Νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η Φαίδρα Βόκαλη

INDUSTRY 22 FEB  /  Μανώλης Κρανάκης

Η παραγωγός και σκηνοθέτης Φαίδρα Βόκαλη είναι η νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κάνει γνωστό πως μετά από ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία απεδέχθη, νέα Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναλαμβάνει η παραγωγός και σκηνοθέτης, βραβευμένο μέλος της Ακαδημίας για την ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου το 2016, Φαίδρα Βόκαλη.

Ακολουθεί το επίσημο βιογραφικό της Φαίδρας Βόκαλη, αν και η θητεία και αγάπη της στο ελληνικό σινεμά είναι γνωστή σε όλους, ήδη από τα χρόνια της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το πέρασμά της στην παραγωγή και τους αγώνες της για μια καλύτερη τύχη για το ελληνικό σινεμά εντός και εκτός συνόρων.

Η Φαίδρα Βόκαλη σπούδασε Πιάνο στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Université Paris Dauphine, και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Κινηματογράφο από το University College London, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει εργαστεί στους τομείς της κινηματογραφικής διανομής, της δημοσιογραφίας και των Φεστιβάλ. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και Αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. Το 2012 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της νεοσύστατης Marni Films, στήνοντας έναν πλούσιο κινηματογραφικό κατάλογο μέχρι και το 2019, υλοποιώντας δεκάδες ταινίες και βίντεο ως παραγωγός. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 μικρού μήκους ταινίες, στηρίζοντας ενεργά δημιουργούς στα πρώτα τους βήματα και την καλλιέργεια της ντόπιας κινηματογραφίας. Είναι alumnus του EAVE Producers Workshop, αλλά και του Torino Film Lab (Script & Pitch, Framework). Οι ταινίες της έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ όπως τα Ρότερνταμ, SXSW, Λοκάρνο, Εδιμβούργου, Νέας Υόρκης, Ευρωπαϊκά Βραβεία LUX, και σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου. Είναι υπότροφος του Artworks και μέλος του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, με τίτλο ΕΝΟΜΕΝΑ, ενώ συνεχίζει την ενασχόλησή της με την παραγωγή ως μέλος της νεοϊδρυθείσας εταιρείας Late Bloomers. Από τον Φεβρουάριο του 2021 τελεί ως Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Επιλεγμένη Φιλμογραφία ως Παραγωγός:

2020 Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη, του Θανάση Τσιμπίνη | μικρού μήκους
2019 Αμυγδαλιά, της Χριστίνας Φοίβη | ντοκιμαντέρ
2019 Ρουζ, του Κωστή Θεοδοσόπουλου | μικρού μήκους
2019 Μίλα, του Ανδρέα Βακαλιού | μικρού μήκους
2018 To Mαγικό Δέρμα, του Κωνσταντίνου Σαμαρά | μεγάλου μήκους
2018 37 Μέρες, της Νικολέτας Λεούση | μικρού μήκους
2016 Αφτερλωβ, του Στέργιου Πάσχου | μεγάλου μήκους
2016 Suntan, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου | μεγάλου μήκους
2016 Ακρυλικό, του Νίκου Πάστρα | μικρού μήκους
2013 Kινγκ Κονγκ, του Νίκου Κυρίτση | μικρού μήκους

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.