Buzz

Δύο ποπ μύθοι και μια bad hair day για τον κινηματογραφικό Φιλ Σπέκτορ

στα 10

Πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός Φιλ Σπέκτορ, υπεύθυνος για τον ήχο που άλλαξε την ποπ μουσική αλλά και για ένα φόνο για τον οποίο έμεινε στη φυλακή μέχρι και το θάνατό του από Covid-19 το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Δύο ποπ μύθοι και μια bad hair day για τον κινηματογραφικό Φιλ Σπέκτορ

O Φιλ Σπέκτορ υπήρξε μουσική ιδιοφυία, ένας παραγωγός που όρισε τον ήχο μιας ολόκληρης εποχής (ή ακόμη κι ένα μουσικό είδος) με το Wall of Sound τις θεαματικές, υπέροχες ενορχηστρώσεις του, που έκαναν διάσημα γκρουπς όπως οι Crystals, οι Ronettes, ή οι Righteous Brothers.

Κάμποσα χρόνια αργότερα, το πρόσωπό του και το όνομά του θα βρισκόταν συχνότερα σε ένα διαφορετικό τμήμα των εφημερίδων, εκτός των καλλιτεχνικών. Το 2003 κατηγορήθηκε για το φόνο της συντρόφου του, της μοντέλου/ηθοποιού Λάνα Κλάρκσον.

Ηταν Φεβρουάριος του 2003 όταν η 40χρονη ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στην έπαυλη του Σπέκτορ στην Καλιφόρνια. Το τηλεφώνημα στην αστυνομία έκανε ο οδηγός του, που άκουσε έναν πυροβολισμό πριν ο Σπέκτορ βγει από την πίσω πόρτα του σπιτιού με το όπλο στο χέρι. Ο οδηγός είπε στην αστυνομία οτι άκουσε τον Σπέκτορ να λέει «νομίζω ότι έχω σκοτώσει κάποιον». Το σώμα της Κλάρκσον βρέθηκε σε μια καρέκλα με τραύμα από σφαίρα στο στόμα και τα δόντια της διάσπαρτα το χαλί. O Σπέκτορ αργότερα είπε σε συνέντευξή του σε περιοδικό, ότι ήταν μια «κατά λάθος αυτοκτονία» και ότι απλά «φίλησε το όπλο». Συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Η δίκη του ξεκίνησε το 2007, αλλά ακυρώθηκε λόγω κακοδικίας. Το 2008 ο Σπέκτορ ξαναβρέθηκε στο εδώλιο και το δικαστήριο τον καταδίκασε για φόνο δεύτερου βαθμού με ποινή 19 χρόνια φυλάκισης. Η δίκη του απασχόλησε την κοινή γνώμη όσο λίγες. Τουλάχιστον 50 ειδησεογραφικοί οργανισμοί είχαν καταθέσει αιτήσεις για να εξασφαλίσουν μια θέση στη δικαστική αίθουσα. ...

Ο Φιλ Σπέκτορ διαγνώσθηκε με COVID-19 πριν από τέσσερις εβδομάδες και μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής. Πέθανε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου σε ηλικία 81 ετών.

spector Στο στούντιο με τις Ronnettes

Ronnie Spector Με τη σύζυγό του Ρόνι Σπέκτορ

spector Με τον Τζον και τη Σίνθια Λένον

Εκτός από τα τραγούδια στα οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και αυτά με τη σειρά του σημάδεψαν τις ταινίες στις οποίες ακόυστηκαν (με εξέχουσα περίπτωση το «Be my Baby» στους τίτλους των «Κακόφημων Δρόμων» του Μάρτιν Σκορσέζε), η κινηματογραφική/τηλεοπτική εποποιία του Φιλ Σπέκτορ είναι μικρή αλλά γεμάτη εκπλήξεις.


Θυμηθείτε τον στο επεισόδιο 6 της τρίτης σεζόν του «I Dream of Jeannie» με τίτλο «Jeannie, the Hip Hippie» να παίζει τον εαυτό του:


Θυμηθείτε τον σε ένα cameo στον «Ξέγνοιαστο Καβαλάρη» του Ντένις Χόπερ:


Το 2013 ο Ντέιβιντ Μάμετ προκάλεσε θόρυβο γυρίζοντας το «Phil Spector» για λογαριασμό του ΗΒΟ, με τον Αλ Πατσίνο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, παίρνοντας θέση για την αθωότητα του Φιλ Σπέκτορ αλλά και για το μαλλί του που έγινε διάσημο στις εμφανίσεις του στο δικαστήριο και αργότερα στη φυλακή.

spector Ο Αλ Πατσίνο και η Ελεν Μίρεν στο «Phil Spector» του Ντέιβιντ Μάμετ

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Phil Spector» αλλά και όλο το παρασκήνιο πριν και μετά την έξοδο της ταινίας.


Δείτε εδώ το «The Agony and Ecstasy of Phil Spector», μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Φιλ Σπέκτορ πριν μπει στη φυλακή: