Buzz

Οχι, ο Χιθ Λέτζερ δε θα σου επέτρεπε να κάνεις αστειάκια για το «Brokeback Mountain»

στα 10

O Tζέικ Τζίλενχαλ αποκαλύπτει ότι ο Χιθ Λέτζερ είχε πολλές φορές σταματήσει κάθε ομοφοβικό «χαβαλέ» σε παρέες.

Οχι, ο Χιθ Λέτζερ δε θα σου επέτρεπε να κάνεις αστειάκια για το «Brokeback Mountain»

Ο Τζέικ Τζίλενχαλ πέρασε ένα έντονο μήνα συνεντεύξεων και promotion του «Spider-Man: Μακριά από τον Τόπο του». Μαζί με τον Τομ Χόλαντ, εμφανίστηκαν παντού και μίλησαν για τα πάντα.

Σε μία όμως σόλο του εμφάνιση, στην εκπομπή «Today» του NBC, ο Τζίλενχαλ μίλησε ευρύτερα για την καριέρα του και αναφέρθηκε στο πώς «Το Μυστικό του Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι ήταν μία κομβική στιγμή που τα άλλαξε όλα. Ο Τζίλανχαλ δέχθηκε το ρόλο σε αυτή την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο γκέι άντρες, μία εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο κα πάρα πολλοί συνάδελφοί του την είχαν απορρίψει, τρομαγμένοι ότι κάτι τέτοιο θα τερματίσει την καριέρα τους. Διαβάστε εδώ ποιοι είχαν πει όχι.

Brokeback Mountain 607

Aντίθετα όμως με τις αντιλήψεις της εποχής, η οσκαρική ταινία του Ανγκ Λι, έγινε η βάση για μία καριέρα εξαιρετικών προτάσεων και επιλογών για τον Τζίλενχαλ.

«Μου άνοιξε τόσες πόρτες. Ηταν τρελό αυτό που συνέβη! Μου καθόρισε την καριέρα με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πάνω από όλα όμως, είναι η ταινία που άφησε μια κληρονομιά. Δεν ήταν η ταινία "μας" πια. Μάς ξεπέρασε. Εγινε κάτι πολύ προσωπικό για τον κάθε θεατή. Εγινε η ταινία "τους"...»

Το σχόλιο του Τζίλενχαλ όμως που έγινε viral στα social από αυτή την συνέντευξη έχει να κάνει με τον Χιθ Λέτζερ, και πώς εκείνος 15 χρόνια πριν, χειριζόταν κάθε "πλακίτσα" για το θέμα της ταινίας: τη σχέση δύο γκέι κάουμποϊ στην Αμερική των 50ς.

brokeback mountain 607

«Ενας από τους πολλούς λόγους που αγαπάω τον Χιθ είναι για τον τρόπο που αντιμετώπιζε τέτοια αστειάκια» δήλωσε ο Τζίλενχαλ.

«Πολύ κόσμος με πλησίαζε, και με πλησιάζει ακόμα, κάνοντας χαβαλέ με το θέμα ή σατιρίζοντας μια ατάκα μου από την ταινία. Ομως ο Χιθ δε θα επέτρεπε ποτέ κανένα αστείο. Θα το έκοβε αμέσως. "Οχι, δεν κατάλαβες. Είναι μία ταινία για την αγάπη»"...»

«Και θα τους το έκοβε, φίλε. Με αυτό το απόλυτο "Οχι."...»

Υπάρχει λόγος που αυτή η απάντηση του Τζίλενχαλ έκανε επικεφαλίδες μέσα στο σαββατοκύριακο. Κι αυτό γιατί έχει γίνει μεγάλη συζήτηση πια, δύο χρόνια τώρα στην μετά #metoo εποχή, για το πόσο όλος αυτός ο διάλογος περί σωστής και ευπρεπούς επικοινωνίας όλων μας (στρέιτ και LGBTQ, ανδρών και γυναικών), μία ανάγκη να παίρνεις 10 δευτερόλεπτα και να σκέφτεσαι πριν ανοίξεις το στόμα σου, είναι «ο θρίαμβος της πολιτικής ορθότητας», «λογοκρισία», «καταπίεση».

Εμείς -δεν το θεωρούσαμε πιθανό- αγαπήσαμε λίγο παραπάνω τον Χιθ Λέτζερ για αυτό το κοφτό του «όχι». Αυτό που σταματάει κάθε αστείο για «αδελφές» (ή «γκόμενες», «ξανθιές», ή ό,τι άλλο θέλετε).

Διαβάστε περισσότερα: