Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Η Σάλμα Χάγιεκ επιστρατεύει 9 animators και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ για τον «Προφήτη»

στα 10

Χθες βράδυ, το Flix βρέθηκε στην πρώτη σειρά της επίσημης παρουσίασης του «Προφήτη», της φιλόδοξης animation μεταφοράς των ποιημάτων του Χαλίλ Γκιμπράν. Δείτε την παραγωγό Σάλμα Χάγιεκ, τους 9 οσκαρικούς animators και τον guest star έκπληξη Ζεράρ Ντεπαρντιέ να παρουσιάζουν την work-in-progress ταινία.

Κάννες 2014: Η Σάλμα Χάγιεκ επιστρατεύει 9 animators και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ για τον «Προφήτη»

Σάββατο βράδυ, η αίθουσα 60mme του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών είχε στρώσει το δικό της κόκκινο χαλί, κλείσει το μεσαίο διάζωμά της με βελούδινο κορδόνι και υποδέχτηκε τους συντελεστές του «Προφήτη», της animation κινηματογραφικής μεταφοράς των ποιημάτων του Χαλίλ Γκιμπράν. Παραγωγός και ψυχή της βραδιάς, η Σάλμα Χάγιεκ, η οποία χθες βράδυ τιμούσε την λιβανέζική της καταγωγή.

«Ο Τιερί Φρεμό με παρουσίαση ως Μεξικανή. Και έχει δίκιο. Ομως απόψε είμαι εδώ για να τιμήσω τον παππού μου, που υπεραγαπούσα. Να τιμήσω την λιβανέζική μου καταγωγή. Ημουν η αγαπημένη του και εκείνος μου πρωτοδιάβασε τον ''Προφήτη''. Ενα βιβλίο που κατάλαβα, όταν το ξανάπιασα στα χέρια μου πολύ μεγαλύτερη. Αυτό που συμβαίνει απόψε εδώ, είναι ένα όνειρο ζωής....»

Δείτε το βίντεο που τραβήξαμε με την Σάλμα να παρουσιάζει το πρότζεκτ στο κοινό των Καννών.



Η Χάγιεκ, ως παραγωγός και άψογη οικοδέσποινα, παρουσίασε όλους τους συνεργάτες του πρότζεκτ, το οποίο είχε προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια δολάρια και κόστισε στη Χάγιεκ 3 άυπνα χρόνια και ένα έλκος. Εννέα συνολικά σκηνοθέτες συμμετείχαν, καθώς την κυρίως ταινία έχει σκηνοθετήσει ο Ρότζερ Αλερς (ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «Βασιλιά των Λιονταριών») αλλά την κινηματογραφική μεταφορά κάθε ποιήματος υπογράφει κι ένας διαφορετικός animator: από τον Μπιλ Πλίμπτον («In Your Face») μέχρι τον Τομ Μουρ («The Secret of Kells») και από την Τζόαν Γκρατς («Mona Lisa Descending a Staircase») μέχρι τους αδελφούς Πολ και Γκέταν Μπρίτσι («The Hunchback of Notre Dame»). Αφηγητής της ταινίας είναι ο Λίαμ Νίσον, ενώ επίσης δανείζουν τις φωνές τους οι Τζον Κραζίνσκι, Σάλμα Χάγιελ και Κουαβενζανέ Γουόλις.

1

2

Κάθε ένας από τους σκηνοθέτες παρουσίαζε και εξηγούσε πώς προσέγγισε το κομμάτι του, ενώ αμέσως μετά ακολουθούσε ένα κομμάτι της δουλειάς και δείγμα του animated στιλ του (σε μία work-in-progress μορφή). Στην αίθουσα ήταν επίσης ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ που έχει υπογράψει την μουσική της ταινίας (εκτός από ένα μουσικό κομμάτι που έγραψε ο ιρλανδός Γκλεν Χάζαρντ, του «Once»).

3

5

Παρόντες και οι μεξικανοί Αλφόνσο Κουαρόν και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ που στήριζαν τη συμπατριώτισσά τους Χάγιεκ, η Ζόι Σαλντάνα, ο σύζυγος (και εν μέρει χρηματοδότης του πρότζεκτ) Φρανσουά Πινό και η μικρή του κόρη, Βαλεντίνα. Στηρίζοντας το πολιτικό statement της μαμάς της, η μικρή Βαλεντίνα φωτογραφήθηκε στο τέλος της προβολής με το «Bring Back Our Girls» πλακάτ, το οποίο και η Σάλμα σήκωσε στην είσοδό της στο κόκκινο χαλί.

5

6

Υπήρξε όμως κι ένας guest star έκπληξη στη βραδιά. Μόλις τέλειωσε το πρώτο τμήμα της παρουσίασης, η Χάγιεκ σηκώθηκε και πλησίασε την πόρτα της σκηνής.

«Σας κρατούσαμε μία έκπληξη. Παρακαλώ υποδεχτείτε το φίλο μου Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος θα απαγγείλει ένα από τα ποιήματα του ''Προφήτη''...»

Δείτε το βίντεο.



Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.