι πρόσφατα συμμετείχε σε περισσότερες από 350 παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες και για λογαριασμό του Εθνικου Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.

Μοσχίδης

Στον κινηματογράφο, ξεκίνησε την καριέρα του με το «Διακοπές στην Αίγινα» του Αντρέα Λαμπρινού το 1958 και έκτοτε έπαιξε σε 43 ταινίες. Ανάμεσά τους πολλές επιτυχίες της δεκαετίας του '60 και του '70 («Παπαφλέσσας», «Μαντώ Μαυρογένους», «Αγάπησα μια Πολυθρόνα»,), συχνά μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα («Ο Τρελοπενηντάρης», «Τι 30… τι 40… τι 50…»).

Ο Γιώργος Μοσχίδης έπαιξε όμως και σε εμβληματικές ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου - από τα «Χρώματα της Ιριδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη (για το οποιό κέρδισε και βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), τη «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτσης, τη «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή.

Μοσχίδης Από το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη το 1976

Μοσχίδης Ο Γιώργος Μοσχίδης στο κέντρο, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, το 1987

Μοσχίδης Από το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη το 1976

Ο Γιώργος Μοσχίδης είχε παίξει και σε επιτυχημένες σειρές στην τηλεόραση, όπως το ο «Κήπος με τα Αγάλματα», το «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», το «Κλειστοί Δρόμοι», το «Η Αγάπη Αργησε μια Μέρα» και το «Απόστολος και Μόνος» που έγινε και ταινία - η τελευταία του, το 2006 σε σκηνοθεσία του Νίκου Καβουκίδη και του καλού του φίλου και συχνού θεατρικού συνοδοιπόρου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

Δείτε εδώ τον Γιώργο Μοσχίδη σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση: