Φεστιβάλ / Βραβεία

10 σίγουρα στοιχήματα για τα φετινά Οσκαρ

στα 10

Η πιο παράξενη οσκαρική χρονιά των τελευταίων χρόνων ξεκινάει. Τα πρώτα σίγουρα στοιχήματα είναι εδώ.

10 σίγουρα στοιχήματα για τα φετινά Οσκαρ

Η 93η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα γίνει φέτος στις 25 Απριλίου του 2021, τρεις περίπου μήνες μετά την προγραμματισμένη ημερομήνια που ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Λόγω πανδημίας επιμηκύνθηκε ο χρόνος για τις ταινίες που μπορούν να συμμετέχουν στα φετινά βραβεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ και ταινίες που δεν έκαναν πρεμιέρα στο σινεμά θα μπορούν να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες. Η απονομή δεν θα γίνει - απ' όσο φαίνεται - με φυσική παρουσία, αλλά με κάποια μορφή online παρουσίασης, ενώ είναι μόλις η τέταρτη φορά που τα Οσκαρ αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία και η πρώτη φορά μετά την 6η Απονομή όπου ταινίες που ανήκουν σε δύο χρονιές θα βραβευτούν στην ίδια τελετή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πρώτες σοβαρές προβλέψεις για τις φετινές υποψηφιότητες μας φέρνουν πιο κοντά στις ταινίες που ξεχώρισαν μέσα σε μια χρονιά που παραμένει ακόμη αχαρτογράφητη. Διαβάστε παρακάτω δέκα σίγουρα στοιχήματα, για να ξεκινήσει το παιχνίδι

Δείτε ακόμη: Τα Gotham Awards του 2020 ανοίγουν την πιο παράξενη οσκαρική κούρσα των τελευταίων χρόνων!

Mank 607

Mank του Ντέιβιντ Φίντσερ για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Μια ταινία για τον «Πολίτη Κέιν», τα παρασκήνια της ταινίας που άλλαξε το σινεμά όπως το ξέραμε (και θα το ξέραμε για πάντα), δεν θα μπορούσε παρά να είναι το φαβορί για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Το ότι το έχει σκηνοθετήσει ο Ντέιβιντ Φίντσερ δεν είναι ακριβώς οσκαρικό προμήνυμα, αφού η Ακαδημία δεν τον έχει βραβεύσει τις ελάχιστες φορές που τον έχει προτείνει και γενικά δεν είναι από τα αγαπημένα της παιδιά. Η σαρωτική επέλαση που θα κάνει μάλλον το «Mank» σε πολλές κατηγορίες (ερμηνευτικές και τεχνικές) θα ενισχύσει τη θέση του στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Spike Lee Da 5 Bloods on set 607

Σπάικ Λι για το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Το «Da 5 Bloods» θα κυριαρχήσει στις φετινές υποψηφιότητες. Αν για οποιοδήποτε λόγο χάσει κάποιες, ανάμεσά τους δεν θα είναι σίγουρα η υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας για τον Σπάικ Λι. Θα είναι η δεύτερη στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά από την περσινή στο «BlacΚkΚlansman», και η έκτη συνολικά σε διαφορετικές κατηγορίες (οι άλλες τρείς που έχει προταθεί ήταν για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναριου για το «Κάνε το Σωστό» το 1990, για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ ως παραγωγός το 1998 για το «4 Little Girls» και ως παραγωγός για Καλύτερη Ταινία για το «BlacΚkΚlansman» το 2019. Το μόνο Οσκαρ που έχει κερδίσει ο Σπάικ Λι είναι αυτό του Πρωτότυπου Σεναρίου για το «BlacΚkΚlansman» το 2019.

Sophia Lauren 607

Σοφία Λόρεν για το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Η Ζωη Μπροστά Σου»

Οι πιθανότητες για μια υποψηφιότητα που θα κάνει τη Σοφία Λόρεν τη μεγαλύτερη σε ηλικία υποψήφια όλων των εποχών, στα 86 της έτη (η Εμανουέλ Ριβά του «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε ήταν 85), ήταν υψηλές ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει στο φιλμ του γιου της Εντουάρντο Πόντι, μια νέα διασκευη του μυθιστορήματος του Ρομέν Γκαρί. Η Σοφία Λόρεν ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για ξενόγλωσσο φιλμ και ερμηνεία (το 1962 για την «Ατιμασμένη» του Βιτόριο Ντε Σίκα) και φέτος με το «Η Ζωή Μπροστά Σου» όχι απλά ολοκληρώνει αλλά αποθεώνει μια από τις πιο μυθικές καριέρες στην ιστορία του σινεμά.

maria bakalova

Μαρία Μπακάλοβα για το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου

Ισως σε μερικά χρόνια να μην θυμάται κανείς πως ο Σάσα Μπαρόν Κοέν δημιούργησε εκ των ενόντων ένα δεύτερο «Borat» θέλοντας να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Αμερική του Τραμπ με τον δικό του τρόπο. Ολοι όμως θα θυμούνται την 24χρονη από τη Βουλγαρία που ο Κοέν εμπιστεύθηκε για τον κομβικό ρόλο της κόρης του σε μια ατρόμητη μείξη χοντροκομμένου χιούμορ, φεμινιστικής οργής και (πολιτικού) ακτιβισμού, με κεντρική στιγμή το περιστατικό με τον Ρούντι Τζουλιάνι.

