Buzz

Ο Τζος Γουίντον αρνείται όλες τις κατηγορίες για τοξική συμπεριφορά

στα 10

Για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό ο Τζος Γουίντον αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη και απαντήσει σε όλους αυτούς που τον κατηγορούν για τοξικής συμπεριφορά στο σετ. Αλλά, τελικά, κατάφερε να πείσει κανέναν;

Ο Τζος Γουίντον αρνείται όλες τις κατηγορίες για τοξική συμπεριφορά

Ο Τζος Γουίντον ήταν κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στο Χόλιγουντ, ένας πραγματικός θεός για τους απανταχού geeks, ένας σεναριογράφος που εξυμνούσε την γυναικεία χειραφέτηση, όπου οι φανς των ταινιών και σειρών φαντασίας και επιστημονική φαντασίας αλλά και των κόμικς λάτρευαν.

Ομως όλα αυτά γκρεμίστηκαν όταν από το 2017 άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα άρθρα που τον ξεσκέπασαν και έδειξαν στον κόσμο το πραγματικό του πρόσωπο. Πρώτα ήταν ένα άρθρο όπου η πρώην σύζυγός του τον κατηγόρησε για υποκρισία όσο αφορά τις φεμινιστικές τους αντιλήψεις, αλλά και για εκρήξεις θυμού και απιστία. Ακολούθησαν και κατηγορίες από το σετ της σειράς «Buffy the Vampire Slayer» όπου η Καρίσμα Κάρπεντερ είχε καταγγείλει τον Τζος Γουίντον για κατάχρηση εξουσίας και τη δημιουργία τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος την εποχή των γυρισμάτων της σειράς, αναφέροντας μια σειρά από προσωπικές προσβλητικές επιθέσεις που την έχουν σημαδέψει.

Τέλος, και ίσως αυτό ήταν και το τελικό και πιο δυνατό χτύπημα στην καριέρα του, ήταν όταν οι σταρς του «Justice League», ο οποίος ανέλαβε την σκηνοθεσία μετά και την αποχώρηση του Ζακ Σνάιντερ λόγω του θανάτου της κόρης του, η Γκαλ Γκαντότ και ο Ρέι Φίσερ τον κατηγόρησαν για απαράδεκτη και τοξική συμπεριφορά στα γυρίσματα της ταινίας. Η Γκαντότ μάλιστα είχε δηλώσει πως την είχε απειλήσει πως θα καταστρέψει την καριέρα της, ενώ οι κατηγορίες του Φίσερ είχαν ξεκινήσει έρευνα από την Warner, κάτι όμως που δεν κατέληξε σε κάτι σοβαρό με τον ίδιο να κατηγορεί και το στούντιο για συγκάλυψη.

Διαβάστε ακόμα: Η Γκαλ Γκαντότ παραδέχτηκε πως ο Τζος Γουίντον είχε απειλήσει την καριέρα της

Joss Whedon main

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ο Τζος Γουίντον αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του και να απαντήσει σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Σε ένα αρκετά εκτενές άρθρο που έγραψε η Λίλα Σαπίρο για το New York Magazine για όλα όσα συνέβησαν με τον Γουίντον, φιλοξενεί και μια συνέντευξή του με τον ίδιο να απαντά σε όλα όσα τον κατηγορούν.

Το μέρος όπου αφορά το «Justice League» ξεκινά με το ένα μέλος του συνεργείου να εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν λέγοντας πως ο Σνάιντερ να αντιμετώπιζε τους συνεργάτες του ως συν-σεναριογράφους, ενώ ο Γουίντον περίμενε να πουν τις ατάκες τους ακριβώς όπως τις είχε γράψει και «αυτό δεν πήγε καθόλου καλά». Οι ηθοποιοί άρχισαν να επικρίνουν τις αλλαγές στο σενάριο και η Γκαντότ πρότεινε ότι ο Γουίντον δεν καταλάβαινε πως λειτουργούσαν οι ταινίες με υπερήρωες. Ο Γουίντον κάποια στιγμή, σύμφωνα με το μέλος του συνεργείου, ανακοίνωσε ότι δεν είχε δουλέψει ποτέ με «μια πιο αγενή ομάδα ανθρώπων» και όλοι οι ηθοποιοί σώπασαν στο πλατό.

