Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Κρίστι Πουίου δεν θα σε αναγκάσει να φοράς μάσκα και στις τέσσερις ώρες που διαρκεί το «Malmkrog»

στα 10

Τρικυμία εν κρανίω για τον Ρουμάνο σκηνοθέτη που παρουσίασε την ταινία του στο Φεστιβάλ της Τρανσυλβανίας με ένα κήρυγμα κατά της μάσκας, του καθεστώτος, της πανδημίας...

Ο Κρίστι Πουίου δεν θα σε αναγκάσει να φοράς μάσκα και στις τέσσερις ώρες που διαρκεί το «Malmkrog»

Η νέα ταινία του Κρίστι Πουίου διαρκεί 200 λεπτά. Ονομάζεται «Malmkrog» και έκανε την πρεμιέρα του στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου και το είδαμε (!) και γράψαμε και τη γνώμη μας γι' αυτό.

Οπτικοποίηση ουσιαστικά ενός φιλοσοφικού δοκιμίου του Ρώσου Βλαντιμίρ Σολοβιοφ που αποτελείται από τις μακροσκελείς συζητήσεις μιας παρέας αριστοκρατών σε μια έπαυλη στο Μάμκρογκ της Τρανσιλβανίας στα τέλη του 19ου αιώνα, το «Malmkrog» είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από τις μεγάλες σε διάρκεια ταινίες του (τα τρίωρα «Aurora» και «Sieranevada») και έκανε την πρώτη της προβολή στη Ρουμανία στο Διεθνές Φεστιβάλ της Τρανσυλβανίας, όπου ο Πουίου προλόγισε την ταινία, με έναν πύρινο λόγο κατά της μάσκας αλλά και γενικά των μέτρων για την πανδημία του Covid-19 που, κατά τον ίδιο - και πολλούς άλλους, δυστυχώς, στον κόσμο - «λένε» κάτι περισσότερο για τους πολίτες και τα κράτης τους.

Διαβάστε παρακάτω όσα είπε (δείτε και το βίντεο στα ρουμάνικα) - ένα μικρό δείγμα από όσα θα προκύψουν σίγουρα και σε άλλες περιπτώσεις από δω και στο εξής στους κλειστούς κινηματογράφους, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Αναρωτιόμαστε αν ο Πουίου θα πει τα ίδια και στη Νέα Υόρκη, επόμενη στάση της ταινίας και μια από τις πόλεις του κόσμου που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία.

malmkrog 607

«Εντάξει, καταλαβαίνω την κοινωνική αποστασιοποίηση και την υποχρέωση να φοράς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στην Κλουζ. Εντάξει, σας λυπάμαι, είναι μια ταινία που διαρκεί 200 λεπτά. Το να παρακολουθήσετε την ταινία όλες αυτές τις ώρες με μάσκα είναι απάνθρωπο. Και σας ζητώ ευγενικά να φύγετε όταν νιώσετε ότι θέλετε να φύγετε, όταν δεν αντέχετε άλλο τη μάσκα. Αν είστε σήμερα εδώ και βλέπετε μια ταινία, είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι στην Ρουμανία δεν υπάκουσαν και είπαν όχι στη δικτατορία του 1989. Το καθεστώς θα ήταν καλύτερο να συνομιλεί με το λαό, να κάνει διάλογο και όχι να μας αντιμετωπίζει ως κοπάδι πρόβατα. Ναι, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, υπάρχει η επιδημία, υπάρχει ο ιός, αλλά ο τόνος των Αρχών δεν είναι αποδεκτός.»

«Βρίσω απίστευτο ότι ο κόσμος πειθαρχεί και προσέχει όλες τις λεπτομέρειες στην Κλουζ και πιστεύω ακράδαντα πως κάθε παράβαση πρέπει να τιμωρείται. Ξέρω ανθρώπους που φοβούνται και εγώ προσωπικά σέβομαι την κοινωνική αποστασιοποίηση και φοράω μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αλλά αν αύριο σας ζητήσουν να περπατήσετε με τα χέρια σας θα το κάνετε. Λυπάμαι, ξέρω ότι δεν συμφωνείτε όλοι μαζί μου και ότι φοβάστε την πανδημία. Θα πρέπει να φοβάστε, άλλα, πιο σοβαρά πράγματα αντί για την πανδημία.»