Buzz

Καμία Βασίλισσα. Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μιλάει για τον Covid-19.

στα 10

Σε μια απολαυστική ζωντανή συζήτηση στο Instagram που διοργάνωσε η σχολή Καλών Τεχνών ECΑL της Λωζάνης, ο 89χρονος ζωντανός μύθος μίλησε για αυτά που δεν θα μας σκοτώσουν.

Καμία Βασίλισσα. Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μιλάει για τον Covid-19.

Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σκεφτόσουν ότι θα έπαιρνε θέση εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Από την άλλη, μάλλον αυτή η σκέψη είναι λανθασμένη, γιατί παρά την ηθελημένη απουσία του, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ υπήρξε πάντα παρών σε κάθε μεγάλη κρίση της ανθρωπότητας, είτε αυτή ήταν τα χρόνια του '68, είτε η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας...

Σε μια ζωντανή συζήτηση μέσω instagram που διοργάνωσε η σχολή ECAL της Λωζάνης, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ εμφανίστηκε πολιτικά ανορθόδοξος, καπνίζοντας πούρο, και μίλησε για πολλά με τον δικό του αμφίσημο τρόπο - η συζήτηση είναι διαθέσιμη για την ώρα στα γαλλικά για λίγες ώρες ακόμη εδώ (μόνο για smartphones), ενώ σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει και υποτιτλισμένη στα αγγλικά.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ μίλησε και για τον Covid-19, αναφερόμενος σε αυτόν, κατά την προσφιλή θεματική του, σε συνάρτηση με τη γλώσσα και της επικοινωνία, μέσα από τις θεωρίες των πληροφοριών και της μεταφοράς μηνυμάτων.

godard

«Ο ιός είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, χρειάζεται και έναν άλλον για να πάει στον γείτονα, όπως μερικά πουλιά, για να καταφέρει να μπει μέσα. Οπως και όταν στέλνουμε μήνυμα μέσω ενός δικτύου, χρειαζόμαστε τον άλλον για μπει στο σπίτι του [...] Ο ιός είναι μια επικοινωνία, σαν αυτό που κάνουμε τώρα... το οποίο δεν θα μας σκοτώσει, αλλά ίσως μας κάνει να ζήσουμε χειρότερα».

Με τη χαρακτηριστική του άρνηση για τις λέξεις και τη δική του θεώρηση πως πρέπει να εφευρίσκουμε συνεχώς μια νέα γλώσσα που να αποτελείται από «λέξεις και εικόνες», είπε πως «οι πολιτικοί, οι επικεφαλής των κρατών έχουν πνιγεί μέσα στις λέξεις τους». Και θύμισε σε όλους πως συνεχίζει να γράφει χειρόγραφα: «Γράφω στο χέρι ακόμη. Και μερικές φορές κάνω τόσο μικρά γράμματα που δεν μπορώ να διαβάσω τι έχω γράψει. Οπότε τα ξαναγράφω. Δεν είναι ποτέ το ίδιο πράγμα, αλλά όπως λένε, μόνο αυτοί που μπορούν να σβήσουν γράφουν πραγματικά.»

Godard

Οταν ρωτήθηκε τι κάνει τις μέρες της καραντίνας και αν βλέπει τηλεόραση, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δήλωσε πως βλέπει λίγες ειδήσεις προσπαθώντας να μην παρασυρθεί από τα fake news και κατά τα άλλα ήταν κατηγορηματικός για τη σχέση του σινεμά με την τηλόραση:

«Η τηλεόραση δημιουργεί λήθη, το σινεμά δημιουργεί αναμνήσεις».

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ (με αγγλικούς υπότιτλους)