Buzz

Η δημιουργός Μάρθα Κάουφμαν το ομολογεί: το «Friends» ήταν λευκότερο κι από λευκό

στα 10

Καμία διαφορετικότητα. Οι δημιουργοί δεν έκαναν αρκετά για να συμπεριλάβουν το πραγματικό πρόσωπο της διαφυλετικής, πολυπολιτισμικής Νέας Υόρκης.

Η δημιουργός Μάρθα Κάουφμαν το ομολογεί: το «Friends» ήταν λευκότερο κι από λευκό

Μπορεί να περιμένουμε ανυπόμονα το περιβόητο reunion του «Friends» που ήταν έτοιμο να πάει για γύρισμα, 24ωρα πριν η Αμερική παραλύσει και μπει σε καραντίνα λόγω της Covid 19 πανδημίας, αλλά σήμερα η συζήτηση είναι άλλη.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι συζητήσεις έχουν ρίξει τον μεγενθυντικό φακό όχι μόνο στην αποτυχία της αμερικανικής ηγεσίας μέσα στα χρόνια να εξασφαλίσει ισότητα δικαιωμάτων στους αφροαμερικανούς, διαιωνίζοντας τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό, αλλά και στο τι συνέβαινε σε όλο το κοινωνικό φάσμα: πώς ο καθένας στη δουλειά του, για παράδειγμα, φρόντιζε να δίνει ισότιμες ευκαιρίες σε μη-λευκούς.

Δείτε κι αυτό: O Jay Z ξαναγυρίζει επεισόδιο των «Friends» με all-black cast

Black Friends 607

Αυτό το ερώτημα τέθηκε στην Μάρθα Κάουφμαν, τη συνδημιουργο με τον Ντέιβιντ Κρέιν της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία: των «Friends».

Κι εκείνη απάντησε με ειλικρίνεια:

«Εύχομαι να ήξερα τότε, όσα ξέρω τώρα. Θα είχα κάνει πολύ διαφορετικές επιλογές» είπε.

«Δεν είναι ότι εμπόδισα ποτέ τη διαφορετικότητα στην παραγωγή μας, όχι. Αλλά δεν έκανα και τίποτα για να την εξασφαλίσω. Σήμερα, σκέφτομαι τι θα μπορούσα να είχα κάνει. Πώς θα μπορούσα να είχα τρέξει τη σειρά με έναν άλλο τρόπο. Μακάρι να είχα τότε την αφύπνιση που έχω σήμερα.»

Friends

Πάντως, η κριτική του ότι τα «Φιλαράκια» ήταν μία υπόθεση λευκών, με «προβλήματα λευκών», δεν προέκυψε τώρα. Μέσα στις δεκαετίες πολλές φορές έχει σχολιαστεί η μονοδιάστατη πολιτισμική απεικόνιση της Νέας Υόρκης (όπως βέβαια και η εντελώς ανέφικτη πραγματικότητα των 20something ημι-άνεργων ηρώων που κατοικούν σε τέτοια διαμερίσματα).

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Σουίμερ, ο «Ρος», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια ότι ο ίδιος πίεσε, «πολύ συστηματικά και συνειδητά», για να έχει ο χαρακτήρας του διαφυλετικές συντρόφους (η «Τζούλι» ήταν ασιατικής καταγωγής και η «Τσάρλι» αφροαμερικανή).

Σε παλιότερη ερώτηση στην Λίζα Κούντροου («Φίμπι») για το τι θα συνέβαινε διαφορετικό αν το «Friends» ήταν μία σύγχρονη σειρά, η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: «Σίγουρα δεν θα ήμασταν όλοι λευκοί».

Διαβάστε περισσότερα: