Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την απόφαση παύσης της Ηλέκτρας Βενάκη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

INDUSTRY 03 JUL 2019  /  Flix Team

Η Ηλέκτρα Βενάκη ενημερώνει πως η παύση της από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είναι άκυρη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μόνο που μπορεί (πια) να πει κανείς για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι ότι δεν σε αφήνει να βαρεθείς καθόλου. Με μια σειρά από αναίτιες μετακινήσεις ανθρώπων (και προς τα μέσα και προς τα έξω), αλλά και εσωτερικών συγκρούσεων, φημών και εισαγγελικών ελέγχων, μέχρι και... ριφιφί (όπως ακούγεται πως συνέβη πρόσφατα), το νευραλγικό όργανο του ελληνικού σινεμά παραμένει διαχρονικά η μικρογραφία της παθογένειας ολόκληρου του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Τελευταία είδηση που έφτασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την απόφαση παύσης της Ηλέκτρας Βενάκη από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας, που έγινε το Νοέμβριο του 2017.

Διαβάστε αναλυτικά: Η Ηλέκτρα Βενάκη σχολιάζει την παύση της από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

δσ Η Ηλέκτρα Βενάκη (αριστερά) στην πρώτη της τότε δημόσια παρουσία μαζί με το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που την επέλεξε

Θυμίζουμε πως η Ηλέκτρα Βενάκη επιλέχθηκε για τη θέση της Γενικής Διευθύντριας τον Απρίλιο του 2016, μετά από πρόταση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο στη συνέχεια (και ενώ είχε αλλάξει εν μέρει και σύνθεση) υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με την Γενική Διεθύντρια και έτσι τα πράγματα οδηγήθηκαν στην παύση της. Σε μια μόνο από τις ατέρμονες μετακινήσεις ανθρώπων σε νευραλγικές θέσεις του Ελληνικού Κινηματογράφου που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

Βρείτε εδώ το χρονικό των μετακινήσεων (Υπουργών Πολιτισμού, Προέδρων του ΔΣ, Διευθυντών του ΕΚΚ, μελών του ΔΣ του ΕΚΚ) μέσα στα τελευταία αυτά χρόνια.


Οπως αναφέρει στην ενημέρωση της η Ηλέκτρα Βενάκη:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η προσφυγή μου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταφανώς άδικη παύση μου τον Νοέμβριο του 2017, με δικαίωσε πλήρως.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η παύση αυτή είναι αναιτιολόγητη και ακυρώνει με την απόφαση που σας επισυνάπτω την πράξη παύσης της Γ.Δ Ηλέκτρας Βενάκη από την κ. Κονιόρδου.

Να επισημάνω ότι, η απόφαση δέχεται δύο λόγους ακύρωσης, ότι, πρώτον, δεν υπήρξε προσήκουσα προηγουμένη ακρόαση και, δεύτερον, η απόφαση παύσης είναι εν τέλει αναιτιολόγητη, όπως αυτό περιγράφεται κυρίως στην παράγραφο 9.

Σας ευχαριστώ Ηλέκτρα Βενάκη


Το πρακτικό αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης είναι ότι η κα. Βενάκη θα πρέπει να επανέλθει στη θέση της Γενικής Διευθύντριας ή να αποζημιωθεί για όλο το διάστημα της άκυρης παύσης της. Ή και τα δύο. Γεγονός που φέρνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου - προεκλογικά - σε νέες αναταράξεις. Και την κα. Κονιόρδου να συνεχίζει κανονικά τις παραστάσεις της σε Επίδαυρο και αλλού...

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.