Buzz

«It's Not OK»: το βίντεο των γυναικών του Χόλιγουντ, απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ

στα 10

Οι Μέριλ Στριπ, Εϊμι Σούμερ, Λίνα Ντέναμ, Γούπι Γκόλντμπεργκ και πολλές άλλες κυρίες του Χόλιγουντ ενώνουν τις φωνές τους με απλά κορίτσια που αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σ' ένα βίντεο απάντηση στη grub-their-p*ssy δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.

«It's Not OK»: το βίντεο των γυναικών του Χόλιγουντ, απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ

Εχουν περάσει δύο εβδομάδες ακριβώς από τη μέρα που η «locker-room» συνομιλία του τότε celebrity διευθυντή του «Apprentice» και του τηλεοπτικού παρουσιαστή Μπίλι Μπους διέρρευσε στα media και η Αμερική σοκαρίστηκε βαθιά με το ποιόν του υποψήφιου για την Προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. Και, ναι, είναι ειρωνικό: αυτός ο άνθρωπος έχει θίξει με ρατσιστικές επιθέσεις την αφροαμερικανική κοινότητα, τους μουσουλμάνους, τους λατίνους (αποκαλώντας τους «εγκληματίες και βιαστές»), ετοιμάζεται να χτίσει τείχη, να πετάξει έξω πρόσφυγες, να εκμηδενίσει την εργατική τάξη. Το ότι μιλώντας σ' ένα μικρόφωνο που θεωρούσε κλειστό μ' έναν εξίσου εγωπαθή βλάκα ενός πρωινάδικου, καυχήθηκε για το ότι «όταν είσαι σταρ/πλούσιος μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στις γυναίκες - να τις αρπάξεις από το μ*υνί» - αυτό είναι το πρόβλημά μας;

Ναι. ΚΑΙ αυτό είναι το πρόβλημά μας. Κι αποδείχθηκε περίτρανα ότι είναι. Απλώς, γιατί πρέπει να το εξηγήσουμε. Ας το εξηγήσουμε λοιπόν.

Πρόβλημα δεν είναι ότι ο Τραμπ είπε «μ*υνί». Η βρώμικη λέξη της πρότασης ήταν το «αρπάξεις». Ετσι. Δικαιωματικά. Σ' έναν κόσμο που όλοι (ή τουλάχιστον όσοι έχουμε κουρδισμένες τις κεραίες κοινωνικής ευαισθησίας μας) καταλαβαίνουμε πια, χωρίς περιττές παραπάνω εξηγήσεις, γιατί το gay hate-speech δεν είναι ΟΚ, γιατί ο σεβασμός σε όλα τα χρώματα, τις θρησκείες και τις ιδεολογίες επιβάλλεται (και για να πάμε μπροστά ως κοινωνίες, αλλά και για να στεκόμαστε και οι ίδιοι, ο καθένας προσωπικά, ως αξιοπρεπείς άνθρωποι απέναντι στον εαυτό και τον συνάνθρωπό μας), είναι αδύνατον να πρέπει να εξηγήσουμε από την αρχή γιατί το να μιλάει κανείς έτσι για τις γυναίκες είναι απαράδεκτο. Κανένα locker room talk. Κανένα «τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια» επιχείρημα. Κανένα «όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους». Επιτέλους, είμαστε στο 2016. Μεγαλώστε.

Δείτε κι αυτό: Ο Αλεκ Μπόλντγουιν διαλύει τον Ντόναλντ Τραμπ (ξανά) χθες στο Saturday Night Live

its not ok campaign 607

Το βίντεο που ακολουθεί συνοδεύει την προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον. Δε θα έπρεπε. Θα έπρεπε να στέκεται μόνο του, υπενθυμίζοντας ένα θέμα που ξεπερνά τις αμερικανικές εκλογές και φτάνει μέχρι τα πηγαδάκια του φραπέ των ελληνικών καφενείων. Τα κορίτσια του βίντεο, άσημες και διάσημες, ξεκινούν ιστορίες για όταν ήταν 12, 13, 14άρων, όπου κάποιος θεώρησε «αστείο» (το «πώς κάνεις έτσι κοπελιά;» επιχείρημα) να τους φωνάξει στο δρόμο τι ακριβώς θα τους έκανε αν τις έπιανε στα χέρια του. Αλλοι τις έπιασαν κιόλας. Αλλοι τις στρίμωξαν σ' ένα λεωφορείο. Αλλοι, σ' ένα μεθυσμένο πάρτι, σε μία σχολική εκδρομή, τις έβαλαν κάτω. Και, «απλά γέλασαν» με τους συμμαθητές και τους φίλους τους. Αλλες έβαλαν τις φωνές, άλλες μούδιασαν, άλλες δεν το ξέχασαν ποτέ. Και, οι περισσότερες, γέλασαν. Γιατί για να επιβιώσουν πρέπει να είναι τα «cool girls». Γιατί «τι μπορείς να κάνεις; Ετσι είναι αυτά. Ετσι είναι οι άντρες».

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο θέλει να δείρει τον Ντόναλντ Τραμπ!

Αυτό που πληγώνει περισσότερο σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, ανθρώπους που συμπαθούμε κι εκτιμούμε (με τους κάφρους δε θα μιλούσαμε καν, έτσι κι αλλιώς) είναι το πόσο βαθιά ριζωμένο είναι όλο αυτό. Οτι το να λες σε έναν άντρα ότι αυτή η δικαιωματική συμπεριφορά «It's not OK» ξαφνικά γίνεται αστείο κι ευτελές ζήτημα αποστειρωμένης «political correctness». Σε καμία περίπτωση δεν σταματά τη φόρα της σκέψης του για να επανεξετάσει το θέμα, να το δει λίγο αλλιώς, λίγο πιο ταιριαστά στη 2016 πολιτική του κρίση (που διαθέτη άπλετη για ΟΛΑ τα υπόλοιπα). Το απαξιώνει κατευθείαν - είναι άκακο, είναι αντρίλα, είναι αστείο, μην το κάνετε θέμα. Εμείς το κάνουμε θέμα. Μάλιστα.

Κι έρχεται η Μέριλ Στριπ, με αυτό το βλέμμα που έχει η Μέριλ Στριπ, μέσα σ' ένα βίντεο και λέει απλά, ήρεμα, αυστηρά: «It's not OK».

Δε θέλουμε να το εξηγήσουμε περισσότερο. Google it.

.

Διαβάστε περισσότερα: