Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Ημέρα έβδομη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν την έβδομη ημέρα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2011: Ημέρα έβδομη
Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό έχει την τιμητική του

Κάννες 2011: Ημέρα έβδομη – Τρίτη 17 Μαΐου

Η ταινία «The Beaver», σε σκηνοθεσία της Τζόντι Φόστερ και με πρωταγωνιστές την ίδια και τον Μελ Γκίμπσον προβάλλεται στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Εννοείται ότι ένας από τους λόγους επιλογής της ταινίας ήταν το «επαναλανσάρισμα» του Μελ Γκίμπσον, ή ακόμα το κουτσομπολιό που θ’ ακολουθήσει τη δημόσια εμφάνισή του. Ο Μελ, λοιπόν, ΔΕΝ εμφανίστηκε στο photo call ή στη συνέντευξη τύπου για την ταινία κι άφησε την Τζόντι Φόστερ να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η πολυμήχανη, sui generis ηθοποιός / δημιουργός είπε: «Ημουν σίγουρη ότι με μένα ως σκηνοθέτη, ο Μελ δε θα είχε κανένα πρόβλημα. Αν επρόκειτο για άλλον ηθοποιό, μπορεί να είχα επιλέξει διαφορετική κατεύθυνση. Ο Μελ κατανοούσε βαθιά τον χαρακτήρα του Γουόλτερ, του ήρωα που ενσαρκώνει. Ηταν πρόθυμος να υποδυθεί έναν άντρα σε εσωτερική σύγκρουση, κάτι που έχει βιώσει κι ο ίδιος. Μιλήσαμε γι’ αυτό το θέμα πολύ στη διάρκεια του γυρίσματος. Για τον Μελ ήταν πολύ σημαντικό να κάνει αυτήν την ταινία. Ξέρω ότι αισθάνεται πολύ περήφανος.»

Ωστόσο, ο Μελ Γκίμπσον συνόδεψε την Τζόντι Φόστερ στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας, διέσχισε το κόκκινο χαλί, πόζαρε για τους φωτογράφους, πάντα στο πλευρό της σκηνοθέτιδάς του. Ομορφος, χαμογελαστός και λιγομίλητος. Χωρίς εκρήξεις.

Μια αίσθηση ασφάλειας ενέπνευσε στο πιστό κοινό του ο Ακι Καουρισμάκι με τη νέα του ταινία, «Le Havre», που κινήθηκε στον οικείο κόσμο του Φινλανδού δημιουργού. Στη συνέντευξη τύπου για την ταινία, ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Πιερ Νταρουσέν είπε για τον σκηνοθέτη: «Ο Ακι είναι το αντίθετο ενός Γάλλου Προέδρου. Παίρνει μικρά κομματάκια και τα πλάθει σ’ έναν ολόκληρο κόσμο. Ο Πρόεδρος διαλύει τον κόσμο σε μικρά κομματάκια.» Ο ίδιος ο Καουρισμάκι μίλησε για την εποχή μας με χαρακτηριστικό κυνισμό: «Οταν παρατηρώ τους ανθρώπους του κόσμου μας, χάνω κάθε ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη. Ετσι, για ν’ αποφύγω να κάνω τα πράγματα χειρότερα, σχεδίασα αυτήν την ταινία ως διέξοδο ψυχαγωγίας. Ηδη απ’ όταν ήμουν 10 χρόνων είχα απομυθοποιήσει τα πράγματα, αλλά τότε ακόμα προσποιόμουν, για να δώσω ελπίδες στους άλλους.» Και τελειώνοντας, μίλησε με χιούμορ για την αγαπημένη του κάμερα: «Αυτή η κάμερα ανήκε στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Αλλά εκείνος γύρισε μόνο δυο ταινίες μ’ αυτήν, κι εγώ 18, οπότε δεν είναι δική του κάμερα πια... Ο Θεός να τον αναπαύσει...»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει κοκτέιλ - ή, καλύτερα, τσίπουρο - πάρτυ στο περίπτερο που μοιράζεται με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Παρόντες, δίπλα στη θάλασσα, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ., Γιώργος Παπαλιός, όσοι εκπρόσωποι του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου βρίσκονται στις Κάννες, αλλά και πολλοί επαγγελματίες από εταιρείες παραγωγής και πωλήσεων άλλων χωρών.

Προβάλλεται η ταινία «Tatsumi» του Ερικ Κου. Οι δύο δημιουργοί συναντιούνται μπροστά στους φωτογράφους.

Το Φεστιβάλ Καννών τιμά τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, αφιερώνοντάς του την αποψινή βραδιά και προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ των Βενσάν Περό και Τζεφ Ντομενέκ, «Belmondo, Itineraire».

Διαβάστε τι συνέβη την πρώτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη τη δεύτερη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τρίτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την τέταρτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την πέμπτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών

Διαβάστε τι συνέβη την έκτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών