Buzz

10 χρόνια κρατάμε το «Μυστικό του Brokeback Mountain» στην καρδιά μας

στα 10

Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι, το Flix στέκεται ακόμα συγκινημένο απέναντι στην οθόνη και σας αποκαλύπτει 10 πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε για την ταινία...

10 χρόνια κρατάμε το «Μυστικό του Brokeback Mountain» στην καρδιά μας

Δύο καουμπόηδες, ατσαλάκωτα σύμβολα του αμερικανικού μάτσο ανδρισμού. Δύο άντρες που ερωτεύονται στην πρωτόπλαστη μοναξιά του Brokeback Mountain, αλλά επιστρέφοντας συμβιβάζονται στην άρνηση και την υποκρισία. Μία βαθιά συγκινητική ερωτική ιστορία αγάπης που υπερβαίνει εποχές, χώρες, φύλα.

H κινηματογραφική μεταφορά του Ανγκ Λι στο διήγημα της Ανι Προυλξ μπορεί να κέρδισε το 2006 Oσκαρ σκηνοθεσίας, σεναρίου και μουσικής, το βασικότερο όμως ήταν ότι άγγιξε τις καρδιές του mainstream κοινού, επιβεβαιώνοντας ότι μία queer ιστορία αγάπης, είναι, πάνω από όλα, μία ιστορία αγάπης.

Διαβάστε επίσης: Δέκα χρόνια μετά το «Brokeback Mountain», ο Τζέικ Τζίλενχαλ μιλά για τον Χιθ Λέτζερ


Αυτό το σαββατοκύριακο, «Το Μυστικό του Brokeback Mountain» συμπληρώνει 10 χρόνια από την πρεμιέρα του και σας παραθέτουμε 10 trivia για την ταινία που μπορεί να μη γνωρίζατε.

10 trivia για τα 10 χρόνια του «Brokeback Mountain»

Η συνσεναριογράφος Ντιάνα Οσάνα αγόρασε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος της Προυλξ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στο περιοδικό «The New Yorker», το 1997. Ομως μία γκέι ιστορία χρειάστηκε 8 χρόνια για να πείσει παραγωγούς και χρηματοδότες ότι θα μπορούσε να γίνει ταινία που θα απευθύνεται στο mainstream κοινό.


Αρχικά, ο σκηνοθέτης που είχε επιλεχθεί για το πρότζεκτ ήταν ο Γκας Βαν Σαντ, ο οποίος μάλιστα ήθελε τους Ματ Ντέιμον και Χοακίν Φίνιξ να παίξουν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Ο πρώτος που αρνήθηκε ήταν ο Ντέιμον, υποστηρίζοντας ότι ήταν υπερβολή να ξαναπαίξει τον γκέι και τον κάουμποϊ, αμέσως μετά τα «The Talented Mr. Ripley» και «All the Pretty Horses». Ο Τζέικ Τζίλενχαλ, αντιθέτως, με το που έμαθε για την ταινία ξεκίνησε την πίεση να πάρει το ρόλο. Κανείς όμως δεν τον ήξερε τότε. Ηταν μόνο 19. Μετά από 4 χρόνια, ο «Τζακ Τουίστ» ήταν δικός του.

Οταν ρωτήθηκε ο Χιθ Λέτζερ αν έχει ενδοιασμούς που θα παίξει έναν γκέι άντρα, απάντησε ότι δεν τον τρομάζει καθόλου η πρόκληση. Φοβάται μόνο μήπως δεν είναι αρκετά μεγάλος και ώριμος για να αποδώσει δίκαιο το ρόλο.


Μετά από χρόνια, σε μία συνέντευξή του, ο Ανγκ Λι αποκάλυψε ότι το πόστερ της ταινίας ήταν εμπνευσμένο από τον «Τιτανικό»

Η Αν Χάθαγουεϊ πήγε στην οντισιόν της για το ρόλο, τρέχοντας ανάμεσα σε γυρίσματα του «Princess Diaries 2». Εφτασε στην ακρόαση με το μακιγιάζ και τα μαλλιά της Πριγκίπισσας.


Ο Ανγκ Λι κέρδισε την εμπιστοσύνη της Προυλξ, πηγαίνοντας στο Γουαϊόμινγκ, όπου μένει η συγγραφέας. Βγήκαν για φαγητό κι ο Ταϊβανέζος σκηνοθέτης παρήγγειλε «Rocky Mountain oysters», πιστεύοντας ότι παραγγέλνει μύδια. Μόνο που στο Γουαϊόμινγκ έτσι αποκαλούνται τα «αμελέτητα». Η Προυλξ έφαγε την πρώτη πηρουνιά λέγοντάς του «τολμάς να δοκιμάσεις;» κι έτσι έσπασε ο πάγος...

Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων η Μισέλ Γουίλιαμς τραυματίστηκε στο γόνατο. Η Οσάνα θυμάται να βλέπει τον Λέτζερ να της χαϊδεύει τα μαλλιά και να τη συνοδεύει στο νοσοκομείο. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Ηξερα ότι αυτοί οι δύο θα καταλήξουν μαζί...»


Η Αν Χάθαγουεϊ ακόμα υποστηρίζει ότι η τεχνική του Λέτζερ να μιλάει μέσα από τα δόντια του για το ρόλο ήταν αποτέλεσμα του φόβου του ότι αν ανοίξει τα χείλη του περισσότερο θα καταπιεί κάποια μύγα. «Οι μύγες στο γύρισμα ήταν το μεγαλύτερό μας πρόβλημα...»


Οι χρηματοδότες που αρνιόντουσαν επί 8 χρόνια να στηρίξουν το πρότζεκτ το μετάνιωσαν οικτρά. Κόστισε 14 εκατομμύρια δολάρια κι έβγαλε 83 εκατομμύρια στην Αμερική και 178 παγκοσμίως.


Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Οσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μουσικής, Α' Ανδρικού ρόλου (Λέτζερ), Β' Ανδρικού ρόλου (Τζίλενχαλ), Β' Γυναικείου ρόλου (Γουίλιαμς). Κέρδισε στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου και μουσικής. Εχασε το Καλύτερης Ταινίας από το «Crash» του Πολ Χάγκις, μία αδικία που έχει μείνει ιστορική.


Διαβάστε περισσότερα: