Buzz

Είδαμε τον Λούις Σι Κέι στην Αθήνα. Κι αυτά είναι τα 5 πράγματα που θα θυμόμαστε

στα 10

Στην κατηφόρα των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, ο Αμερικανός κωμικός έκανε ένα ανελέητο stand up στα μέρη μας κοιτάζοντας, όπως πάντα, τον εαυτό του στον καθρέφτη.

Είδαμε τον Λούις Σι Κέι στην Αθήνα. Κι αυτά είναι τα 5 πράγματα που θα θυμόμαστε

Ο Λούις Σι Κέι είδε την καριέρα του να εκτοξεύεται στα ύψη και να συντρίβεται, με ταχύτητα αστραπής. Ο χαρακτηριστικά αυτοσαρκαστικός Αμερικανός κωμικός που μέχρι πριν δυο χρόνια είχε κατακτήσει την κορυφή του entertainment - πάντα μ' ένα λόγο όχι απλώς αιχμηρό, όχι απλώς σπαρακτικά μελαγχολικό, αλλά πάντα στραμμένο προς τις δικές του ανεπάρκειες - τράβηξε υποχρεωτικό χειρόφρενο όταν κατηγορήθηκε για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, επειδή ανάγκαζε γυναίκες συναδέλφους και συνεργάτιδες να τον παρακολουθούν ν' αυνανίζεται, χρησιμοποιώντας τη θέση του ως μοχλό πίεσης.

Περισσότερα για τον Λούις Σι Κέι:

Το «από εκεί και πέρα» είναι θέμα προς συζήτηση. Επειδή για εμάς η αναλογικότητα της ποινής είναι Ευαγγέλιο, θεωρούμε πως ο Λούις Σι Κέι έχει, πια, κάθε δικαίωμα να προσπαθήσει να σουλουπώσει από την αρχή την καριέρα του, το οποίο και κάνει αυτόν τον καιρό με μια ευρωπαϊκή τουρνέ, βρίσκοντας πόρτες ανοιχτές, εκεί όπου στην Αμερική κλείνουν με δύναμη πάνω στο πρόσωπό του. Σ' αυτό το πλαίσιο, ήρθε στην Αθήνα για τρεις sold out παραστάσεις, μπροστά σ' ένα, να το πούμε κι αυτό, εκπληκτικό κοινό από ανθρώπους που πραγματικά ήθελαν να βρίσκονται εκεί, ανταποκρίνονταν κάθε στιγμή της διαδρομής του μονολόγου κι έφυγαν λίγο πλουσιότεροι σε σκέψεις, όχι μόνο χάρη σε όσα είπε ο κωμικός.

Πήγαμε, είδαμε κι αυτά είναι τα 5 πράγματα που θα θυμόμαστε.

louis ck 607

Κανένας ελέφαντας στο δωμάτιο Το stand-up είναι εξορισμού μια μορφή τέχνης που αγγίζει περισσότερο την... αυτοτιμωρία. Ο Λούις Σι Κέι όχι απλώς δεν απέφυγε να σχολιάσει το σκάνδαλο που προκάλεσε, αλλά το αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή στη σκηνή και δεν το άφησε ώσπου να τελειώσει το πρώτο μέρος. Φυσικά με χιούμορ, όλο και πιο μαύρο, αλλά και με μια ιδιαίτερη γενναιότητα που ξεκίνησε αφοπλιστικά: «Πώς ήταν η χρονιά σας; Εμένα χάλια.»

What's your thing? Ηταν η ατάκα που, κάπως, συνόψισε όχι μόνο την πορεία του Λούις Σι Κέι, αλλά και ολόκληρη τη φιλοσοφική συζήτηση για το δίκοπο μαχαίρι της διασημότητας. «Εσάς ποιο είναι το βίτσιο σας; Γιατί όλοι σας ξέρετε το δικό μου.»

Αλλαγή ύφους Ηταν μικρή, αλλά ήταν ξεκάθαρη. Αν, παλιότερα, η κωμωδία του Λούις Σι Κέι έκρυβε μια μεγάλη τρυφερότητα, έναν αδέξιο συναισθηματισμό που, σε συνδυασμό με τον βαθύ κυνισμό του, έφτιαχνε έναν ακαταμάχητο λόγο, τώρα στο σόου του υπάρχει μόνο ο... κυνισμός. Η κωμωδία του στην Αθήνα ήταν σκληρή, ανελέητη, όχι τόσο προς τα πράγματα, όσο προς τον ίδιο και δεν επέτρεψε κανένα χαμόγελο κατανόησης ή «στοργής», αντίθετα άφησε τους θεατές με μια γεύση σίδερου στο στόμα.

louis ck 607

Adam, Eve and Steve Από τα πιο αστεία νούμερα της βραδιάς ήταν αυτό όπου ο Λούις Σι Κέι αναπαράστησε τι θα έλεγε ο Θεός αν οι άνθρωποι μπορούσαν να τον ακούσουν: «Τα καταλάβατε όλα λάθος: στην Εδέμ δεν ήταν μόνο ο Αδάμ και η Εύα, ποιος σας είπε ότι η νόρμα είναι το ετερόφυλο ζευγάρι; There was Adam, Eve and Steve κι Εγώ που κοιτούσα. Και να κάνετε σεξ με τα ζώα, γι' αυτό σας τα έβαλα στον κόσμο. Κι εσείς τα τρώτε; Τι αηδία!» Το δεύτερο μέρος του σόου, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο αδύναμο, παίζοντας με μια πολιτική μη-ορθότητα που ο Ρίκι Τζερβέζ καταφέρνει τόσο καλύτερα.

Και λίγη Ελλάδα Ναι, χάρηκε που ήταν εδώ - και πώς όχι, όταν τα 1200 άτομα που βρισκόμασταν μέσα στην αίθουσα νιώσαμε τα χέρια μας να πονάνε από το αλλεπάλληλο χειροκρότημα. Ναι, έκανε βόλτα στην Αθήνα και του φάνηκε «μια πόλη με λίγο κόσμο και πολύ γκράφιτι». Αλλά εκείνο που μας έκανε να γελάσουμε περισσότερο και πιο πικρά για το εκτόπισμα της χώρας μας ήταν μια άλλη ατάκα: «Δεν μπορώ να δουλέψω στην Αμερική, γι' αυτό βρίσκομαι στην άλλη άκρη του κόσμου. Πάω στοίχημα πως όταν ακούσατε τι έκανα, όταν με είδατε στην τηλεόραση κατηγορούμενο, είπατε, "σούπερ, τώρα μπορεί να έρθει στην Αθήνα!".» Πόσο αλήθεια.

Περισσότερα για τον Λούις Σι Κέι: