Industry

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση: μια (κινηματογραφική) σχέση από την αρχή

στα 10

Μετά και την επίτευξη συμφωνίας την τελευταία στιγμή, ένα νεό τοπίο διαμορφώνεται στον τρόπο εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση: μια (κινηματογραφική) σχέση από την αρχή

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) που υπέγραψαν σχετικά με τις λεπτομέρειες της σχέσης τους στο μέλλον. Για τον οπτικοακουστικό τομέα, το τοπίο διαμορφώνεται συνεχώς, με νέες ρυθμίσεις που πρέπει να τηρηθούν και από τις δύο πλευρές, αλλά και την καθοριστική συμβολή του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου που δημοσίευσε ένα διεξοδικό οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων που μπορείτε να βρείτε εδώ για το τι ακριβώς θα επικρατήσει στο μέλλον.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία που αφορούν θέματα προσωπικού, πιθανές συμπαραγωγές και την πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ συμφώνησαν στα βραχυπρόθεσμα ταξίδια χωρίς βίζα: έξι μήνες από το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρα της ΕΕ και 90 ημέρες για τις χώρες εκτός Σένγκεν. Για διαμονή άνω των 90 ημερών από χώρες εκτός Σένγκεν, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστούν άδεια διαμονής ή σχετική θεώρηση.

Οσοι μετακινούνται από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν για περισσότερο από 90 ημέρες (όπως για να συμμετάσχουν σε μια ταινία ή μια τηλεοπτική παραγωγή) πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για το σύστημα βίζας βαθμίδας 5 (creative and sporting). Αυτό απαιτεί προσφορά εργασίας από αναγνωρισμένο εργοδότη.

Για τη μακροχρόνια μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ισχύει ένα σύστημα βασισμένο σε πόντους. Οσοι μετακομίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόνιμη απασχόληση, όπως συμβαίνει στον τομέα του post-production, πρέπει να έχει προηγηθεί προσφορά εργασίας σε επάγγελμα με υψηλά προσόντα και να είναι σε θέση να μιλούν αγγλικά. Στη συνέχεια, πρέπει να φτάσουν ένα κατώτατο όριο πόντων μέσω ενός συνδυασμού μισθού (που πρέπει να υπερβαίνει τις 20.480 αγγλικές λίρες) και επιπέδου προσόντων.

Ολες οι συμφωνίες συμπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συνθηκών συμπαραγωγής και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τις Κινηματογραφικές Συμπαραγωγές (European Convention on Cinematographic Co-Production) που έχει υπογραφεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν σε ισχύ μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο πρόγραμμα Creative Europe μέχρι τον τελευταίο γύρο του που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020, βάζοντας τελεία σε σχεδόν 30 χρόνια υποστήριξης της βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πρότζεκτ που προέρχονται από το Ηνωμενο Βασίλειο και έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση θα συνεχίσουν να τη λαμβάνουν κανονικά, ακόμη και αν η χρηματοδοτούμενη δραστηριότητά τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το 2021 και μετά. Το Creative Europe Media Desk UK παραμένει ανοιχτό έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα, επονομαζόμενο Global Screen Fund, ύψους 7 εκατομμυρίων λιρών που θα αντικαταστήσει εν μέρει τη χρηματοδότηση του Creative Europe και θα συνεχίσει να υποστηρίζει περιεχόμενο ανεξάρτητης παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διεθνή αγορά.

Τα βρετανικά φιλμ και οι βρετανικές τηλεοπτικές παραγωγές συνεχίζουν να θεωρούνται «ευρωπαϊκά έργα», σε σχέση, για παράδειγμα, με το υποχρεωτικό ποσοστό ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού προϊόντος που πρέπει να έχουν οι πλατφόρμες επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Μοιάζει δύσκολο οι βρετανικές παραγωγές να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα φορολογικά κίνητρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αντίθετα για μια ευρωπαϊκή παραγωγή τα φορολογικά κίνητρα στη Μ. Βρετανία παραμένουν τα ίδια.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το BFI συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την εγχώρια βιομηχανία, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις σχέσεις των υπόλοιπων χωρών με την Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με την παραγωγή, διανομή, προβολή οπτικοακουστικού υλικού αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

(πηγή: Cineuropa, Variety, Screen International)