Buzz

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου επιστρέφει!

στα 10

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου διεξάγεται από τις 13 μέχρι και τις 20 Ιουνίου, με έντονο περιβαλλοντολογικό πρόσημο.

Flix Team
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου επιστρέφει!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου ξεκινά στις 13 Ιουνίου, συνεχίζοντας την ξεχωριστή του πορεία μέσα στα θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας. Χρονιά με τη χρονιά το Φεστιβάλ διαμορφώνει το διακριτό του χαρακτήρα ως μια διοργάνωση που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο όχι μόνο με το υπέροχο νησί της Κιμώλου, αλλά και την ίδια τη φύση, την καλλιτεχνική της απεικόνιση στο σινεμά του κόσμου, την άρρηκτη σχέση της με τον άνθρωπο.

Οι προβολές του σε διαφορετικά σημεία του νησιού της Κιμώλου, η παρέα που σχηματίζεται κάθε βράδυ μετά από κάθε προβολή στα σοκάκια της χώρας ή στην άμμο κάποιας παραλίας, η ευαισθητοποίηση των διοργανωτών του σε σχέση με τη διαρκή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, μετατρέπουν το Φεστιβάλ της Κιμώλου στη ιδανική έναρξη του κινηματογραφικού ελληνικού καλοκαιριού.

The Apple Day

Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει τη Δευτέρα 13 Ιουνίου με την προβολή του ιρανικού δράματος «The Apple Day» του Μαχμούντ Γκαφαρί (2022). Η ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στην Τεχεράνη που ζει από το εμπόριο μήλων έκανε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

The Eyes Below The Eyes Below

shelter Shelter

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν έξι ταινίες μυθοπλασίας απόόλο τον κόσμο, παραγωγής 2021 και 2022. Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματοςθα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν επιλεχθεί από τονκαλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Manuel de Coco, ο οποίος αυτή τη χρονιάπροσθέτει στο πρόγραμμα και ταινίες που θα κάνουν την πανευρωπαϊκή τουςπρεμιέρα στο νησί της Κιμώλου.

  • The Eyes Below (Γαλλία / 2022) – Τρόμου, Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα - παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξις Μπρουσόν
  • Sijou (Ινδία / 2021) – Ιστορικό Δράμα, Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα - παρουσία του σκηνοθέτη Βισάλ Τσαλίχα και τριών συντελεστών της ταινίας.
  • Herd Immunity (Καζακστάν / 2021) – Μαύρη Κωμωδία, Πανελλήνια Πρεμιέρα - παρουσία του παραγωγού Γκιγιόμ Ντεσέιλ
  • Bootlegger (Καναδας / 2021) – Δράμα, Πανελλήνια Πρεμιέρα (Την ταινία θα εκπροσωπήσει η Βανέσα Τατιάνα Μπίρλι της εταιρείας Cine Tapis Rouge από το Κεμπέκ)
  • Me & the Beasts (Βενεζουέλα / 2021) – Κωμωδία Φαντασίας, Πανελλήνια Πρεμιέρα – παρουσία του σκηνοθέτη Νίκο Μανζάνο
  • Shelter (Ιρλανδία / 2021) – Δράμα, Πανελλήνια Πρεμιέρα – παρουσία του σκηνοθέτη Σον Μπρέθνακ

Οι ταινίες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα τους σεμεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Berlin Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festivalκ.ά.), θα διεκδικήσουν το Χρυσό Δέντρο και τo βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πουθα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι η Λίντα Μπελκίρια (Head of Cairo Film Connection στο Cairo International FilmFestival - Τυνησία) και μέλη της επιτροπής οι Αντόνιο Κόστα Βαλέντε (Διευθυντής του Avanca Film Festival - Πορτογαλία), Κάτια Πανταζή (παραγωγός - Ελλάδα), Κορίνα Κονταξάκη (ηθοποιός και σκηνοθέτης - Κύπρος / Ελλάδα), Αριστοτέλης Μεταξάς (διευθυντής φωτογραφίας - Ελλάδα)

awaken

Tαινία Λήξης Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου με το ντοκιμαντέρ «Αwaken» του Τομ Λόου (ΗΠΑ, 2018) που γυρίστηκε μέσα σε ένα διάστημα πέντε χρόνων σε περισσότερες από 35 χώρες, μια ποιητική εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης, της τεχνολογίας, του χρόνου και της μνήμης, σε παραγωγή των Τέρενς Μάλικ και Γκόντφρι Ρέτζιο και αφήγηση της Λιβ Τάιλερ.

kimolos

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα δημιουργηθούν οι εξής πρακτικές οργάνωσης για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης:

  • Στα σημεία προβολών θα τοποθετηθεί ψύκτης και θα διατίθενται οικολογικάκυπελάκια πολλαπλής χρήσης. Η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στην μείωση τωνπλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης.
  • Oι θεατές οι οποίοι καπνίζουν θα μπορούν να προμηθεύονται πήλινατασάκια στα σημεία των προβολών.
  • Οι κατάλογοι του φεστιβάλ θα εκτυπωθούν σε οικολογικό χαρτί.
  • Μέρος των ενεργειών υλοποίησης ενός «πράσινου» φεστιβάλ στους χώρους τωνπροβολών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα “Κιμωλίστες”και το Δήμο Κιμώλου.

kimolos

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού / Διοργανωτές: ΕΙΚΟΝΑ ΑΜΚΕ, ΔήμοςΚιμώλου / Συνδιοργανωτής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου / Μεγάλος χορηγός: ΕΡΤΧορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 /Δωρητής: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης / Αρωγός: Εθελοντική ομάδα Κιμωλίστες

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κιμώλου στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

kimolos