Το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας, μετά την απόφαση για την ακύρωση των διαγωνιστικών του προγραμμάτων και της τελετής λήξης του, ως αντίδραση στην κυβερνητική λογοκρισία.
Αφορμή στάθηκε η απαγόρευση προβολής από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του ντοκιμαντέρ «Bakur» των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγκρούλ Μαβίογλου με τη δικαιολογία ότι δεν είχε την απαραίτητη άδεια προβολής από το Υπουργείο, πράγμα που δεν συνέβη σε πολλές ακόμη ταινίες που δεν είχαν άδεια από το Υπουργείο, αλλά κανείς δεν ζήτησε την ακύρωση της προβολής τους.
Ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση «ενοχλήθηκε» από το «Bakur» (σημαίνει «Βόρεια») είναι ότι καταγράφει τους Κούρδους αντάρτες στην περιοχή της Βόρειας Τουρκίας, γεγονός που μεταφράστηκε δικαιολογημένα και αυτόματα από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ ως «λογοκρισία», όταν το Φεστιβάλ αποφάσισε να ακολουθήσει τη διαταγή του Υπουργείου και να ακυρώσει την προβολή του φιλμ.
Σκηνή από το «Bakur»
Την επόμενη ημέρα, περισσότεροι από 100 σκηνοθέτες, ανάμεσά στους οποίους και ο Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν, έστειλαν ανοιχτή ειπστολή στα τουρκικά μέσα ενμέρωσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καταπίεση και λογοκρισία», αντιδρώντας στην επιβολή από το Υπουργείο Πολιτισμού ειδικής έγκρισης για την προβολή των τουρκικών ταινιών σε Φεστιβάλ και επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό - συμπεριλαμβανομένης και της προβολή του «Bakur» και πως άλλες ταινίες χωρίς «πιστοποιητικό» προβλήθηκαν κανονικά.
Μαζί με τη διαμαρτυρία, 23 Τούρκοι σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους από το Φεστιβάλ, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να πάρουν θέση και να ακυρώσουν τα διαγωνιστικά προγράμματα αλλά και την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, καλώντας ωστόσο τους σκηνοθέτες να βρεθούν τις προγραμματισμένες ώρες των προβολών των ταινιών τους και να χρησιμοποιήσουν το βήμα του Φεστιβάλ για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της λογοκρισίας.
Ο Ερτουγκρούλ Μαβίογλου, ένας από τους δύο σκηνοθέτες του «Bakur» δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο μαζική αλληλεγγύη κατά της λογοκρισίας και φυσικά αυτό είναι κάτι θετικό. Αντίθετα με τους οργανωτές του Φεστιβάλ που θα έπρεπε να είχαν ακυρώσει ολόκληρο το Φεστιβάλ, αντί να υποκύψουν στα αιτήματα του Υπουργείου.»
Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και στο Φεστιβάλ της Αττάλειας πέρσι, όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τους διαδηλωτές του πάρκου Γκέζι και Τούρκοι σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους με αποτέλεσμα την ακύρωση του Φεστιβάλ και την αρχή μιας διαμαρτυρίας που μοιάζει να συνεχίζεται αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως συνεχίζει ο Μαβίογλου: «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι λογοκρίνοντας μια ταινία, ένα βιβλίο και ένα έργο τέχνης δεν το κάνει να εξαφανιστεί.»
Διαβάστε ακόμη:
- Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, «Αν θέλετε να μιλήσουμε για την Τουρκία, ρωτήστε με σε τρία χρόνια»
- Στην Τουρκία δεν εκτιμούν ακριβώς τις υποκριτικές ικανότητες της Τζούλιαν Μουρ!
- Τουρκία: Ο δεύτερος σημαντικότερος παίχτης μετά τις ΗΠΑ στην εξαγωγή τηλεοπτικών προϊόντων
- Οι ελληνικές μικρού μήκους ταινίες πέφτουν θύματα της διένεξης για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.