Buzz

Παιχνίδια πανδημίας: οι περιπτώσεις του Αρμι Χάμερ και της Ανια Τέιλορ-Τζόι

στα 10

Ή πώς η καθυστέρηση εξόδου των ταινιών τους βλάπτει τον μεν, ευνοεί τη δε.

Παιχνίδια πανδημίας: οι περιπτώσεις του Αρμι Χάμερ και της Ανια Τέιλορ-Τζόι

Το ξέρουμε πως, γενικώς, το timing είναι το παν στη ζωή, άρα και στο σινεμά. Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια διανομή ταινιών, τόσο ως προς τον τρόπο θέασής τους (μ' ένα πλήθος μεγάλων τίτλων να βγαίνουν απ' ευθείας σε πλατφόρμες streaming), όσο κι ως προς το χρόνο του ραντεβού τους με το κοινό. Κι αυτό λειτουργεί με διαφόρους τρόπους-έκπληξη.

Διαβάστε ακόμη: Επιτέλους θερινό! Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες φέτος το καλοκαίρι

Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες, δυνάμει εμπορικές, σίγουρα ψυχαγωγικές ταινίες της σεζόν θα ήταν το «Εγκλημα στον Νείλο» του Κένεθ Μπράνα. Ποιας σεζόν, όμως; Ξεκάθαρα της προηγούμενης, μια και η ταινία, μετά από τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, είχε προγραμματιστεί να βγει στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ως κατακλείδα ενός καλοκαιριού που ελπίζαμε ότι θα ήταν κινηματογραφικά αξιοπρεπές. Δεν ήταν. Τότε, ο ένας από τους πιο hot πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Αρμι Χάμερ, με την τεράστια αναγνώριση κι αποδοχή που του είχε φέρει το «Να με Φωνάζεις με τ' Ονομά σου», με την ενδιαφέρουσα προοπτική της ενσάρκωσης του εμβληματικού αρσενικού Μάξιμ ντε Γουίντερ στη «Ρεβέκκα» του Μπεν Γουίτλι, με την, έτσι κι αλλιώς, λαμπερή και σέξι, all-American εμφάνισή του, ήταν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του φιλμ του Κένεθ Μπράνα. Ενα εξάμηνο αργότερα, ο ηθοποιός έχει «αποσυρθεί» από τα επόμενα πρότζεκτ του, κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση (ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και οι υποθέσεις δεν έχουν, ακόμα, φτάσει στο δικαστήριο) κι η συμμετοχή του αποτελεί ικανό λόγο η ταινία ν' αποτύχει, τουλάχιστον στην πιο απολύτων απόψεων Αμερική. Στην Ελλάδα, το «Εγκλημα στον Νείλο» θα μας έρθει, πιθανότατα, τον Φεβρουάριο, ενώ στην Αμερική θα βγει σε streaming.


Από την άλλη πλευρά, το «Last Night in Soho» του Εντγκαρ Ράιτ θα είχε ήδη βγει στους κινηματογράφους τον Σεπτέμβριο του 2020. Το νέο πόνημα του Βρετανού σκηνοθέτη μετά το «Baby Driver», είχε έτσι κι αλλιώς το δικό του, πιστό following. Η ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που, παθιασμένο με τη μόδα, με κάποιο μυστηριώδη τρόπο βρίσκεται στο Λονδίνο του 1960 όπου συναντά το είδωλό της, έναν εκθαμβωτικό τραγουδιστή στα πρώτα στάδια της καριέρας του, αποκτά στα χέρια του Ράιτ την υφή ενός σκοτεινού, glam rock ψυχολογικού θρίλερ. Μόνο που, αν η ταινία είχε όντως βγει τον Σεπτέμβριο, θα είχε χάσει... μια παρτίδα σκάκι. Η υπέροχη πρωταγωνίστρια του «Last Night in Soho», η Ανια Τέιλορ-Τζόι, μας είχε αναστατώσει στη «Μάγισσα» του Ρόμπερτ Εγκερς, θελήσαμε να τη σώσουμε στον «Διχασμένο» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, μάς διασκέδασε ως «Emma.», στην πιο μοντέρνα, νόστιμη διασκευή της Τζέιν Οστεν και μεταλλάχθηκε στο πολύπαθο «New Mutants». Αλλά μόνο με το «The Queen's Gambit», τη σειρά του Netflix που αποτέλεσε μια από τις δημοφιλέστερες της χρονιάς, η Ανια απέκτησε το εκτόπισμα της σταρ που της αξίζει. Κι έτσι, τώρα, όταν, με το καλό, η ταινία του Εντγκαρ Ράιτ κερδίσει την... κάρτα εξόδου της, θα έχει ένα ακόμα, πολύτιμο, άσσο στο μανίκι.

Διαβάστε και το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Στιβ Ρόουζ στην Guardian.