Industry

Η Τουρκία πιέζει το Netflix, το Netflix αντιδρά ανενδοίαστα

στα 10

Η τουρκική λογοκρισία πίεσε το Netflix να αφαιρέσει γκέι χαρακτήρα από σειρά παραγωγής του. Το Netflix απάντησε ακυρώνοντας εντελώς τη σειρά.

Η Τουρκία πιέζει το Netflix, το Netflix αντιδρά ανενδοίαστα

Το Netflix δεν δίστασε να τραβήξει την πρίζα σε τηλεοπτική σειρά παραγωγής του, λίγες μέρες πριν την έναρξη των γυρισμάτων. Κι αυτό γιατί η τουρκική κυβέρνηση και λογοκρισία, άσκησε πίεση να αφαιρεθεί από το σενάριο ένας γκέι χαρακτήρας.

Η σειρά «If Only» της διάσημης σεναριογράφου Eτζε Σέτσκιν βρήκε μπροστά της την επιτροπή λογοκρισίας του Ερντογάν (RTUK), η οποία αρνήθηκε να δώσει άδεια για τα γυρίσματα, αν η Σέτσκιν δεν άλλαζε την ιστορία (αφαιρώντας τον γκέι ήρωα).

Το «If Only» αφηγείται την ιστορία της Ρεϊχάν, μίας μητέρας δύο παιδιών που παγιδεύτηκε σ' έναν αποτυχημένο γάμο, η οποία ξαφνικά βρίσκεται πίσω στο χρόνο - 30 χρόνια πριν, τη νύχτα που ο άντρας της τής έκανε την πρόταση γάμου. Και ζει τη ζωή της διαφορετικά.

Θυμηθείτε κι αυτό: Οι Τούρκοι σκηνοθέτες ορθώνουν ανάστημα στην κυβερνητική τουρκική λογοκρισία

If Only 607 Η δημιουργός της σειράς Ετζε Σέτσκιν

Παρόλο που δεν υπήρχαν γκέι ερωτικές σκηνές ανάμεσα στον γκέι χαρακτήρα και άλλους άντρες, η επιτροπή λογοκρισίας επέμενε στη διαγραφή του από την ιστορία. Στο άκουσμα αυτό, το Netflix που δεν ήθελε να υποχωρήσει στις πιέσεις της Αγκυρας, και αποφάσισε να ακυρώσει εντελώς τη σειρά.

Ο Μαχίρ Γιουνάλ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (και πάλαι ποτέ Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας) έκανε δηλώσεις μέσω twitter, κατηγορώντας το Netflix για αδιαλλαξία. «Θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό και ευαισθησία στην τουρκική κουλτούρα και να υπάρξει έτσι μία βαθύτερη συνεργασία...»

Ενώ πάντως η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη γειτονική χώρα, η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν κρύβει τον πόλεμό της στην LGBT κοινότητα: για παράδειγμα, οι Pride παρελάσεις κι εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στην Κωνσταντινούπολη για 5 χρόνια στη σειρά.

Το Netflix στήριξε με την κίνησή του την τουρκική LGBT κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε να δηλώσει την επίσημη δέσμευση της πλατφόρμας για τις υπόλοιπες σειρές της στην Τουρκία: «Εχουμε αυτή την εποχή πολλές τουρκικές σειρές σε παραγωγή, έπονται ακόμα περισσότερες, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτές τις ιστορίες με τους συνδρομητές μας...»

Διαβάστε περισσότερα: