Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Ημέρα δεύτερη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν τη δεύτερη ημέρα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2011: Ημέρα δεύτερη
Το ξωτικό που ονομάζεται Τίλντα Σουίντον

Κάννες 2011: Ημέρα δεύτερη – Πέμπτη 12 Μαΐου

Συνέντευξη Tύπου για την ταινία «Sleeping Beauty», συμμετέχουν η σκηνοθέτις Τζούλια Λι και οι ηθοποιοί Εμιλι Μπράουνινγκ και Ρέιτσελ Μπλέικ. «Η ιστορία», λέει η Λι, «μου ήρθε απ’ ευθείας στο μυαλό σε κινηματογραφική φόρμα. Ετσι ήταν πολύ απλό να την κάνω σενάριο.» Μήπως έπρεπε να τη σκεφτεί λίγο παραπάνω;

Συνέντευξη Tύπου για την ταινία «We Need to Talk About Kevin», συμμετέχουν η σκηνοθέτης Λιν Ράμσεϊ και οι πρωταγωνιστές Τίλντα Σουίντον, Τζον Σι Ράιλι και Εζρα Μίλερ. Είπε η Τίλντα Σουίντον (μητέρα η ίδια διδύμων αγοριών), «το να μην αγαπά μια μητέρα το παιδί της είναι το τελευταίο ταμπού. Η μητρότητα είναι κάτι πολύ βίαιο, πολύ αιματηρό. Είναι αιματηρό να είσαι γονιός και είναι αιματηρό να είσαι παιδί. » Η Τίλντα, με το γνωστό νεραϊδοπαρμένο στιλ της, έκλεψε την παράσταση, τόσο στο photo call, αλλά και αργότερα στο κόκκινο χαλί. Εκεί είχε μία απρόοπτη συνάντηση: η Τζέιν Φόντα, αρτι αφιχθείσα στις Κάννες, πόζαρε στους φωτογράφους.

Τελετή απονομής του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Ζιλ Ζακόμπ, προσκαλεί στη σκηνή τον σκηνοθέτη, με τα λόγια «grazie, grazie, grazie!»

Επίσημη πρώτη του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα», με το «Restless» του Γκας Βαν Σαντ. Λαμπερή πρεμιέρα με λαμπερά ονόματα: εκτός από το σκηνοθέτη, τους πρωταγωνιστές του Μία Γουασικόφσκα και Χένρι Χόπερ και την παραγωγό της ταινίας Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, σύσσωμη παραβρέθηκε η κριτική επιτροπή, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο Εμίρ Κουστουρίτσα και τη Γαλλίδα σταρ Ελοντί Μπουσέ. Παρών και ο Τζον Κάμερον Μίτσελ («Απώλεια», «Shortbus») ο οποίος φημολογείται ότι θα παίξει μουσική σε πριβέ πάρτι.

Τιμητικές προβολές του «Κομφορμίστα», του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και της ταινίας «Puzzle of a Downfall Child» του Τζέρι Σάτσμπεργκ, με πρωταγωνίστρια την Φέι Ντάναγουεϊ, αφορμή για τη φωτογραφία που αποτελεί την αφίσα του φετινού φεστιβάλ. Παρόντες στην προβολή, ο Σάτσμπεργκ και η Ντάναγουεϊ.

Ανοιγμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών» με την ταινία του σλάπστικ κωμικού τριδύμου Ντομινίκ Αμπέλ, Φιόνα Γκόρντον και Μπρουνό Ρεμί («Rumba»). Ομως αυτό που προηγήθηκε της προβολής της ταινίας, έκλεψε την παράσταση: σκηνοθέτες και ηθοποιοί που έχουν φιλοξενηθεί στο «Δεκαπενθήμερο» μέσα στα χρόνια (ανάμεσά τους οι Κώστας Γαβράς, Μισέλ Πικολί, Ολιβιέ Ασαγιάζ και Ανιές Βαρντά) ανέβηκαν στη σκηνή και δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον φυλακισμένο Ιρανό συνέδελφό τους Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο απένειμαν το τιμητικό βραβείο «Χρυσή Αμαξα». Η Βαρντάς μάλιστα έβαλε μία τρυφερή, δημιουργική πινελιά στη στιγμή: έβγαλε από την τσάντα της ένα ψεύτικο, συμβολικό ταχυδρομικό περιστέρι, το οποίο κόλλησε στο βραβείο, ευχόμενη «να πετάξει και να το μεταφέρει στον Τζαφάρ».

Διαβάστε τι συνέβη την πρώτη ημέρα του 64ου Φεστιβάλ Καννών