«Μου ζήτησαν να το φτιάξω και πίστεψα πως θα μπορούσα να βοηθήσω», δήλωσε ο Γουίντον με το άρθρο να αναφέρει πως ο ίδιος θεωρεί την απόφασή του αυτή ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ζωής του. Πολλά αναφέρονται στο άρθρο για το ότι ο Γουίντον συμφώνησε τελικά να μιλήσει, καθώς δεν μπορούσε πλέον να σιωπά για όλους τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να γκρεμίσουν την κληρονομιά του. Αλλά έχει επίσης πλήρη επίγνωση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πράγματα που έχουν πει εναντίον του. «Είμαι τρομοκρατημένος, με κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα μου», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Ζακ Σνάιντερ διαφοροποίησε το όραμά του με το «Zack Snyder's Justice League» από εκείνο του Τζος Γουίντον

joss whedon

Οσο αφορά τις καταγγελίες της Γκαντότ ότι της απείλησε την καριέρα απάντησε πως «δεν απειλώ ανθρώπους, ποιος το κάνει αυτό;» Σύμφωνα με τον ίδιον η Γκαντότ δεν τον κατάλαβε μιας και «τα αγγλικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, και εγώ έχω την τάση να είμαι εκνευριστικά περιγραφικός όταν μιλάω». Η Γκαντότ του ζήτησε να αλλάξει μια ατάκα στο σενάριο και εκείνος της είπε «πάνω από το πτώμα μου. Τότε μου είπαν πως είχα πει πάνω από το δικό της πτώμα και ότι θα το έδενα στις ράγες του τρένου». (Σύμφωνα με πληροφορίες η Γκαντότ έστειλε ένα e-mail στο περιοδικό λέγοντας πως «είχα καταλάβει τέλεια το τι ήθελε να πει».)

Οσο αφορά τον Φίσερ και τον ρόλο του ως Cyborg, ο Γουίντον εξήγησε γιατί έκοψε την ιστορία του, που υπάρχει ολόκληρη στο τετράωρο «Zack Snyder’s Justice League». «Η ιστορία του δεν έβγαζε νόημα και η ερμηνεία του ήταν απλά κακή», δήλωσε. Σύμφωνα με το περιοδικό την άποψη αυτή δεν φαίνεται να είχε μόνο ο Γουίντον. Σύμφωνα με πηγές, σε τεστ προβολές που έκανε το στούντιο, οι θεατές θεώρησαν τον Cyborg ως τον «χειρότερο χαρακτήρα σε ολόκληρη την ταινία». Ο Γουίντον προφανώς πέρασε «ώρες» συζητώντας τις αλλαγές με τον Φίσερ και οι συνομιλίες τους ήταν εγκάρδιες. Αλλά ο Γουίντον είπε ότι κανένας από τους ισχυρισμούς που έκανε ο Φίσερ στα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν «είτε αληθινός είτε άξιος συζήτησης». Οταν ρωτήθηκε για τα κίνητρα του Φίσερ, ο Γουίντον είπε, «μιλάμε για μια κακόβουλη δύναμη. Μιλάμε για έναν κακό ηθοποιό και με τις δύο έννοιες».

Διαβάστε ακόμα: To «Justice League: The Snyder Cut» δεν θα έχει ούτε ένα καρέ του Τζος Γουίντον

Joss Whedon

Στο αρκετά μεγάλο άρθρο επίσης ο ίδιος μιλάει για τις κατηγορίες από τους ηθοποιούς του «Buffy the Vampire Slayer», για τα μέλη του συνεργείου του «Dollhouse» που τον κατηγορήσαν για τοξική συμπεριφορά, για την πρώην γυναίκα του λέγοντας «η πρώην γυναίκα μου με έκανε στόχο και οι άνθρωποι το εκμεταλλεύτηκαν κυνικά», αλλά και τους φανς αναφέροντας πως «δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ο φεμινισμός».

Κλείνοντας ο Γουίντον υπερασπίστηκε την συμπεριφορά του στα γυρίσματα των τηλεοπτικών αυτών σειρών λέγοντας πως «οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει κάθε οπλοποιήσιμη λέξη της σύγχρονης εποχής για να φαίνεται ότι ήμουν ένα καταχρηστικό τέρας. Νομίζω ότι είμαι ένας από τους καλύτερους showrunner που έχουν υπάρξει ποτέ».

Τώρα το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε το τι έχει να απαντήσει η απέναντι πλευρά σε όλες αυτές τις δηλώσεις. Και μάλλον δεν θα αργήσουμε να το δούμε.