Ma rainys 607

Τσάντγουικ Μπόουζμαν για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου

Είναι άδικο να καταγραφεί η διπλή υποψηφιότητα που όλοι περιμένουν ως ένας φόρος τιμής στη μεγαλύτερη απώλεια που γνώρισε φέτος η βιομηχανία κι όχι ως μια αναγνώριση ενός πραγματικού ταλέντου που έφυγε νωρίς. Η σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή για τον Α' Ανδρικό Ρόλο για το «Ma Rainey's Black Bottom» του Τζορτζ Σ. Γουλφ, αλλά οι πιθανότητες είναι υπερβολικά πολλές και για υποψηφιότητα Β' Ανδρικού Ρόλου στο «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι. Οπως κι αν διαδραματιστεί η φετινή τελετή των βραβείων Οσκαρ δεν θα υπάρξει πιο συγκινητική στιγμή...

Aaron Sorkin 607

Ααρον Σόρκιν για το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου»

Η «Δίκη των 7 του Σικάγου» είναι μια ταινία του ύψους και του βάθους. Δηλαδή είτε θα σαρώσει στις υποψηφιότητες (κερδίζοντας και περισσότερες από μια για τους υπέροχους πρωταγωνίστές της που έχουν όλοι δηλωθεί στην κατηγορία του Β' Ρόλου), είτε θα περιοριστεί στα βασικά. Ενα από τα βασικά είναι το σενάριο του Ααρον Σορκιν που μπορεί να μην λατρεύει κανείς αμαχητί για το σκηνοθετικό του ταλέντο αλλά που αξίζει να συνεχίζεις να τον μελετάς για τον τρόπο με τον οποίο γράφει τα σενάριά του: χολιγουντιανά, αλλά με όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που εμβαθύνουν στο εκάστοτε θέμα του και με μια ορμή που ειδικά στην ιστορία αυτή της ταινίας σε ξεσηκώνουν (και από την καρέκλα σου).

nomadland 607

Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς για το Οσκαρ Φωτογραφίας

Μόνιμος συνεργάτης της Κλόι Ζάο και στις τρεις ταινίες της μέχρι και σήμερα («Songs My Brothers Taught Me» και «Kαλπάζοντας με το Ονειρο»), αλλά και με εξαιρετική περγαμηνή τη φωτογραφία στο «God's Own Country» του Φράνσις Λι, ο Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς θα έχει τη δική του ευκαιρία να αναδειχθεί στην υποψηφιότητα της καλύτερης φωτογραφίας για το «Nomadland» που βασίζεται κατά πολύ στη δική του συμβολή.

Welcome to Chechnya 607

Το «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» του Ντέιβιντ Φρανς για το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν ποτέ. Ενα ακτιβιστικό μανιφέστο που δεν ξεκολλάει την κάμερα από τα «πρόσωπα» των ηρώων του, κρατώντας την ιστορία του στην πιο ανθρώπινη πλευρά μιας απάνθρωπης πρακτικής εναντίον της LGBTQ+ κοινότητας στην Τσετσενία. Η υποψηφιότητα του είναι σίγουρη (δεύτερη για τον δημιουργό του Ντέιβιντ Φρανς μετά το επίσης συγκλονιστικό «How to Survive a Plague» του 2013), όπως και η ευκαιριά της Ακαδημίας να αναδείξει τη σημασία του ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει.

First Cow 607

Το «First Cow» της Κέλι Ράιχαρντ για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου

Γράφοντας (κάπως) από την αρχή την αμερικανική Ιστορία, η Κέλι Ράιχαρντ θα δυσκολέψει τους ψηφοφόρους στις λοιπές κατηγορίες, αλλά θα βρει σίγουρα μια θέση στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου για το βραβευμένο στο Βερολίνο «The First Cow». Το υπογράφει η ίδια μαζί με τον Τζόναθαν Ρέιμοντ, συγγραφέα του μυθιστορήματος «The Half Life» στο οποίο βασίστηκε η ταινία, για να δώσει τη δική της εκδοχή για «τα χέρια που έχτισαν την Αμερική». Φιλόδοξοι τσαρλατάνοι, ιδιοτελείς χρυσοθήρες, πολιτικάντες και αριστοκράτες Ευρωπαίοι στρατιωτικοί εδραιώνουν, μέσα από το κυνήγι του φυσικού πλούτου αρχικά, τον αμερικανικό καπιταλισμό. Απέναντί τους, ο «Cookie» (η εργατική τάξη που ονειρεύεται απλά να ανοίξει τον φούρνο του) κι ο Κινγκ-Λου (έξυπνοι, εργατικοί μετανάστες που αποτελούν απειλή όταν προκόβουν). Ποιος έχει δικαίωμα πάνω στην πρώτη αγελάδα;

Tenet 607

Το «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν για τα Ειδικά Οπτικά Εφέ

Η ταινία που συζητήθηκε φέτος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δεν μοιάζει «αρκετή» για να φτάσει στις μεγάλες κατηγορίες, αλλά μάλλον θα σαρώσει στις τεχνικές και ηχητικές - παρά τα παράπονα όλων πως λίγα κατάλαβαν απ' όσα ακούγονταν. Τα οπτικά ειδικά εφέ του «Tenet» αξίζουν όχι μόνο σίγουρη υποψηφιότητα αλλά και μια βράβευση που θα επιστεγάσουν το όραμα του Κρίστοφερ Νόλαν, σε μια εποχή που το Χόλιγουντ και το σινεμά της περιπέτειας αλλάζει για πάντα.


Η φετινή απονομή των βραβείων Οσκαρ θα γίνει στις 25 Απριλίου του 2021