Buzz

Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ σε μία «άβολη συζήτηση με έναν μαύρο άντρα»

στα 10

Tι δεν βλέπει ένας λευκός στη συμπεριφορά του σ' ένα σύστημα με εδραιωμένο ρατσισμό; Τι κάνει λάθος; Πώς μπορεί να βοηθήσει; Δείτε το βίντεο.

Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ σε μία «άβολη συζήτηση με έναν μαύρο άντρα»

Ο πρώην πρωταθλητής του football, και νυν αθλητικός σχολιαστής για τη Fox, Εμάνιουελ Ατσο, έχει ξεκινήσει στο youtube μία σειρά εκπομπών με τον τίτλο «Αβολες Συζητήσεις Μ' Εναν Μαύρο Αντρα», προσπαθώντας να εξηγήσει το χάσμα που ακόμα υπάρχει στην αντίληψη λευκών και μαύρων στο θέμα του συστημικού ρατσισμού.

Σε αυτό το δεύτερο επεισόδιο καλεσμένος ο Μάθιου ΜακΚόνεχεϊ. Δύο Aμερικανοί, δύο Τεξανοί (ο Ατσο ξεκίνησε την καριέρα του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο ΜακΚόνεχεϊ είναι απόφοιτος και νυν καθηγητής εκεί), δύο άνθρωποι διατεθειμένοι να συζητήσουν τα «άβολα» που τους χωρίζουν.

Ακόμα κι αν δεν το θέλουν, ή δεν το κάνουν συνειδητά.

Διαβάστε κι αυτό: Το μονίμως σύγχρονο «Κάνε το Σωστό» του Σπάικ Λι

Ο ΜακΚόνεχεϊ ήρθε με τις σημειώσεις του και τις ερωτήσεις του (από τη μία, γιατί ένα τέτοιο θέμα έχει τη σοβαρότητα ενός ανθρώπου που έρχεται μελετημένος, αλλά, από την άλλη, η αγωνία του να πει το σωστό τον έκανε και λίγο πιο προβαριστό).

Από το ποια είναι η σωστή προσφώνηση (όχι πια «αφροαμερικανός», αλλά μαύρος), μέχρι τι δεν καταλαβαίνει ότι κάνει ένας λευκός σε καθημερινή βάση - τι δεν ακούει, τι συνεχίζει να λέει, τι προκαταλήψεις κουβαλά, ασυναίσθητα, σαν «αλλεργίες»;

«Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα και να αποδεχθείς το πρόβλημα» του απαντά ο Ατσο και από εκεί ξεκινά μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Πατήστε το play κι ακούστε χωρίς προκατάληψη.


Διαβάστε περισσότερα: