Buzz

Ο «Διάλογος του Βερολίνου» κατά τον Νίκο Λυγγούρη

στα 10

Το δοκιμιακό ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη θα προβληθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας. Στο Flix ο δημιουργός του συνθέτει σκόρπιες σκέψεις για τη δημιουργία του.

Flix Team
Ο «Διάλογος του Βερολίνου» κατά τον Νίκο Λυγγούρη

Σκέψεις, εικόνες, σκηνές και συναισθήματα από Βερολίνο και δυτική Κρήτη σαν ένας ποταμός αναμνήσεων και συνειρμών.

Μια εθνογραφική ματιά στο Βερολίνο κοιταγμένο από ελληνικά μάτια κατά την διαρκεια 10 χρόνων - από το 2006 μεχρι το 2016. Καθημερινότητα της πόλης, γιορτές, ήθη και έθιμα παλιά και νέα, εκδηλώσεις, επέτειοι, μνήμες από την ιστορία της Γερμανίας, ιστορίες ανθρώπων που ζουν στην πόλη, όλα αυτά εναλλάσσονται με διαφυγές σε αντίστοιχες ελληνικές καταστάσεις, ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές.

Διάλογος μεταξυ Βορρά και Νότου, παρελθόντος και παρόντος, ατομικού και συλλογικού, ντοκιμαντέρ και φιξιόν.

Διάλογος του Βερολίνου

Διάλογος του Βερολίνου

Η ταινία εχει δυο αφετηρίες:

Το φαινόμενο της ελληνολατρίας των παλιών Γερμανών που δεν υπάρχει πια και που στον καιρό του εκτιναξε τον γερμανικό πολιτισμό σε χρυσούς ουρανούς για να καταλήξει μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας

και

την περίεργη αίσθηση που έχω συχνά στο Βερολινο, πόλη των καθημερινών πάρτι, ότι όπου κι αν περπατάς, από κάτω σου βρίσκονται νεκροί, αίμα και κόκκαλα κι ότι τα πάρτι γίνονται για να ξορκίσουν το παρελθόν του τρόμου.

Ξεκινώντας από αυτά τα δύο η ταινία αγγίζει θέματα όπως η συσσώρευση του ιστορικού πόνου, η βία, η μνήμη και λήθη, το ερώτημα πού πάει η Ευρώπη.

Διάλογος του Βερολίνου

Διάλογος του Βερολίνου

Η ταινία προσφέρει πορτρέτα δύο χωρών, δύο πολιτισμών και πολύ παραπάνω, της ανθρώπινης κατάστασης. Είναι μια ταινια υπαρξιακή, ένας αναστοχασμός πώς παρατηρεί κανείς τη ζωή, πώς βιώνει το παρόν με τη συνείδηση ότι τίποτε δεν ανήκει αποκλειστικά στο δικό μας παρόν. Τέλος είναι μια ταινία για την υπόγεια σχέση μας με τους τόπους της ζωής μας.

Σαν σινεμά η ταινία βάζει το στοίχημα του κατά πόσο μπορούμε στο στιλ «ο άνθρωπος με την κάμερα» να κάνουμε μια ταινία φιλοσοφική παραμένοντας καθημερινοί και παιγνιώδεις, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο με χαλαρό τρόπο, όπως όταν κουβεντιάζουμε σε ένα περίπατο, όπως όταν ξεφυλλίζουμε ένα άλμπουμ.

Διάλογος του Βερολίνου


Ο Διάλογος του Βερολίνου (Γερμανία / Ελλάδα 2017, 80´)
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κάμερα, Μοντάζ, Αφήγηση: Νίκος Λυγγούρης
Συμμετέχουν: Ηλέκτρα και Όλγα Θεοδωρίδου, Konstantin Fischer
Μουσική: Wolfgang Zamastil
Ηχολήπτης: Claus Wilbrandt
Παραγωγός: Νίκος Λυγγούρης με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Συμπαραγωγός: Jost Hering / Jost Hering Filme

Η προβολή θα ξεκινήσει στις 20.30 στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό παρουσία του Νίκου Λυγγούρη και των σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη και της σκηνοθέτη και καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύα Στεφανή.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Διάλογο του Βερολίνου» και την προβολή στο επίσημο site του Ινστιτούτου Goethe.

Διαβάστε ακόμη